David Letterman končí, lúčia sa s ním hviezdy

Milióny Američanov nespúšťajú niekoľko posledných večerov oči z obrazoviek, kde veľké filmové a hudobné hviezdy defilujú v relácii televízie CBS Late Show kvôli jedinému mužovi. Slávny komik a moderátor David Letterman sa po troch dekádach lúči s komediálnou talk show, s ktorou podľa kritikov priniesol do amerických médií dovtedy nevídaný druh humoru. Pred rokom sa sám rozhodol s televíziou skončiť a teraz svoje slová plní.

20.05.2015 11:20
Barack Obama bol Lettermanovým hosťom osemkrát,... Foto: ,
Barack Obama bol Lettermanovým hosťom osemkrát, z toho trikrát ako prezident.
debata (2)

Jeho posledný večer je na programe dnes, už od minulého týždňa sa však šou nesie v duchu lúčenia. V relácii sa v priebehu niekoľkých dní vystriedali hostia ako exprezident Bill Clinton, herci Julia Robertsová, Al Pacino, George Clooney či speváčky Norah Jonesová alebo Cher. V pondelok si s ním na pamiatku urobil „selfie“ Tom Hanks, včera k nemu zavítali Bill Murray a Bob Dylan.

„Som vážne, vážne rozpoltený. Viem, prečo by som tú šou už nemal robiť, ale v poslednom čase ide všetko tak hladko,“ opisoval šesťdesiatosemročný televízny veterán novinárom svoje pocity po prvej sérii rozlúčkových relácií minulý týždeň. „Vďaka prostému oznámeniu svojho odchodu do dôchodku som teraz každý deň hviezdou,“ konštatoval so svojou typickou sebairóniou muž, ktorému v posledných týždňoch stúpla sledovanosť relácie takmer k štyrom miliónom divákov, zatiaľ čo celoročný priemer má zhruba o milión nižší.

Uznávaný humorista si vytvoril svojský, surovo ironický štýl, ktorý si nebral servítky pred žiadnou verejnou osobnosťou či spoločenským javom, a mnohokrát sa oprel do rôznych amerických prezidentov. Nebál sa ani zosmiešňovania džihádistov, za čo pred štyrmi rokmi istý radikálny islamista na webe vyzval na jeho zabitie. „Všetci vedia, že je za tým Jay Leno,“ vtipkoval vtedy Letterman na adresu svojho hlavného konkurenta z Tonight Show v televízii NBC. Leno sa s obrazovkami rozlúčil už vlani.

Letterman začínal svoju kariéru roku 1982 práve v NBC. Keď o desať rokov neskôr končil kariéru legendárny komik Johnny Carson, súdilo sa, že ho v jeho Tonight Show nahradí práve Letterman. Vedenie televízie však vybralo Jaya Lena, a tak neúspešný uchádzač zamieril do CBS. Tu ho po 23 rokoch nahradí nová komediálna hviezda – Stephen Colbert.

Za jeden z vrcholných Lettermanových kúskov sa považuje zinscenované interview, ktoré viedla Lettermanova matka dôchodkyňa roku 1994 s vtedajšou prvou dámou Hillary Clintonovou, ktorej sa okrem iného pýtala, či by jej manžel nemohol nejako „zmazať“ Davove pokuty za parkovanie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #David Letterman #šou končí