Westworld - zážitky, ktoré sa môžu vymknúť spod kontroly

Westworld je zážitkový park v štýle divokého západu, ktorý svojim návštevníkom za mastné vstupné plní prakticky čokoľvek, po čom túžia.

08.10.2016 12:00
Westworld seriál Foto:
James Marsden a Evan Rachel Wood ako Teddy a Dolores, roboti z parku Westworld.
debata

Dokonca aj želania, ktorých naplnenie by ich v skutočnom svete stálo minimálne slobodu. Tu nie, pretože Westworld neobývajú ľudia, ale do posledného detailu prepracovaní humanoidní roboti. Sú to iba bábky v presne nalinkovaných príbehových vzorcoch vytvorených zamestnancami parku. Nespravia a necítia nič, čo by nemali povolené od človeka. Možno ich guľkami rozpárať na franforce, s novým turnusom dostanú nové telo bez škrabanca a môžu si svoju strašnú smrť prežiť znova. Dokedy to však takto vydrží?

Nový seriálový hit z dielne HBO Westworld mal premiéru 2. októbra a stal sa najsledovanejším kúskom z dielne tohto televízneho giganta za posledné tri roky. Pozrelo si ho zhruba 3,3 milióna divákov. Na porovnanie – premiéru ambiciózneho seriálu Vinyl zo zákulisia hudobného priemyslu videlo vo februári iba 760-tisíc divákov.

Svet, ktorý je ako matrioška

„Veľa sme sa o tom rozprávali a pokúsili sme sa vytvoriť veľkú mytológiu a niekoľko odpovedí. Je to ako matrioška, kde rozoberiete jednu bábiku a zrazu je tam ďalšia,“ povedala pre Indiewire.com o tom, aký seriálový vesmír sa snažili vybudovať, Lisa Joy Nolanová, ktorá spolu s manželom Jonathanom Nolanom seriál vytvorila.

To, že Westworld nie je iba jednoduchý zábavný park na ukájanie často aj perverzných chúťok zazobaných návštevníkov, chápe aj zlovestný muž v čiernom (Ed Harris). Park navštevuje už vyše 30 rokov a vie, že jeho stvoritelia mali rozhodne väčšie ambície, ako len vytvoriť nejakú turistickú atrakciu, a hra, ktorá sa tu hrá, má viac levelov. Rozhodne sa, že veci príde na koreň…

Jedným z dvojice stvoriteľov sveta, v ktorom... Foto: HBO
Westworld Anthony Hopkins Jedným z dvojice stvoriteľov sveta, v ktorom môžete všetko, ale nemôžete zomrieť, je Robert Ford (Anthony Hopkins).

Muž v čiernom je len jednou z postáv, ktoré v úvodných častiach seriálu rozohrávajú svoju partiu. Je tu aj Dolores (Evan Rachel Wood). Dookola prežíva príbeh poslušnej dcéry, ktorá sa vždy ráno vyberie zachytiť na maliarske plátno krásu okolitej krajiny, a večer pred spaním nájde svoju rodinu vyvraždenú. To je jej príbehová línia v parku Westworld. Mladučká a nevinná, zároveň je však najstarším robotom v parku a ťažko povedať, čo všetko mohla za tie tri desaťročia služby zákazníkom zažiť a na čo sa časom môže rozpamätať. Na to, aby používala spomienky a pamäť, ktorá sa inak robotom na konci ich príbehovej línie zmaže, ju povzbudzuje šéf oddelenia programátorov Bernard (Jeffrey Wright).

Sú tu však aj roboti, ktorí nepotrebujú jeho pomoc na to, aby prebudili svoje spomienky a začali si dávať dokopy dve a dve. K takým patrí napríklad postava kupliarky Maeve (Thandie Newton). Potom je tu aj William (Jimmi Simpson), ktorý odmieta vidieť obyvateľov Westworldu iba ako najnovšie výdobytky techniky, a v neposlednom rade aj Robert Ford (Anthony Hopkins). Jeden z dvojice stvoriteľov sveta, v ktorom môžete všetko, ale nemôžete zomrieť. Paradoxom je, že druhému zakladateľovi, tajomnému Arnoldovi, sa tu zomrieť „podarilo“.

Tromfy odkrýva pomaly

Herecké obsadenie, ktoré dopĺňajú aj James Marsden ako fešácky robot Teddy či Sidse Babett Knudsen ako členka vedenia parku, je jednoznačným tromfom novinky HBO. Rovnako ako filmová výpravnosť, z ktorej HBO vytvára televízny štandard. Ďalšie tromfy odkrýva Westworld pomaly. Divák môže iba špekulovať, aký bol zámer tvorcov parku či akú úlohu zohráva v príbehu labyrint. A čo podivné náboženské totemy? Ako súvisia s labyrintom a vedia vari Indiáni niečo viac než ostatní? Isté je jedno – hrdinovia Westworldu krôčik po krôčiku kráčajú v ústrety katastrofe.

Kam môžu viesť niektoré experimenty? Aký je rozdiel medzi tým zabiť skutočného človeka a „zabiť“ niečo, čo sa na človeka podľa všetkého iba ponáša? Je to naozaj iba ponáška? Čo sa stane, keď si táto napodobenina človeka uvedomí, čo jej robia, a namieri svoje roky hromadené frustrácie proti stvoriteľom? To sa nevyhnutne stane, nebude to však koniec seriálu, ale zrejme iba začiatok dlhej ságy, v ktorej budú proti sebe stáť ľudia a roboti a bude čoraz ťažšie rozoznať, kto patrí ku ktorému táboru.

Či a ako bude po desiatich častiach prvej série Westworld pokračovať, závisí aj od diváckeho záujmu. Ten sa HBO snaží udržať si aj tak, že druhú epizódu seriálu vypustila v piatok – dva dni pred plánovanou premiérou – aby nestratila divákov, pretože v rovnakom čase, keď by sa normálne vysielala, bude Amerika žiť debatou Donalda Trumpa a Hillary Clintonovej. K druhej časti sa legálne dostanú iba predplatitelia HBO, prvú si však na stránke hbogo.sk môže zadarmo pozrieť každý.

Z čoho čerpá Westworld

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer
Westworld

Westworld našiel inšpiráciu v rovnomennom filme z roku 1973 s Yulom Brynnerom či Jamesom Brolinom. V ňom jeho autor a režisér v jednej osobe Michael Crichton stvoril zábavný park plný robotov, ktorí prestanú fungovať tak, ako majú, a začnú vraždiť návštevníkov parku. Film sa dočkal aj pokračovania s názvom Futureworld (už bez Crichtona) a niekoľkých častí seriálu Beyond Westworld. O novej verzii Westworldu uvažovali štúdiá Warner Bros roky. Pôvodne sa hovorilo o filmovej verzii a v súvislosti s ňou sa počas rokov skloňovali mená ako Arnold Schwarzenegger či Quentin Tarantino. Michael Crichton využil podobnú dejovú linku ako vo Westworlde aj vo svojom diele Jurský park, ktoré si získalo popularitu vďaka filmovému spracovaniu Stevena Spielberga z roku 1993.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Evan Rachel Wood #seriál #Anthony Hopkins #HBO #Ed Harris #Westworld