Striedanie filmových idolov

Kto nahradil Toma Cruisa a Johnnyho Deppa? A ktorá herečka boduje u divákov viac ako Angelina Jolie?

26.12.2016 12:00
drozdajka Jennifer Lawrence Foto:
Jennifer Lawrence v snímke Hry o život: Drozdajka 2
debata

Jude Law zažiaril v seriáli Mladý pápež, Martin Freeman a Benedict Cumberbatch sa v zmodernizovanej detektívnej klasike vrátili k Sherlockovi. Jennifer Lawrence bola neprehliadnuteľná v seriáli Hry o život a tento rok za film o vynálezkyni „zázračného“ mopu Joy získala Oscara pre najlepšiu herečku, Emily Blunt sa do povedomia divákov zapísala ako hlavná predstaviteľka filmu Dievča vo vlaku.

Benedict Cumberbatch ako moderný Sherlock Holmes. Foto: BBC / Colin Hutton
Benedict Cumberbatch, Sherlock Holmes Benedict Cumberbatch ako moderný Sherlock Holmes.

Jeho meno je nezvyčajné, rovnako ako tvár. Na prvý pohľad zvláštne črty. Na druhé prizretie sympatické herectvo anglického džentlmena. Hoci jeho rodičia boli herci, zo syna chceli mať právnika. Benedict Cumberbatch (40) si však herectvo vyskúšal už v detstve. Po strednej škole odišiel na rok do tibetského kláštora učiť angličtinu. Po návrate študoval herectvo na univerzite v Manchestri, neskôr pokračoval v štúdiu na Londýnskej akadémii hudby a dramatických umení. Je nielen filmovým, ale aj divadelným hercom. Na divadelné dosky sa prvýkrát postavil v roku 2001, účinkoval väčšinou v klasických hrách, za vedľajšiu rolu v hre Heda Gablerová ho nominovali na Cenu Lawrencea Oliviera. Filmových divákov si získal v roku 2004 v snímke Hawking o vedcovi Stephenovi Hawkingovi. Za rolu mu udelili televíznu cenu Zlatá nymfa a nomináciu na cenu BAFTA. Po nakrútení snímky sa tiež stal patrónom a aktívnym podporovateľom neziskovej organizácie Motor Neurone Disease Association.

Benedict Cumberbatch zaujal fanúšikov modernej adaptácie detektívnej klasiky – v televíznom seriáli Sherlock z produkcie BBC. Výstrednému Holmesovi v jeho podaní robí spoločnosť doktor Watson, ktorého stvárňuje ďalší herec v kurze – Martin Freeman (45). Obľúbený Angličan žil po rozvode rodičov s otcom, ale keď mal sedem, po smrti otca, sa presťahoval k matke a jej druhému manželovi. V pätnástich začal navštevovať dramatický krúžok, v sedemnástich prestúpil zo saleziánskej školy v Chertsey do Central School of Speech and Drama. Práve za vedľajšiu rolu v seriáli o Sherlockovi získal v roku 2011 cenu BAFTA, o dva roky neskôr dostal cenu MTV pre najlepšieho hlavného hrdinu – za rolu Bilba Bublíka v Hobitovi. V roku 2014 sa objavil v americkom televíznom seriáli Fargo, nakrútenom na motívy rovnomenného filmu bratov Coenovcov z roku 1996. Aj za túto hlavnú mužskú rolu získal nomináciu na Emmy.

Herečka Jennifer Lawrence ako Katniss Everdeen... Foto: SITA/AP, Murray Close
Box Jennifer Lawrence ako Katniss Everdeen Herečka Jennifer Lawrence ako Katniss Everdeen vo filme Hry o život: Drozdajka - 1. časť.

Hry o život s Jennifer Lawrence (26) v hlavnej úlohe boli od začiatku predurčené na divácky úspech. Už prvý diel série si získal oddané publikum. Príbeh inšpirovaný sci-fi románom Suzanne Collinsovej sa odohráva v blízkej budúcnosti vo svete, kde bohatí žijú v meste Kapitol a tvrdou rukou vládnu obyvateľom priľahlých dvanástich krajov. Pre svoju vlastnú zábavu, ale aj pre pobavenie poddaných každoročne organizujú Hry o život, akúsi akčnú reality šou. Z každého kraja vyberú jedno dievča a jedného chlapca. Ich úloha je jasná – prežiť, zatiaľ čo celý národ sa na to pozerá. A tak sa pred hľadáčikom kamery ocitá a bojuje aj Katniss v podaní Jennifer Lawrence, ktorá sa do Hier dobrovoľne prihlásila namiesto jej vybranej mladšej sestry. Seriál preveril aj fyzickú zdatnosť herečky. Počas nakrúcania vraj povedala svojmu spolubojovníkovi, ktorého stvárnil Josh Hutcherson, že dokáže vykopnúť nohu nad jeho hlavu. Keď sa však o to pokúsila, kopla mu tak nešťastne do hlavy, že mu spôsobila otras mozgu…

Jennifer Lawrence vedela odmalička, čím chce byť. Ako malá účinkovala v miestnom divadle v Kentucky a v štrnástich skúsila šťastie v New Yorku. Na hereckú hviezdnu oblohu herečku vystrelil film Zmrznutá kosť, podľa mnohých najlepší americký film roku 2010. Získala oscarovú nomináciu za úlohu sedemnásťročnej Ree, ktorá sa vydáva hľadať svojho nezvestného otca v drsnom prostredí missourskej vysočiny Ozark. V konkurze na túto úlohu obstála medzi vyše tristo uchádzačkami. Film jej vyniesol nomináciu na Zlatý glóbus a Oscara. Získala ich v roku 2012 za postavu Tiffany v romantickej dráme Terapia láskou. Tento rok získala Oscara pre najlepšiu herečku opäť – za hlavnú úlohu vo filme Joy o vynálezkyni „zázračného“ mopu. Dlho pred svojou premiérou vzbudzoval veľké očakávania satirický seriál oscarového režiséra Paola Sorrentina (Veľká nádhera) s názvom Mladý pápež, kontroverzný príbeh začiatku pontifikátu pápeža Pia XIII. V hlavnej role prvého amerického pápeža a nezvyčajnej polohe sa predstavil hollywoodsky idol Jude Law (43), ktorému kontruje v role matky Mary herečka Diane Keaton, známa ako Annie Hall z filmu Woodyho Allena. Napriek svojmu veku má londýnsky rodák za sebou už širokú škálu filmov a dve nominácie na Oscara. Meno vraj dostal podľa pesničky skupiny The Beatles – Hey Jude. Jeho rodičia – učitelia – milovali divadlo, a tak aj on začal študovať herectvo na strednej škole. Zaujal v roku 1997 úlohou vo filme Wilde o osudoch spisovateľa Oscara Wilda, kde si zahral jeho milenca Bosieho. Talentovaný pán Ripley ho o dva roky neskôr dostal na vysoké herecké priečky a po mnohých filmoch – vojnových, romantických, drámach či komédiách – si ho obľúbili fanúšikovia aj kritici.

Emily Blunt ako Dievča vo vlaku. Foto: Universal Pictures
Emily Blunt Emily Blunt ako Dievča vo vlaku.

Britská herečka Emily Blunt (34), rodáčka z Londýna, študovala herectvo na Londýnskej univerzite. Už v roku 2006 získala Zlatý glóbus za rolu v televíznom filme Gideon’s Daughter. Jej talent si všimol aj režisér David Frankel a v tom istom roku ju obsadil do filmu Diabol nosí Pradu, kde si zahrala asistentku obávanej šéfky Mirandy Priestly (Meryl Streep). V roku 2009 stvárnila kráľovnú Viktóriu v americko-britskom dramatickom filme Kráľovná Viktória. Pri výbere herečky, ktorá by dôveryhodne stvárnila hlavnú hrdinku príbehu Dievča vo vlaku (2016) – Rachel Watson – museli autori brať do úvahy jej autentický prejav, ale najmä „nehollywoodsku“ povesť. Emily Blunt bola tou najlepšou voľbou. „Emily urobila veľký kus práce. Keď sledujete alkoholikov, je ťažké povedať, v akom stupni opitosti sa práve nachádzajú. Chceli sme nájsť rovnováhu, chceli sme, aby Rachel bola uveriteľná, preto sme si opísali štyri stupne opitosti a toho sa Emily presne držala. Samozrejme, dôležití boli aj maskéri,“ povedal režisér filmu Tate Taylor.

Herec Jude Law počas nakrúcania seriálu Mladý... Foto: SITA/AP, Luigi Costantini
Herec Jude Law počas nakrúcania seriálu Mladý pápež. Herec Jude Law počas nakrúcania seriálu Mladý pápež.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Benedict Cumberbatch #Jennifer Lawrence #Emily Blunt #Jude Law