Ondříček: Zátopek bol ako Forrest Gump atletiky

Režisér David Ondříček momentálne pripravuje svoj šiesty hraný film.

24.05.2015 09:00
43 ondricek 3x Foto:
David Ondříček pri nakrúcaní filmu V tieni.
debata (2)

Režisér kultových tragikomédií Samotáři a Jedna ruka netleská sa tentoraz inšpiroval príbehom legendárneho československého atléta Emila Zátopka. Športovec, ktorému svojský bežecký štýl a povestné grimasy vyniesli prezývku „česká lokomotíva“, mal osud plný paradoxov. Z chlapca, ktorého matka nazvala športovým antitalentom, sa stal rekordman a v roku 1952 získal tri zlaté medaile vo fínskych Helsinkách. Pre Davida Ondříčka je biografický príbeh výzvou, Zátopkovu farbistú osobnosť a kľúčové momenty jeho života si zaumienil ukázať v dosiaľ neodhalených kontextoch. Snímka by mala mať premiéru v auguste 2016 počas galavečera letných olympijských hier v Riu de Janeiro.

Kde sa zrodil nápad natočiť film o športovcovi Emilovi Zátopkovi?

S nápadom prišiel už pred desiatimi rokmi Honza Muchow, ktorý robieva aj hudbu k filmom, ktoré režírujem a produkujem. Téma sa nám zdala zaujímavá, tak sme v rámci nej začali pátrať. Neskôr som sa zoznámil s manželkou Emila Zátopka Danou a začali sme vyvíjať ďalšie aktivity. Oslovil som asi štyroch alebo piatich scenáristov, ktorých som požiadal, aby napísali synopsu alebo námet, ale nepáčili sa mi, tak som sa rozhodol, že s Honzom Muchowom si napíšeme scenár sami. Tak sa stalo a teraz sme pred samotnou realizáciou. Honza ma inšpiroval a ja som sa neskôr do tej témy zaľúbil.

FAMU ste končili ako dokumentarista. Nechceli ste v tomto prípade zostať pri dokumentárnom fil­me?

Predsa len sa cítim skúsenejší a lepší v teritóriu hraného filmu. Dokumentárny film o niekom, kto už nežije, sa robí veľmi ťažko. Samozrejme, sú výnimky. Martin Scorcese urobil nádherný dvojdielny dokument o Georgeovi Harrisonovi. Predsa len, Emil Zátopek dosiahol vrcholy v 50. rokoch minulého storočia a pamätníkov je už veľmi málo. Dokument o Zátopkovi chcem však urobiť vo vlastnej produkcii. Premietať by sa mal pred celovečerným filmom.

Nakrútiť verný životopisný príbeh je háklivé. Ako prebiehal zber materiálu, koho ste oslovili a odkiaľ ste čerpali?

Malo to veľmi zložitý a zdĺhavý priebeh. Mám odborného poradcu Víta Poláčka. Je to mladý scenárista a okrem toho, že mi robí dramaturgiu, je aj milovník archívov, čo ja nie som. Dokázal všetko precízne prejsť a vybral množstvo materiálu. Stretával som sa s Danou Zátopkovou, veľmi často som si ku nej chodil čítať oficiálne pamäti Emila Zátopka, Danine rukopisy, ktoré ešte len vyjdú. Veľa som sa radil aj s Karlom Englom, strieborným medailistom v zápasení a blízkym priateľom Emila Zátopka. No a prečítal som si knižky, ktoré o Zátopkovi vyšli. Dana ma nasmerovala k tým, ktoré považuje za pravdivé.

Dana Zátopková vám robila „korektúru“?

Áno. Ona je taká, aj keď má 92 rokov.

Na ktoré obdobie Zátopkovho života ste sa zamerali?

Zaoberáme sa predovšetkým dobou Helsiniek, kde Zátopek dosiahol najväčší úspech, ale nevyhli sme sa ani jeho predošlému životu. Na ten sme sa však sústredili menej.

Čo môžeme očakávať, aký bude film o Emilovi Zátopkovi?

Ten film prekvapivo nie je strhujúca dráma. Je to predovšetkým športový film, ktorý bude dosť humorný. Emil Zátopek bol celkom vtipný, zábavný človek a mal krásny vzťah so svojou ženou. Trošku prehnane môžem povedať, že je to do istej miery športová komédia. Vravím, že Emil Zátopek bol v niečom ako Forrest Gump československej atletiky.

Životopisný žáner patrí skúseným režisérom. Mali ste pred látkou rešpekt?

Rešpekt mám stále. Je to veľmi zložitá téma. Problém Zátopkovho príbehu je, že všetko, čo bežal, buď vyhral, alebo bol druhý. Na tom sa veľmi problematicky stavia športová dráma. Nemohli sme ju založiť len na športe. Stále hľadám cestu, ako to urobiť, aby to bolo dobré.

Ste pred realizáciou. Komu ste zverili úlohu Emila Zátopka?

To ešte neprezradím. Máme herca, s ktorým som spolupracoval už pri minulých filmoch. Je o niečo starší ako Emil Zátopek, ale Emil Zátopek reálne vyzeral starší. Herec asi rok a pol trénuje s profesionálnym trénerom a už behá veľmi dobré časy.

V minulom roku mala premiéru česko-slovenská športová retro dráma Fair Play o mladej bežkyni, videli ste ten film?

Fair Play sa mi páčil. Pripadá mi veľmi dobrý. Aj keď behov tu bolo oproti nášmu filmu málo. Film o Emilovi Zátopkovi by mal byť výrazne športovejší. Inak považujem Fair Play za najlepší film minulého roka na rozdiel od českých akademikov, aj keď ani Cesta ven ma v žiadnom prípade nesklamala.

Režisér David Ondříček bol v stredu hosťom podujatia Making of, behind the scenes, ktoré organizuje České centrum v Bratislave v spolupráci s FTF VŠMU. Jeho film Šeptej tak odštartoval sériu premietaní, ktorých cieľom je predstaviť debuty etablovaných českých režisérov a diskutovať o ich filmárskych skúsenostiach. Ďalšie stretnutie, tentoraz s hercom a režisérom Jiřím Mádlom, je naplánované na september, premietať sa bude jeho režijná prvotina Pojedeme k moři.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #film #David Ondříček #Emil Zátopek