Napriek protestom sa film Angeliny Jolie premieta po roku aj v Japonsku

Film Nezlomný (2014), ktorého režisérkou je americká herečka Angelina Jolie, sa rok po uvedení do svetových kín začal premietať aj v Japonsku. Snímka rozpráva o utrpení jedného z amerických vojenských zajatcov v Japonsku počas druhej svetovej vojny. Proti filmu sa v Japonku zdvihla vlna kritiky a Japonci vyzvali na bojkot filmu. Japonské úrady sa obávali možných násilností zo strany krajne pravicových extrémistov.

08.02.2016 16:14
Angelina Jolie Foto: ,
Angelina Jolie na premiére filmu "Kung Fu Panda 3" v Los Angeles.
debata

Distribútor filmu vo vyhlásení uviedol, že sa cez všetky protesty a hrozby nakoniec rozhodol film Nezlomný uviesť, pretože je potrebné ukazovať rôzne pohľady na vojnu. Tiež by podľa neho nebolo prirodzené nepremietať v Japonsku snímku, ktorá zychatáva príbeh priamo prepojený s Japonskom. Toto rozhodnutie sa stretlo súspechom, keďže v istom tokijskom kine, zameranom na nezávislé a dokumentárne filmy, stáli ľudia v rade na lístky.

Film ukazuje neuveriteľný životný príbeh slávneho amerického olympionika, vojnového letca, stroskotanca a vojnového zajatca Louisa Zamperiniho. Podkladom bola rovnomenná kniha Laury Hillebrandovej o víťazstve nad utrpením a o sile ľudského ducha. Vyšla v roku 2010 a v USA sa predali cez štyri milióny výtlačkov.

Kniha opisuje osudy tohto olympijského bežca, ktorý v Berlíne v roku 1936 ohromil aj Hitlera, vojnového hrdinu, ktorý po zrútení lietadla počas druhej svetovej vojny prežil 47 dní na záchrannom člne a potom ho Japonci poslali do zajateckého tábora, kde bol mučený. Vo filme ho stvárnil britský herec Jack O'Connell.

Zamperini zomrel v júli 2014 vo veku 97 rokov. Keď sa po vojne vrátil domov do Kalifornie, trpel posttraumatickou stresovou poruchou. Štyri roky po svojom väznení bojoval s panickou úzkosťou a alkoholizmom. V roku 1949 prijal kresťanstvo a venoval sa šíreniu spirituality. Odišiel dokonca späť do Japonska, aby sa so svojimi mučiteľmi uzmieril.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Angelina Jolie #film #Nezlomný #bojkot filmu