Tróny sú rozdané, kto získa ten železný? Zostáva 13 častí

Tak a je po paráde, šiesta séria Hry o tróny je kompletne „vonku“, záverečný desiaty diel mal premiéru v noci z nedele na pondelok. Ak ste fanúšikom intrigánskej fantasy ságy, v najbližších mesiacoch sa budete musieť obrniť trpezlivosťou, na siedmej sérii sa ešte len pracuje.

29.06.2016 16:00
Jon Sneh Hry o tróny Foto:
Jon Sneh sa vo vyčerpávajúcej bitke postavil proti Ramsayovi Boltonovi, aby pomstil rodinu a získal späť Zimohrad.
debata

Hrdinovia sú preriedení a tí, čo v hre zostali, si zaslúžia malú pauzu, tvorcovia ich ako obvykle vyžmýkali do poslednej kvapky krvi. Najvyšší čas spočítať porazených a osláviť víťazov. Autori David Benioff a D. B. Weiss plánujú ságu pomaly zakončovať, prezradili, že finálny akt majú dopísaný a pohybuje sa niekde okolo sedemdesiatej tretej hodiny, takže do konca seriálu zostáva zrejme ešte trinásť častí.

Viac je viac

Divácke nároky na najúspešnejší seriál všetkých čias sú obrovské, stredoveké kraje musia byť nadpozemské, postavy kruto prefíkané, krv preliata s poriadnou dávkou zadosťučinenia a úspech vydretý až na kosť. Prirátajte silnú dávku erotizmu, ostrý slovník plný sexuálnych narážok a nebezpečné situácie, ktoré by obyčajní smrteľníci prekonali nanajvýš s plnými gaťami. Tým všetkým si Hra o tróny získava dokonca aj zarytých odporcov žánru, počet divákov stále pribúda a ich očakávania sa samozrejme zvyšujú. Hra o tróny ich však obratne napĺňa, kvalita ide hore priamo úmerne s kvantitou.

Stanica HBO, ktorá seriál produkuje, oduševnene prispieva k trendu cinematizácie televíznej tvorby. Dosiahnuť plnokrvný filmový zážitok v rámci dvojhodinového filmu pôsobí oproti šesťdesiathodinovej veľkovýpravnej sérii ako „brnkačka“. Odhliadnuc od náročných bojových scén – najnákladnejších, aké zatiaľ HBO realizovalo, honorár hlavných hereckých hviezd Petra Dinklagea (Tyrion Lannister), Kita Haringtona (Jon Sneh), Leny Headeyovej (Cersei Lannister), Emilie Clarkeovej (Daenerys Targaryen) a Nikolaja Coster – Waldaua (Jaime Lannister) predstavuje 500-tisíc dolárov za jedinú epizódu siedmej série. Pätica hercov sa tak pohybuje ďaleko nad platovým štandardom iných amerických káblových televízií. Herci podpísali zmluvu aj na zostávajúce dve série, to však neznamená, že ich postavy dohrajú hru o tróny do konca…

Dievčenská sila

Mnohí sa zhodneme, že najsilnejšie momenty priniesla práve predposledná, deviata časť titulovaná ako Bitka bastardov. Dosť bolo rečí a filozofovania, bojovníci prichádzajú na Zimohrad, aby si vzali svoju zem. V dômyselne vypointovanom, vyčerpávajúcom boji padajú na kolená tí, ktorí si to zasluhujú najviac…

Motívy, ktoré boli pripravené už v roku 2011, keď sa seriál dostal na obrazovky, tvorcovia pomaly, ale iste približujú k cieľu. Postavy vstávajú z popola, nadobúdajú silu a na tróny kráľovstiev sadajú ženy ako neochvejné vodkyne. Muži do nich vkladajú všetky nádeje a držia ochrannú ruku.

„Naši otcovia boli zlí, nechali nám skazenú zem, hrozný svet, no my ho urobíme lepším,“ sľubuje Daenerys. Zo zajatkyne sa stáva sebavedomá vodkyňa, nádej vo svete, kde sa morálka scvrkáva a ustupuje čiernym zámerom. Doba, kde je vraždenie, nájazdy, rabovanie a kynoženie rodov životným štýlom, sa pomaly, ale iste prelamuje do novej etapy dejín.

Kto sa zmocní oprát zeme? Dračia matka, Bastard zo Zimohradu či kráľovná Cersei Lannisterová, odsúdená prežiť všetky svoje deti. Otrokári, sekty uznávajúce scestné modly aj krutí barbari ustupujú chladnokrvným diplomatom aj šľachetným bojovníkom.

Scenáristi sa už nemohli oprieť o knihu Georga R. R. Martina, ako to bolo v prípade predošlých sérií, spisovateľ totiž šiesty a siedmy diel knihy ešte len píše. Hra o tróny však nič nestratila, ba práve naopak. Fanúšikovia dostanú presne to, čo si pýtajú – znovuzrodených hrdinov na čele s Jonom Snehom, vypäté emócie a nostalgické návraty. Mladí vlci sú doma a biely havran naznačuje, že zima je opäť o krok bližšie…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #HBO #Hry o tróny #George R. R. Martin #Kit Harington #Jon Sneh