Investigátori možno objasnia rozporuplné fenomény

Investigátori je názov zamýšľaného cyklu dokumentov, za ktorým stojí režisér a scenárista Peter Pokorný. Pilotný diel, venovaný biorezonancii, je momentálne v postprodukčnej fáze, tvorcovia spracúvajú takmer 50 hodín nakrúteného materiálu, ktorý vznikal rok a pol. „Malo by ísť o televízny projekt, pretože témy si pýtajú zapojenie verejnosti,“ hovorí Pokorný.

30.01.2017 05:00
Investigátori Foto:
Na základe pilotného dielu by mohol vzniknúť dokumentárny seriál Investigátori, odhaľujúci aktuálne spoločenské fenomény.
debata (1)

Na začiatku filmu bol práve spoločenský dopyt po odpovediach na aktuálne a rozporuplné témy, ktoré rozdeľujú ľudí. „Snažíme sa byť seriózni a hľadať odpovede na otázky, ktoré si kladú mnohí. V súvislosti so zdravím sa totiž často prikláňame k alternatívam, a preto považujeme za dôležité pozrieť sa na témy zblízka.“ Pokorného spolupracovníkom je fyzik Michal Teplan, ktorý je aj spoluscenáristom a odborným garantom projektu.

„Biorezonancia je druh alternatívnej medicíny a v praxi zahŕňa mnoho rôznych prístrojov, ktoré by mali mať diagnostickú aj terapeutickú funkciu, ich proklamované schopnosti sú veľmi široké. My sme si vybrali prístroj, ktorý je u nás aj v Európe najrozšírenejší – dnes ho už, okrem terapeutov, používa aj viacero atestovaných lekárov,“ približuje režisér. Podľa neho je kuriózne, že prístroj, ktorého fungovanie nie je vedecky podložené, používajú lekári. „Snažíme sa zodpovedať otázku, či naozaj funguje, čo, samozrejme, vedci aj niektorí lekári odmietajú.“

Autori spojili vo filme dva princípy – výpovede oboch strán s vlastnými experimentmi. Jednou z hlavných protagonistiek je biorezonančná terapeutka Danka Váradyová, o ktorej klienti tvrdia, že jej liečba má skvelé výsledky, a skeptikov zastupuje Tomáš Ondriga – lekár pôsobiaci v iniciatíve Lovci šarlatánov. Podľa režiséra dochádza k nezhode názorov, a práve tá by mala podnietiť verejnú diskusiu.

„Zaujímavé je, že názory na biorezonanciu, ale aj mnohé ďalšie fenomény, sú diametrálne odlišné aj v odbornej verejnosti. Samozrejme, aj v našom tíme sa ľudia prikláňajú buď na jednu, alebo na druhú stranu, no osobné pocity potláčame. Snažíme sa dať divákovi priestor, aby spolu s nami pátral po objektívnej pravde,“ približuje princíp nahliadania na problematiku režisér. Podľa neho je pre odhalenie relevantných faktov dôležité akceptovať cudzí názor.

Autori dokumentu nešli klasickou cestou. „Dokument nestojí len na výpovediach oboch strán, z toho podľa filmára väčšinou vzniká chaos – každý si stojí za svojou pravdou. „Spolupracujeme s vedcami a robíme vlastné experimenty, do ktorých chceme zapájať protagonistov. Výsledok týchto experimentov by mohol byť pre diváka dôkazom, či to naozaj funguje, alebo nie. Nechceme o probléme len rozprávať, chceme aby sa aj prejavil.“

Možno viacerým napadne obľúbený americký seriál Ničitelia mýtov (MythBusters), no Investigátori sú na rozdiel od zábavných „pseudofyzikov“ serióznymi pátračmi. „Zatiaľ sme nenašli program, ktorý by témy spracúval rovnako ako my, čo niektorí ľudia považujú za našu výhodu, ale prináša to aj viacero komplikácií. Ničitelia mýtov si vezmú často bizarný mýtus a experimentom ho buď vyvrátia, alebo potvrdia. Na rozdiel od nich my pracujeme s celospoločenskými fenoménmi, s ktorými má skúsenosť mnoho ľudí.“ S tým rastie aj zodpovednosť autorov voči verejnosti. „Samozrejme, náš film nie je vedeckou štúdiou, no keď budeme pristupovať seriózne, isté aspekty určite odhalíme.“

Autori majú námety na ďalšie filmy, venovať by sa chceli témam ako aura, klinická smrť, vedomie rastlín, pamäť vody, ktorá súvisí úzko s homeopatiou, či spoločenským fenoménom – napríklad breathariánstvu. „Momentálne máme tém na celú dokumentárnu sériu, no jej vznik závisí od toho, ako a či sa nám podarí dohodnúť s niektorým televíznym vysielateľom,“ hovorí Pokorný a dodáva, že predbežný záujem o projekt je. Dokončenie pilotného dielu Investigátorov môže verejnosť finančne podporiť na portáli Startovač.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #Investigátori #Peter Pokorný #biorezonancia