V Saudskej Arábii dali do kliatby iránsky film o Mohamedovi

Saudskoarabský veľký mufti dal do kliatby nový iránsky film zaoberajúci sa detstvom proroka Mohameda.

04.09.2015 16:00
33 mohamed 3x Foto:
Film rozpráva o 13 rokoch Mohamedovho detstva a v záberoch je vidno iba jeho chrbát.
debata (7)

Islam zakazuje znázorňovať postavy islamu a film to podľa šejka Abdal Azíza Šajcha nerešpektuje.

Pritom výpravná snímka oceňovaného režiséra Madžída Madžídího, ktorá sa v Iráne premieta od augusta, rozpráva len o 13 rokoch Mohamedovho detstva a v záberoch je vidno iba jeho chrbát.

„Je to pohanský film a dielo nepriateľské islamu,“ citoval Muftiho denník Al-Haját. Podľa islamského práva vraj musí byť premietanie filmu zakázané. „Je to krivenie islamu,“ dodal mufti.

Ku kritike sa pripojila aj Islamská liga, ktorá sídli v Mekke. Aj ona zdôraznila zákaz znázorňovania Mohameda. Jej generálny tajomník Abdalláh Turk vyzval iránskych predstaviteľov, aby premietanie zakázali ako „porušenie povinností voči Prorokovi“. Moslimov potom požiadal, aby snímku bojkotovali. Madžídího film je jedna z najnákladnejších snímok v histórii iránskej kinematografie. Projekt vznikal podľa agentúry AFP sedem rokov a jeho rozpočet bol 40 miliónov dolárov.

Režisérovým zámerom bolo narušiť predstavy o násilnom charaktere islamu, ako ho kvôli činnosti radikálnych skupín vníma mnoho nemoslimov. Domnieval sa tiež, že by mohol prispieť k zblíženiu šiitov so sunnitmi, ktorí spolu otvorene súperia v Iraku, Sýrii a Jemene.

Znázorňovanie postáv spojených s Koránom islam nedovoľuje. Mohamed je opísaný slovne ako ideálna bytosť, lenže duchovní zakazujú hľadať pre osoby popísané v Koráne fyzickú podobu.

Už v čase, keď sa hovorilo o nakrúcaní filmu, kvôli ktorému vznikla v Iráne replika svätyne v Mekke, proti nemu vystúpil veľký imám káhirskej univerzity Al-Azhar. Šajch Ahmad Tájib je považovaný za vysokú autoritu sunnitského islamu a už v marci vyhlásil, že film „zníži duchovný význam“ Mohameda.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #film #islam #Mohamen #Madžíd Madžídí