Ekotopfilm-Envirofilm má ušľachtilý cieľ

Už v pondelok sa v Bratislave a v Banskej Bystrici začína Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm-Envirofilm 2015.

25.05.2015 14:00
kp-filmingbestx Foto:
Na festivale premietnu film Doeville dokumentaristky Kathryn Pasternakovej.
debata

Podujatie predstaví filmy, aktivistov a odborníkov z oblasti trvalo udržateľného rozvoja, nových technológií a ekológie prostredníctvom premietaní, diskusií a prednášok.

Dnešok patrí téme Odpady a recyklácia. V Banskej Bystrici premietnu film držiteľky dvoch cien Emmy Kathryn Pasternakovej. Jej dokument Doeville je príbehom ženy, ktorej manžel zanechá po smrti farmu so stádom danielov. Pasternaková je jednou z hostí festivalu a po filme bude s divákmi diskutovať. V Bratislave sa dnes o 18.30 moderátor Roman Juraško porozpráva na tému odpadová kultúra – výzvy a riešenia. Hosťami budú odborníci z firiem Naturpack, OLO či Nadácia Pontis.

V utorok sa bude v Bratislave diskutovať o faune a flóre. Americký ochranár Gregg Losinski, známy ako medvedí muž, priblíži správu divej zveri na americký spôsob. Janina Ochojska predstaví Poľskú humanitárnu akciu. Obaja budú hosťami talkshaw Gauč s Adelou.

Utorok v Banskej Bystrici bude o udržateľnom životnom štýle. Premietnu dokument Telo plné šťastia českého filmára Jiřího Vávru. Na otázku prečo sa často cítime tuční a škaredí, aj keď nie sme, sa snažil nájsť odpoveď prostredníctvom svojského experimentu s vlastným telom. S režisérom sa budú môcť návštevníci osobne porozprávať na piatkovej besede v Bratislave. Ďalšie dni festivalu sú tematicky zamerané na Farmársky deň a Nové technológie. Premietať sa bude aj dokumentárny film Michala Rybanského Výpadok, o ekologickej katastrofe po výbuchu jadrovej elektrárne vo Fukušime. Po filme bude beseda s režisérom.

Súťažné filmy z 28 krajín sveta sú rozdelené do programových sekcií Veda a technika, Prírodovedné a prírodopisné filmy, Úspešné príbehy z oblasti technológie či ľudských aktivít. Dopĺňa ich kategória venovaná investigatíve a publicistike a filmy pre deti a mládež.

Festival sa uskutoční v bratislavskom hoteli Tatra a v banskobystrickom Europa SC Cinemax. Podujatie s voľným vstupom potrvá do 29. mája. Podrobný program je k dispozícii na stránke www.ekotopfilm.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ekotopfilm-Envirofilm 2015