Televízne tipy Pravdy: Neobyčajné ženy - od Hany a jej sestrier až po ruské princezné

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 25. augusta do 1. septembra. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

25.08.2016 14:00
Hana a jej sestry Woody Allen Foto:
Woody Allen v snímke Hana a jej sestry prekračuje svoj tieň skeptika a pridáva takmer optimistický záver.
debata

Piatok: 26. 8.

Putovanie za korením, Paprika, 14.30
Mladý kuchársky majster Stevie Parle a odborníčka na korenie Emma Grazette zdieľajú neutíchajúcu vášeň pre korenie. Obidvaja poznajú jeho tajomstvo – korenie je cesta k tomu, aby sa naše jedlo stalo nezabudnuteľným zážitkom. Na svojej ceste do kolísky tajomných ingrediencií divákov učia, ako sa korenie dá použiť na tisíc ďalších spôsobov. Cestujú s batohmi okolo sveta, do miest, kde domorodci koreniny pestujú a denne ich používajú. Za čili papričkami sa vydávajú do Mexika, za muškátovým orieškom do Grenady, rascu hľadajú v Turecku, klinček v Zanzibare.

Hana a jej sestry, AMC, 17.25
Opäť obľúbené témy Woodyho Allena – zvádzanie, nedostatok lásky, život v meste, film ako balzam, strach zo smrti. Tri sestry a prepletenec bývalých a budúcich vzťahov. Zmysluplné dialógy sprevádzajú príjemné džezové melódie. Nie je to komédia ani psychologická dráma. Je to Woody Allen, ktorý v snímke Hana a jej sestry prekračuje svoj tieň skeptika a pridáva takmer optimistický záver.

Sobota: 27. 8.

Neobyčajné ženy: Maria Montessori, ČT 2, 12.50
Keď sa povie Montessori, väčšina si vybaví trochu inú školu. Jej zakladateľkou bola Maria Montessori, ktorá sa narodila v roku 1870 v Taliansku. Domáce práce jej veľa nehovorili, oveľa radšej sa učila. Vynikala v matematike a v prírodovede, koncom devätnásteho storočia však nebolo štúdium medicíny otvorené pre ženy. Na prednášky ju musel sprevádzať otec, oficiálne pitvy boli pre ňu pre nahotu nebožtíkov tabu, čelila výsmechu spolužiakov a profesorov. Aj to ju naštartovalo v boji za rovnoprávnosť žien. Pri práci na psychiatrickej klinike sa špecializovala na mentálne postihnuté deti a podarilo sa jej presvedčiť odbornú verejnosť, že aj ony sa môžu vzdelávať.

Babička Gógó, Film Box, 14.30
Tragikomédia Fridrika T. Fridrikssona hovorí o ambicióznom režisérovi, ktorý práve dokončil film o starých ľuďoch, ktorí utiekli z domova dôchodcov. Film je však úplný prepadák. Ako hovorí sám autor: Cieľová skupina filmu je už zrejme mŕtva. Napriek diváckemu odmietnutiu však snímku prijíma kritika a režisér vkladá nádej do nominácie na Oscara, ktorá by ho mohla zachrániť pred bankrotom. Zároveň ho však trápi správanie osemdesiatročnej matky Gógó, ktorá začína podozrivo zabúdať. Sympatická dáma bojuje s alzheimerom všetkými silami. Pritom nechtiac zakladá požiar, vytápa susedov, a tak ako hlavní hrdinovia synovho filmu, aj ona uteká z domova dôchodcov…

Nedeľa: 28. 8.

Stratené ruské princezné (2), Viasat History, 11.05
Seriál Stratené ruské princezné odhaľuje príbeh štyroch dcér cára Mikuláša II. Oľga, Tatiana, Mária a Anastázia boli najfotografova­nejšími princeznami svojej doby. Ich verejný obraz sa však úplne líšil od toho skutočného, veľmi izolovaného. Fotografie a zvyšky filmu, ktoré sa zachovali, dokazujú, že ani ich krása im nepomohla získať pozornosť rodičov zameranú len jedným smerom – na syna Alexeja Nikolajeviča, ktorý trpel hemofíliou. OTMA, ako sa samy označovali, sa len zriedkakedy dostali za hranice paláca a nevedeli takmer nič o vonkajšom svete. Zomreli skôr, než sa mohli stať viac než krásnymi hádankami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Woody Allen #televízne tipy #Babička Gogo #Putovanie za korením #Hana a jej sestry #Neobyčajné ženy: Maria Montessori #Stratené ruské princezné