Zuzana Piussi už nepochybuje o názve jej nového dokumentu Ukradnutý štát

Slovenská filmárka Zuzana Piussi, ktorá nakrúca celovečerný dokument Ukradnutý štát o systéme, v ktorom na Slovensku žijeme, sa dobrovoľne stala dôverníčkou obžalovaného Mariana Kočnera, aby sa mohla zúčastniť na neverejnom pojednávaní v rámci vyšetrovania v súčasnosti najsledovanejšej kauzy v krajine.

20.09.2019 07:00
FILM: Krehká identita Foto: ,
Režisérka Zuzana Piussi.
debata (2)

Hoci bola pôvodne na pochybách, či nie je názov jej nového filmu prehnaný, pojednávanie jej podľa jej slov potvrdilo opak. „Ako dôverníčka som mohla zostať dva dni v súdnej sieni a počúvala som obvinenia a svedectvá Petra Tótha, o ktorých musím mlčať. Behom dvoch rokov nakrúcania sme rozmýšľali, či názov filmu Ukradnutý štát nie je prehnaný. Tieto dva dni ma, bohužiaľ, definitívne vyliečili z pochybností,“ vyjadrila sa filmárka.

Piussi film v týchto dňoch dokončuje. Diváci na Slovensku ho uvidia už 9. októbra v distribučnej predpremiére na otvorení festivalu Jeden svet. Do simultánnej distribúcie po Slovensku snímka vstúpi o deň neskôr. Záujem o projekciu Ukradnutého štátu prejavilo dosiaľ približne 60 kín vo väčších i menších slovenských mestách. Súčasťou distribučnej šnúry je aj séria diskusií, ktorá divákom a diváčkam obohatí zážitok z filmu o najaktuálnejšie témy. Debatovať s nimi budú novinári Adam Valček, Zuzana Petková, Radovan Bránik, politologička Soňa Szomolányi, autorka filmu a ďalší.

Snímku premietnu aj počas tohtoročného Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava, ktorý sa uskutoční od 24. do 29. októbra. Ukradnutý štát uvedú v rámci súťažnej sekcie Česká radosť. V českých kinách si film budú môcť diváci a diváčky pozrieť od 7. novembra.

Ukradnutý štát vzniká na pozadí vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktorá odhalila prepojenia štátu, mafie a záujmových skupín a vyhnala Slovákov do ulíc. Dokument sa zaoberá rôznymi verziami tejto skutočnosti a mechanizmami, ktoré ju tvoria. Film nepredstavuje len syntézu výstupov médií, ale prináša aj pohľad za kulisy, na súvislosti, ktoré sú prekvapivé a ponúkajú možnosti uvažovať o našom živote a krajine novým spôsobom.

Piussi, ktorá má na konte dokumenty ako napríklad Nemoc tretej moci (2011), Krehká identita (2012), Obliehanie mesta (2019) či Univerzity a sloboda (2019), svoj najnovší film dokončuje vďaka príspevkom z crowdfundingovej kampane. Za 44 dní na dokončenie snímky prispelo 262 ľudí, a to sumou 15 780 eur. Získané zdroje poputujú na strih a časť postprodukcie, rovnako ako aj animácie komiksových výtvarníkov Mareka Pokorného a Vojtěcha Mašeka a zvukovú a obrazovú postprodukciu. Režisérka sa na občiansku verejnosť obrátila prostredníctvom crowdfundingu po prvý raz. Na zabezpečenie kinodistribúcie filmu prispel Audiovizuálny fond.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Zuzana Piussi #Marian Kočner #Ukradnutý štát