Zomrel Douglas Slocombe, zrovnoprávnil kameru s réžiou

Významný kameraman britského pôvodu Douglas Slocombe zomrel v pondelok v londýnskej nemocnici vo veku 103 rokov. Vrcholom jeho kariéry bola spolupráca s legendárnym režisérom Stevenom Spielbergom na dobrodružnej trilógii o Indiana Jonesovi. Za kamerou stál takmer pol storočia pri viac ako osemdesiatich filmoch.

23.02.2016 11:38
Obit-Douglas Slocombe Foto: ,
Britský kameraman Douglas Slocombe na archívnej snímke.
debata

Každá nová spolupráca bola pre Slocombea výzvou dať filmu osobitý vizuálny štýl. Vynaliezavý chameleón spolupracoval so svetovými režisérmi ako John Huston, Steven Spielberg či Roman Polanski. Jeho kariéru však odštartovala spolupráca s Albertom Cavalcantim, ktorý dal mladému kameramanovi bez vzdelania príležitosť ukázať sa. Sebavedome svoj talent prejavil v snímke Prízraky noci (1945).

Britská akadémia si ho po prvý raz všimla v roku 1964. Cenu BAFTA vtedy získal za kameru vo filme Sluha. Odniesol si ju aj o jedenásť rokov neskôr vďaka snímke Veľký Gatsby s Robertom Redfordom a Miou Farrowovou. Dráma Júlia s Jane Fondovou v hlavnej úlohe mu v roku 1979 nevyniesla iba cenu BAFTA, ale aj nomináciu na Oscara. Ocenenie amerických akademikov mu však uniklo a zopakovalo sa to aj pri „rozcestovanej“ komédii v réžii Georgea Cukora S tetou na cestách. „Iba nomináciu“ na Oscara pre najlepšiu kameru má vďaka nemu aj prvý diel trilógie o Indiana Jonesovi Dobyvatelia stratenej Archy.

„Trpím zlou pamäťou, nespomeniem si, ako som niečo urobil, preto som nútený vymýšľať vždy čerstvé riešenia. Prišiel som na to, že môžem meniť techniky film za filmom,“ priznal kameraman, ktorý vždy hľadal ideálny vizuálny jazyk.

Douglas Slocombe má prsty v hororovej komédii Romana Polanského Ples upírov aj v muzikáli Normana Jewisona Jesus Christ Superstar. Vo výpravnej adaptácii divadelnej klasiky Lev v zime vďaka nemu vyniká éterickosť Katherine Hepburnovej a pripomenúť si ho môžete aj snímkou Johna Hustona Freud, o legendárnom psychoanalytikovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Steven Spielberg #Douglas Slocombe