Zomrel herec Lubomír Lipský, tvár kultových komédií

Šest medvědů s Cibulkou, Čtyři vraždy stačí, drahoušku či Zabil jsem Einsteina, pánové. To je iba niekoľko z desiatok filmov, v ktorých sa objavil český herec Lubomír Lipský. Stvárnil tiež množstvo televíznych a divadelných úloh. Zomrel v piatok 2. októbra vo veku 92 rokov.

02.10.2015 16:54 , aktualizované: 18:47
ART FILM:  Lubomír Lipský na MFF Art Film Foto: ,
Český herec Lubomír Lipský pri pripevňovaní mosadznej tabule Hercova misia na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach.
debata (19)

„Zomrel v pokoji v spánku na následky prekonaného zápalu pľúc,“ citoval Český rozhlas hovorkyňu pražskej Thomayerovej nemocnice Lenku Drmotovú. V nemocnici bol niekoľko týždňov.

K herectvu inklinoval odmalička. Lubomír Lipský s bratom Oldřichom, neskôr slávnym režisérom, videli (povinne) všetky grotesky hviezd ako Charlie Chaplin, Laurel a Hardy a ďalších… S bratom, ktorý bol o štrnásť mesiacov mladší, vyrastali ako dvojčatá – rovnako sa obliekali, čítali rovnaké knihy, občas mali „spoločné“ aj dievčatá. Neskôr spolu nakrúcali aj filmy. „Brat bol režisér uzurpátor. Keď sme nakrúcali komédiu Šest medvědů s Cibulkou, musel som byť na pľaci už ráno o siedmej. Pre prípad, že by sa zvieratám nechcelo. Ako záskok! Keď sme nakrúcali s opicami, musel som sa s nimi zoznámiť. Prvýkrát vybrali opičiaka z klietky, očuchal ma a odišiel. Druhýkrát som priniesol banán, aby som si ho získal. Až na štvrtý raz mi skočil do náručia a podal ruku. Neprajem vám ten pocit mŕtvolného chladu!“ spomínal Lipský na festivale v Trenčianskych Tepliciach, kde mu v roku 2006 udelili cenu Hercova misia.

Bratia Lipskí mali inšpiráciu aj v otcovi, ktorý viedol pelhřimovský ochotnícky súbor. Neskôr si založili vlastný. Po vojne patril Lubomír Lipský k zakladateľom Divadla satiry a od roku 1950 bol štyri desaťročia členom súboru Mestských divadiel pražských, desiatky úloh však stvárnil aj v ďalších divadlách.

Televíznych divákov si získal úlohou deda Potůčka v seriáli Tři chlapi v chalupě (1962), hoci nemal ešte ani tridsať rokov. Ako uvádza portál Českého rozhlasu, inšpirácie na „dedkovské“ postavy hľadal Lipský po krčmách. „V tomto prostredí som si odsledoval niekoľko takých dedkov a kvôli tomu, aby som budil dojem stareckosti, mi režisér vymyslel, aby som mal stále v ústach fajku,“ povedal Lipský, ktorý o pár rokov neskôr zažiaril v sci-fi komédii svojho brata Oldřicha Zabil jsem Einsteina, pánové, kde spolu s Janou Brejchovou a Jiřím Sovákom stvárnil jedného z trojice vedcov, ktorí sa vracajú do minulosti, aby zvrátili nevábivú budúcnosť plnú fúzatých a neplodných žien.

O rok sa objavil v hlavnej úlohe ďalšej kultovej komédie svojho brata Čtyři vraždy stačí, drahoušku. V nej stvárnil naivného učiteľa Georga, ktorý je vtiahnutý do súboja dvoch zločineckých gangov a na každom kroku objavuje mŕtvoly. A nemenej ikonickou je ďalšia Lipského úloha pod bratovou taktovkou v komédii Šest medvědů s Cibulkou (1972). Zahral si tu klauna Cibulku, ktorý dostane výpoveď, pretože riaditeľ cirkusu sa rozhodol medvede, s ktorými Cibulka vystupuje, vymeniť za cvičené prasatá. Deti, ktoré si jeho predstavenia obľúbili, mu však pomôžu získať miesto školskej kuchárky v ženskom prestrojení. Do školy sa dostanú aj medvede a cvičený šimpanz a o zábavu nie je núdza.

Komediálne úlohy mu však robili problém napríklad v divadle, kde ich tiež stvárnil neúrekom. Medzi pamätné inscenácie patrí napríklad jeho lord Beberley, ktorý sa na doskách Divadla ABC prezliekal za tetu v inscenácii Charlieho teta. V tejto úlohe odohral okolo 500 repríz. S divadlom chcel často skoncovať. Nebolo to však pre vyčerpanie alebo únavu, veď na doskách znamenajúcich svet stál ešte ako 90-ročný. „Bolo to z bezmocnosti, že mi to nejde. Komédie totiž na skúškach, než prídu ľudia, strašne zle fungujú. Pred prázdnym hľadiskom sa každý fór zdá trápny. S prvým divákom, ktorý sa zasmeje, sa to zlomí. Aspoň niekedy,“ povedal portálu idnes.cz herec, ktorý má na konte cenu Thálie za celoživotné dielo, rovnako ako cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu a pred dvoma rokmi prevzal od českého prezidenta Medailu za zásluhy.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #český film #Lubomír Lipský #Šest medvědů s Cibulkou #Čtyři vraždy stačí #drahoušku či Zabil jsem Einsteina #pánové