Luba Skořepová sa z posadnutosti herectvom nikdy nevyliečila

Takmer sedemdesiat rokov strávila na doskách pražského Národného divadla, kde si zahrala v desiatkach úloh.

27.12.2016 08:56
Luba Skořepová Foto:
Luba Skořepová v seriáli Cukráreň.
debata

Diváci ju však poznali aj z filmu a televízie. Napríklad zo seriálu Chalupári, kde si zahrala Aranku. Jedna z najstarších českých herečiek Luba Skořepová zomrela v piatok vo veku 93 rokov.

Najšťastnejšou ju robili náročné roly

Skořepová bola aktívna aj vo vysokom veku. "Nepočítam roky, cítim sa stále mladá a zdravá, najšťastnejšia som, keď sa deriem do kopca za náročnou rolou. Budem hrať stále, trebárs aj na chodníku. Je to posadnutosť, infekcia, s ktorou sa nedá nič robiť,“ citoval ju server Novinky.cz v roku 2008. Vtedy svoje 85. narodeniny oslávila premiérou troch jednoaktoviek. "Ráno som skúšala v Ábíčku, popoludní u Valšov a večer som išla hrať. Na spánok mi museli stačiť štyri hodiny. Nestihla som sa vôbec postarať o záhradu, tobôž spraviť autorizáciu knižky alebo obehať úrady. Všade som chodila len s textom, aby som nestratila ani sekundu. Takto si žijem vo svojich rokoch,“ popisovala pre Idnes.cz svoj denný režim o štyri roky neskôr, keď jej už tiahlo na deväťdesiatku. "Posadnutosť hraním je šialená a nedá sa vyhubiť. Pokiaľ vás nezastavia zdravotné problémy, herectva sa nemožno vzdať,“ dodala.

Zažila slávnu éru

Po štúdiu na gymnáziu v Náchode (jej spolužiakom tu bol napríklad aj Josef Škvorecký) sa prihlásila na pražské konzervatórium, kde študovala dva roky, kým ho Nemci spolu s ďalšími školami nezavreli. Herecké povolanie sa jej rodičom veľmi nepozdávalo, napriek tomu sa v roku 1945 stala členkou súboru mladých pričlenenému k Národnému divadlu. Jej kolegami tu boli Miloš Kopecký, Marie Motlová či Irena Kačírková. Členkou činohry Národného divadla bola od roku 1948.

„Zažila som slávnu éru vzácneho herectva režisérov Alfréda Radoka, Jaromíra Pleskota, Otomara Krejču. Bola to slávna éra, keď ľudia cestovali za hereckými výkonmi. Keď sa to podarí, keď človek vylezie ku hviezdam, to sa nedá opísať,“ vravela Českej televízii v roku 2014, keď sa s doskami Národného divadla lúčila. V Národnom divadle stvárnila množstvo úloh. Sekundovala aj Dane Medřickej v slávnej inscenácii Mačacej hry. "Po jej uvidení nám písalo dosť samovrahov a zúfalých ľudí, ktorí sa vďaka tomuto predstaveniu rozhodli zmeniť svoj úmysel,“ povedala v rozhovore pre magazín TV Plus.

„Baba korenárka“

Okrem toho účinkovala aj na viacerých ďalších scénach. V divadle Rokoko zaujala v titulnej úlohe Moliérovho Lakomca. V Divadle v Řeznické zase 16 rokov žiarila v troch aktovkách Mydlibaba a ty druhé. "Je skrz-naskrz ženská – potvora aj svätica. Nech si tvrdí, ako chce, že nie je čarodejnica, kúzlo, ako preniknúť k ľudským srdciam, ovláda dokonale,“ hodnotila jej výkon kritika.

"Predovšetkým nie som žiadna čarodejnica, ale ,baba korenárkaʻ, aj keď takú charakteristiku zle znášam. Tých úloh, čo som s touto nálepkou odohrala!“ Povedala v rozhovore na Host.divadlo.cz herečka, ktorá sa zaoberala aj prírodným liečiteľstvom, astrológiou či numerológiou a napísala aj takmer dvadsať kníh.

Televízni diváci si Skořepovú pamätajú napríklad ako Cigánku Aranku z Chalupárov, prostitútku Mařku z Hříšných lidí města pražského, ježibabu, resp. čarodejnicu z Arabely, grófku z Nesmrteľnej tety, slúžku zo Sňatkov z rozumu či v posledných rokoch ako trafikantku Plecitú zo seriálov Náměstíčko, Náves, Příkopy a Cukrárna.

Na otázku, či ju mrzelo, že jej niektoré úlohy utiekli, odpovedala v rozhovore s Janou Machalickou: "Áno, veľmi. Ale až teraz poznávam, že človek si nemá nič priať kŕčovite. Túžba po úlohe je u herca prirodzená, ale nič tragické sa nestane, keď tú vysnívanú nedostane. Všetko zlé je na niečo dobré.“

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Luba Skořepová