Recenzia: Keď Božie zákony prepisujú smrteľníci

Zbrusu Nový zákon je filmovou fantáziou Belgičana Jaca Van Dormaela. Režisér si položil odvážnu otázku - čo keby Boh naozaj existoval a vôbec nespĺňal naše predstavy? Do svojej pojašenej hry sa pustil s detským nadšením a doviedol ju do "obludných" rozmerov.

30.11.2015 16:07
zbrusu novy zakon  Benoît Poelvoorde Foto:
V komédii Zbrusu Nový zákon okúsi Benoît Poelvoorde ako zákerný Boh svoje zákony na vlastnej koži.
debata

Synopsa príbehu znie odvážne, veď antagonistom príbehu je zákerný boh, no Dormael je neškodný rojko, provokuje galantne a mnohí jeho nádejnému návodu na nápravu sveta podľahnú. 

Nadšený fanklub sa zhŕkol už okolo jeho romantickej fantázie z roku 2009 Pán Nikto s Jaredom Letom a Diane Krugerovou. Špecifickú obrazovú estetiku tu rozvinul kameraman Christophe Beaurcarne (Pena dní) a Dormaelovým vizuálnym chúťkam dokonale porozumel aj v komédii Zbrusu Nový zákon.

Svet, v ktorom sa nosí výstrednosť

Tínedžerka Ea (Pili Groyneová) je Božia dcéra, no jej detstvo nie je ani zďaleka vystrihnuté z nebeského katalógu. Otec ju väzní v tmavom bruselskom byte a útočisko nenachádza ani u zahriaknutej matky, ktorá si kompenzuje frustráciu upratovaním. Keď Ea odhalí otcove nekalé internetové zábavky, jej trpezlivosť pretečie a rozhodne sa s Božou krutovládou zatočiť.

Od „strateného syna“ Ježiša dostane bratskú radu a utečie do sveta, odhodlaná prepísať Božie zákony a dať ľuďom možnosť riadiť svoje osudy. Ea zasiahne ešte z „neba“. Smrteľníkom rozpošle esemesky s informáciou, koľko času im zostáva do smrti. 

Čo všetko sa zmení, keď prestaneme život sŕkať, ale začneme ho piť poriadnymi dúškami? Dormael prezradil hrdinom hodinu smrti, aby konečne začali konať. Apoštoli, ktorých Ea zbiera, aby jej pomohli prepísať a poľudštiť otcov krutý Boží zákon, prechádzajú zmenou. Dievča odhaľuje ich vnútorné hudby a skladá mozaiku malých zázrakov, priateľstiev, túžob aj sĺz. 

Zamilovať sa do gorily, nosiť ženské šaty, aj keď som desaťročný chlapec, či kúpiť si pušku a zabíjať? V tomto svete sa nosí výstrednosť a nemusíme sa jej báť. Dormael ukazuje, aké jednoduché je vykašľať sa na predsudky a nabáda nás, aby sme si začali plniť sny, kým nie je neskoro.

Príkru sladkosť vyvažuje čierny humor

„Nezaujímajú ma filmy opisujúce realitu, ale filmy, ktoré podnecujú vnímanie a percepciu,“ citoval režiséra portál Cineuropa. Zbrusu Nový zákon je presne takým experimentom. Dormael počíta s tým, že príbeh Ježiša, ktorý zostúpil z neba, aby učil ľudí, diváci dobre poznajú a vybláznil sa pri jeho parodovaní.

Jeho poetika síce hraničí s gýčom, no príkru sladkosť vyvažuje čierny humor. Nepredvídateľné epizódky „apoštolov“ vyplývajú z ich prapodivných charakterov, ktoré scenár šikovne prepája. Čudná družina sa rozrastá, no je nevyvážená, má silnejšie a slabšie miesta. Eina dejová línia je poetickejšia, ale motív Boha, ktorému sa vypomstia vlastné zákernosti, je lacný a samoúčelný. Navyše tu vystupuje ako plochá figúrka. Omnoho zaujímavejšie by bolo sledovať jeho premenu vo vzťahu k svetu či dcére.

Rozprávka Jaca Van Dormaela o zlom Bohu je nápaditá a humorná, no predáva ju pomerne pateticky. Miestami siahne po jednoduchom „dada“ humore, ktorý v jeho podaní filmu neuškodil, práve naopak, urobil z neho prednosť. Rozkošným gýčom sa zaručene trafí do vkusu mnohým divákom.

Ea sa prechádza čarovne priateľským svetom na míle vzdialeným všednosti. Dormael stavil na farebnú efektnosť, ktorá je miestami prvoplánová a po jej odznení zostane akési hluché prázdno

Hodnotenie Pravdy

3,5 hviezdičky z 5

Zbrusu Nový zákon / Belgicko, Francúzsko, Luxembursko 2015 / réžia: Jaco Van Dormael / scenár: Jaco Van Dormael, Thomas Gunzig / hrajú: Catherine Deneuvová, Benoît Poelvoorde, Yolande Moreauová a ďalší / premiéra: 12. novembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #komédia #Zbrusu Nový zákon #Jac Van Dormael #hra na Boha