Prepáč Arnold! Prekliaty Terminátor už naozaj patrí do starého železa

Strieborným plátnam síce posledné roky vládnu skôr superhrdinovia v nablýskaných kostýmoch z dielne Marvelu, v závere októbra sa o slovo prihlásil aj Terminátor, ktorý položil základy moderného sci-fi žánru.

16.11.2019 07:00
terminátor, dark fate, arnold schwarzenegger, Foto:
Terminátor bez Arnolda by nebol Terminátorom. Avšak jeho príbeh zaskočil.
debata (14)

Niekoľkokrát reštartovaná séria o odvrátení krutej budúcnosti má toho za sebou naozaj veľa a nejeden filmový fanúšikov by mohol nadobudnúť pocit, že zlaté časy tohto univerza sú dávno preč a Arnold Schwarzenegger sa poberie do dôchodku a jeho T-800 zhrdzavie zubom času. Lenže to by nebol Hollywood, keby neustále neskúšal oživiť filmové série, ktoré s novými pokračovaniami veľa vody nenamútili. To je aj prípad Terminátora. Pravdou je, že táto značka zarobila tri miliardy dolárov, čo je dostatočná motivácia neustále pokúšať šťastie.

Ako išiel čas s Terminátorom…

Keď v roku 1984 James Cameron nakrútil prvého Terminátora, spôsobil tým revolúciu. Nielen v pokladniciach kín, ale aj v zákulisí. Z Arnieho spravil hviezdu, ukázal obrovský potenciál sci-fi žánru a navyše priniesol nové trendy do nakrúcania filmov. Pochopiteľne, druhé pokračovanie bolo samozrejmosťou, nedočkaví diváci si však museli na Súdny deň, ako znie názov druhého filmu, počkať sedem rokov.

Odmenou im bol počin, ktorý bol znova prelomový. Dodnes sú nezabudnuteľné zábery na „tekutého“ Terminátora, ktorý sa znova zlieval dokopy a bol priam neporaziteľný. V roku 1991 niečo dychberúce, dnes nutná samozrejmosť. Svet špeciálnych efektov v tom čase bol v plienkach a práve Terminátor búral mýty o tom, čo dovtedy nešlo nakrútiť.

Vrátila sa herečka Linda Hamilton ako... Foto: Paramount Pictures
Film Terminator: Dark Fate, terminátor, linda hamilton, Vrátila sa herečka Linda Hamilton ako legendárna Sarah Connnorová, výkonu tejto postavy sa už len ťažko verilo.

Nejeden by si mohol myslieť, že tento filmový produkt má na ružiach ustlané a bude pravidelne baviť divákov. Z kopca to s ním išlo hneď ako James Cameron opustil režisérsku stoličku. Tretie pokračovanie s podtitulom Vzostup strojov z roku 2003 bolo toho dôkazom. Odklon od prvého námetu a pozornosť sústredená na mladého Johna Connora, príchod ženskej terminátorky síce príbehovo fungovalo, no nadšenie fanúšikov veľmi rýchlo opadlo a nad celou sériou sa začalo poriadne zmrákať, rovnako ako výjavy z apokalyptickej budúcnosti, ktorá ľudstvo čakala, ak by sa strojom podarilo zabiť Johna.

Pokus číslo 1 o reštart

V roku 2009 prišiel prvý pokus o celkový reštart série. Film Salvation s Christianom Baleom fanúšikovia zmietli zo stola. Navyše do tohto pokračovania odmietol ísť aj samotný Schwarzenegger. Dodnes je pamätný moment, keď filmári mali ambíciu si poradiť s jeho absenciou a v závere filmu ponúkli mimoriadne nevydarený pohľad na počítačovo vytvoreného herca, čo len spôsobilo neveriacky zdvihnuté obočie skalnej základni fanúšikov. A to pred uvedením sa hovorilo, že Salvation má odštartovať celú trilógiu, pričom bolo obtiažne vôbec pretrpieť prvý film.

Po tomto počine sa reálne už hovorilo o tom, že Terminátor to má zrátané. K mizérii nepomohol ani fakt, že Terminátor neuspel ani v seriálovom svete v rokoch 2008 – 2009, keď príbehy o mladej Sarah Connorovej sa končili po dvoch sezónach pre katastrofálnu sledovanosť. Pre filmové štúdiá, ale aj režisérov by bola samovražda ísť do neistej produkcie.

Veľkou novinkou vo filme bola... Foto: Paramount Pictures
Film Terminator: Dark Fate, terminátor, grace, Mackenzie Davis Veľkou novinkou vo filme bola "vylepšená" postava Grace (Mackenzie Davis), človek spojený so strojom.

Pokus číslo 2 o reštart

Ubehlo ďalších šesť rokov a prišiel ďalší film – Genisys. Zrejme najkomentovanejší a najrozporuplnejšie vnímané dielo s Terminátorom. Jeden tábor ho zavrhuje na celej čiare, ten druhý je presným opakom. Treba však dodať, že Genisys rozhodne nebol zlým filmom, v porovnaní so Salvation. Tiež sa ním mala odštartovať nová trilógia. Nepresvedčivé kritiky a následne vlažné prijatie divákov, z čoho plynuli nízke tržby dali stopku aj týmto plánom. Genisys nepomohla ani účasť Emilie Clarke z Hry o tróny a opätovné účinkovanie Arnolda Schwarzeneggra.

Pokus číslo 3 o reštart

Prišiel rok 2019 a k Terminátorovi, ktorý sa už zvíjal v predsmrtnom kŕči sa vrátil James Cameron. Nie ako režisér, ale ako producent. Cameron je plne zamestnaný nakrúcaním štyroch pokračovaní Avatara, tak na nového Terminátora dohliadal najmä z kreatívnej stránky. Režisérsky film zastrešil Tim Miller. A xy pokus zresuscitovať legendárny stroj z budúcnosti vzali tvorcovia pekne od podlahy.

Práve z tohto faktu Temný osud profituje. Hneď v prvých sekundách najnovší film prekvapuje nemilosrdnou bodkou za všetkými predchádzajúcimi prequelmi. Terminátor potreboval nutne čistý štít a týmto krokom si ho zabezpečil, zároveň sa filmová séria odprostila od únavných a najmä pointovo rovnakých pokusov pracovať s témou Skynetu a jeho ovládnutia budúcnosti, kým nezomrie John Connor. Aktuálne pokračovanie ignoruje všetky predchádzajúce filmy a je akoby priamym pokračovaním druhého Cameronovho Terminátora.

Najväčším pozitívom, paradoxne, bola hlavná... Foto: Paramount Pictures
Film Terminator: Dark Fate, diego luna, terminátor, rev-9, Najväčším pozitívom, paradoxne, bola hlavná negatívna postava v podaní herca Diega Lunu. Dokonalý vraždiaci stroj Rev-9 bol nezastaviteľný.

Tvorcovia sa nepárali

Nastali nové časy! Tvorcom sa podaril husársky kúsok, keď znova angažovali Lindu Hamilton (Sarah Connorová). Zaviala nostalgia do nového pokračovania. Uzavretie zápletky s Johnom Connorom a potvrdenie stavu, že jeho matka odvrátila predpovedanú budúcnosť, ktorá mala nastať 29. augusta 1997, keď Skynet, ako umelá inteligencia, ovládla svet a takmer vyvraždila ľudstvo, nikdy nenastane. To však neznamená, že nebezpečenstvo nehrozí.

Neutíchajúca túžba ľudstva po technologickom pokroku vytvorila novú hrozbu a tak vznikla aj nová pointa pre film Temný osud, ktorý ako inak, mal odštartovať novú trilógiu. Filmové štúdio je v tomto smere ako verklík. Tentokrát budúcnosť hrozí na vlas podobný osud, roboty bude riadiť Légia. Opäť sa sformuje hnutie odporu, ktorý vedie Dani Ramosová (Natalia Reyes). Opakovanie je matkou múdrosti a tak znova Légia z budúcnosti posiela nemilosrdného zabijaka Rev-9 (Diego Luna), aby Grace odstránil a nepriateľ nemal problém dotiahnuť ovládnutie sveta do zdarného konca.

Lenže prichádza bojovníčka Grace (Mackenzie Davis), aby Dani ochránila a zabezpečila inú budúcnosť. Pripája sa k nim legenda – Sarah Connorová. Rozbieha sa útek pred mocným nepriateľom, ktorého je takmer nemožné poraziť, avšak na scénu sa vracia aj T-800, aby pomohol v boji strojov.

Obrovská snaha o inovácie

Kreatívne Terminátor mal snahu posunúť sa ďalej. Neposunul sa. Zmenili sa síce mená hlavných postáv, tentokrát je výrazný dôraz na ženský element v inak mužskom ponímaní Terminátora. Stále je to však film plný naháňačiek, výbuchov, súbojov, kde nie je priestor predviesť dychberúce herecké výkony.

Ten, kto chce si v novom filme nájde aspoň vizuálnu kvalitu. Film dostal štedrý rozpočet – 185 miliónov dolárov a tak tvorcovia vytvorili doslova pastvu pre oči. Hlavný nepriateľ Rev-9 v sebe kombinuje snáď všetky vlastnosti, ktoré kedysi nepriatelia v Terminátorovi mali. Predvádza priam nepredstaviteľné úskoky a neraz to vyzerá tak, že jeho misia bude úspešná. Paradoxne práve hlavný záporák je najväčším pozitívom filmu.

Novou Sarah Connorovou sa stala Dani (Natalia... Foto: Paramount Pictures
Film Terminator: Dark Fate, terminátor, natalia reyes, Novou Sarah Connorovou sa stala Dani (Natalia Reyes - vpravo), práve ona v budúcnosti mala byť lídrom hnutia odporu.

Scenár nemá čas ponúkať siahodlhé dialógy alebo citové výlevy. Štruktúra filmu je jasná, keďže ide o rýdzo akčný film, medzi scénami s naháňačkami a súbojmi je vytvorený priestor s pokojnými pasážami, v ktorých je zrozumiteľne vytvorený priestor pre vysvetlenie všetkých skutočností, aby ich pochopil aj nový divák, ktorý nepozná minulé filmy. Vlastne ich ani nepotrebuje poznať. Poukazovanie na minulosť je skôr akousi satisfakciou pre skalných fanúšikov. Sem-tam je príbeh deravý ako starý hrniec, najviac absurdne však pôsobí, paradoxne, Arnie ako T-800.

Vo filme je vykreslený ako milujúci otec rodiny, ktorá netuší, že je stroj schopný vybudovať si emócie, svedomie. Táto absurdnosť je najväčšou slabinou filmu, pritom nestarnúci herec si očividne užil aj náročné kaskadérske kúsky a jeho účasť vo filme nebola len povinnou jazdou, aby prilákal davy do kina.

Verdikt

Terminátor: Temný osud mal snahu priniesť viaceré novinky, v konečnom dôsledku je to stále rovnaký formát, len sa tvári, že nie je. Je to klasický akčný film plný náročných akčných scén, výbuchov, tvrdého slovníka, revolúciu však nespôsobí. Herecky to tiež nie je žiadna výhra. Linda Hamilton ako Sarah Connorová pôsobí pomerne nedôveryhodne, keď ako postaršia pani pobehuje po diaľnici s bazukou, hreší, kľaje a divák sa od začiatku neubráni pocitu, že tu niečo nie je v poriadku.

Film má takisto štedrú stopáž – 135 minút, tempom určite nehapruje, predsa len vždy je priestor na akčné scény so špeciálnymi efektmi, no niečo tomu celému chýba. Akési ťažko definované čaro, ktoré by navnadilo k sledovaniu ďalších pokračovaní. K nim, zrejme, opäť nedôjde.

Hovorí sa, že do tretice všetko dobré. Avšak v prípade tretieho reštartovania Terminátora to neplatí. Už teraz sa vie, že je to kasový prepadák. Vysoký rozpočet sa nepodarí splatiť, hrozia stámiliónové straty a to pôsobí ako posledné klince do rakvy. Temný osud je priemerný film, s priemernými hereckými výkonmi, priemerným scenárom, nadpriemernými špeciálnymi efektmi.

Vzhľadom na fakt, že to tento film mal odštartovať novú éru tejto značky je to žalostne málo. Kedysi bol Terminátor revolučným dielom, v časoch, keď sci-fi bolo v plienkach. Dnes, keď sú už špeciálne efekty na špičkovej úrovni a tvorcovia sa neodvážia podliezť vysoko nastavenú latku, kedysi prelomový formát neprináša nič nové a zapadá do šedého priemeru. Hlbší Temný osud pocit nezanechá.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Terminátor #Arnold Schwarzenegger #Linda Hamilton #Terminátor: Temný osud