Prišiel rok Amy Adamsovej?

Dva filmy, dva zásahy do čierneho. Dve rozdielne roly, jedna Amy Adamsová. Jej tvár nenájdete na obálkach bulvárnych časopisov. Pre niekoho možno nudná a nevýrazná celebrita, pre iných nedocenený talent.

17.09.2016 12:00
Amy Adamsová Toronto Foto: ,
Po Benátkach očarila Amy Adamsová svojimi dvomi novinkami aj Toronto.
debata

Medzinárodný filmový festival v Toronte je takmer na konci a medzi novinármi sa často skloňuje práve meno Amy Adamsovej. Vraj by po doterajších piatich nomináciách mohla už konečne vyhrať Oscara. Otázka je, za ktorý film. Hollywoodska červenovláska totiž v Toronte predstavila hneď dve ambiciózne snímky. V každej je úplne iná, v oboch rovnako bravúrna.

V sci-fi dráme Arrival (Prvý kontakt) od kanadského režiséra Denisa Villeneuva stelesnila odborníčku na lingvistiku stojacu na čele elitného tímu, ktorý má za úlohu zistiť, s akými úmyslami prileteli na svet tajomné vesmírne lode s mimozemskými bytosťami. Hoci by sa zdalo, že téma mimozemšťanov je vo filme dominantná, opak je pravdou. Príbeh stojí na postave Louise Banksovej, ktorá má v pomerne krátkom čase nájsť odpovede a rozlúštiť ich jazyk. Je pritom pod tlakom hroziacej globálnej vojny a stále sa vracajúcich bolestných spomienok.

Amy Adamsová v sci-fi dráme Arrival (Prvý... Foto: Paramount Pictures
Amy Adamsová Amy Adamsová v sci-fi dráme Arrival (Prvý kontakt) od kanadského režiséra Denisa Villeneuva.

„Veľmi sa mi páčil príbeh Louise, lebo pod všetkým ostatným to bol emocionálny príbeh matky,“ vysvetlila herečka počas tlačovej konferencie. „Snaha je rovnako podstatná ako obsah a niekedy, v dnešnom mediálnom svete, sa tá snaha často vytratí. Pre mňa je osobná komunikácia zoči-voči nesmierne dôležitá. Aj o tom je tento film. Pozerať sa na osobu, s ktorou komunikujem, je niečo, čo, dúfam, nikdy nestratíme,“ uzavrela.

Psychologický triler Nocturnal animals (Nočné zvieratá) je v poradí druhým filmovým projektom Toma Forda. Pred pár dňami si zaň odniesol Strieborného leva z Benátok. V adaptácii novely Tony a Susan od Austina Wrighta hrá Adamsová úlohu úspešnej kurátorky Susan Morrowovej v losangeleskej galérii, pričom jej postava musí čeliť démonom z minulosti. Film má niekoľko rôznych vrstiev, silnú emotívnu zápletku a dve dramaticky nabité dejové línie. „Zo začiatku sa mi moja postava vôbec nepozdávala, aj keď mojou úlohou nie je posudzovať niečí charakter. Vďaka týmto pocitom som si však uvedomila, že je to skvelý začínajúci bod a postupne som sa dopracovala až k jej jadru, k tomu, aká Susan skutočne je,“ opísala svoju postavu Adamsová.

Amy Adamsová ako Susan Morrowová v snímke... Foto: Focus Features
Amy Adamsová Nocturnal animals (Nočné zvieratá) Amy Adamsová ako Susan Morrowová v snímke Nocturnal animals (Nočné zvieratá).

Najzaujímavejšie na tejto postave je, že Susan toho vo filme veľa nenahovorí, čo sa samotného textu týka, no spôsob, akým komunikuje svoje emócie a pocity s okolitým svetom, je nesmierne podmanivý a udrží vás v napätí do úplného konca. „Tom (Ford) má neuveriteľný zmysel pre detail a precíznosť a ja som šťastná, že mi umožnil zahrať si v jeho svete. Bavilo ma interpretovať zraniteľnú, emocionálnu postavu s pozlátkou dokonalosti,“ nadšene dodala.

Niektoré filmy vám stačí vidieť raz a zapamätáte si ich na dlhú dobu, iných dej si nepamätáte už po pár dňoch. Arrival a Nocturnal animals sú ten prvý prípad. A vďačiť za to môžu najmä herečke Amy Adamsovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto Film Festival #Nočné zvieratá #Amy Adamsová #Prvý kontakt