O sošky Českých levov sa tento rok pobijú aj televízne projekty

Laureáti prevezmú ocenenia 5. marca v pražskom Rudolfíne, rovnako ako osobnosti z oblasti filmu.

20.02.2016 05:00
Český lev Foto:
Minuloročné udeľovanie Českých levov moderovala Lucie Výborná.
debata

Na slávnostnom večeri vyhlasovania Českých levov Česká filmová a televízna akadémia prvýkrát udelí sošky aj televíznej tvorbe.

Ako už v januári Akadémia oznámila na tlačovej konferencii, o ceny zabojuje Česká televízia, HBO Europe, TV Nova, TV Prima a TV Barrandov, ktoré v prvom kole doporučili do hlasovania niekoľko svojich televíznych počinov. V druhom kole hlasovali o víťazoch členovia akadémie.

V nomináciách sa objavilo dvadsaťdva relácií či seriálov. Jedenásť patrí Českej televízii, štyrikrát je zastúpená Nova, trikrát Prima, po dvoch nomináciách majú TV Barrandov a HBO Europe. Nominované boli v kategóriách „Najlepší televízny film alebo miniséria“, „Najlepší dramatický televízny seriál“ a „Najlepší dokumentárny televízny film alebo seriál“.

Boli zavedené aj osobitné kategórie ako „Mimoriadny počin v oblasti audiovízie“, v ktorej sú nominované sitcom Autobazár Monte Karlo televízie Stream a tiež III. časť jej internetového seriálu Kancelária Blaník. Ďalej interaktívna internetová stránka urbex.cz, projekt digitalizácie filmov Čistíme svet fantázie a v neposlednom rade aj Česká televízia za svoj prínos k posilneniu domácej tvorby v roku 2015 a za druhú časť série „Zlatá 60“.

„Úroveň českej televíznej tvorby je veľmi vysoká, v čom nasleduje svetové trendy takzvanej quality tv. Rozhodne si zaslúži byť ocenená odborníkmi z radov filmových a televíznych profesionálov. Rozhodli sme sa preto rozšíriť počet udeľovaných Českých levov o tieto televízne kategórie,“ vysvetlila zmenu výkonná riaditeľka Tereza Rychnovská.

Podľa generálneho riaditeľa Českej televízie Petra Dvořáka tak akadémia prezentuje silný trend zbližovania televízie a filmového priemyslu. „Televízia vo svojej dramatickej a dokumentárnej tvorbe čoraz častejšie používa filmovú reč a filmové prostriedky. Aj množstvo filmových tvorcov u nás i vo svete dnes pracuje pre televízie. Preto vítam zavedenie televíznych ocenení a som rád, že sa všetky významné televízie v Česku boli schopné dohovoriť a poslali svoje nominácie,“ povedal Dvořák. Je presvedčený, že pre členov akadémie, ktorí hodnotia filmovú tvorbu, bude televízna kategória spestrením.

Prezident ČFTA Ivo Mathé na nominačnej tlačovej konferencii v januári uviedol, že nové televízne ocenenie nahradia niekdajšie ceny Elsa, ktoré boli po prvýkrát odovzdané v októbri 2004. Televízia Nova sa ich však nezúčastnila a dištancovala sa od nich aj počas nasledujúcich ročníkov. Naposledy sa odovzdávali v roku 2010, potom sa uvažovalo o zmene ich koncepcie.

"Či je to konečná verzia, to rozhodne tento ročník. Aj ja sa domnievam, že konvergencia medzi filmovou a televíznou distribúciou je stále menšia. Aj preto by sa mohlo stať, že kategórií bude v budúcnosti viac. Tento ročník je však prelomový a Česká filmová a televízna akadémia tým vlastne napĺňa svoje poslanie a predovšetkým názov, "poznamenal Mathé.

debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia #Český lev #soška