1917 Vojnová roadmovie v jednom zábere

Film 1917 režiséra Sama Mendesa bol okrem iného ocenený Zlatým glóbusom pre najlepšiu drámu a odohráva sa počas prvej svetovej vojny. Extrémnu situáciu opisuje z perspektívy výkonnej zložky, hrdinami sú teda vojaci a dejiskom front.

15.02.2020 11:00
Film 1917 Foto:
Film 1917 režiséra Sama Mendesa bol okrem iného ocenený Zlatým glóbusom.
debata

Dvaja mladí anglickí desiatnici sú poverení odovzdať odkaz o zastavení útoku generálovi vo vzdialenej zóne a od schopností dvojice stihnúť a uskutočniť náročnú misiu závisí život tisícšesťsto mužov, ktorí by pri útoku zaručene podľahli presile Nemcov. Medzi ohrozenými je aj starší brat jedného z poslov. Situácia je teda viac ako dramatická a divák sa vydáva na cestu spustošeným krajom spolu s hrdinami. Po celý čas sledujeme hrdinov na prekážkovej dráhe s cieľom vykonať nesplniteľný rozkaz.

Toto som už niekde videl

Vojnová dráma rozhodne nie je skúpa na silné momenty. Ťaží z emočne vypätých, do krajnosti vyhrotených situácií. No to, ako sa k nim scenáristicky dopracuje, je vo väčšine prípadov prvoplánové. Príkladom je scéna, kde vojakom spadne do cesty lietadlo so zostreleným Nemcom. Kým mu mladí Angličania stihnú pomôcť, zaútočí na jedného z nich nožom a naivným mládencom tak potvrdí príkre príslovie: za dobrotu na žobrotu.

Taktika rozprávania je čitateľná a jednoduchá. Mladí, neskúsení vojaci putujú vojnovou zónou a počas ich misie, ktorá je už v úvode exponovaná ako nesplniteľná, sa im do cesty stavajú prekážky. Filmár sa sústredí na vecnú akciu, na jej pozadí však latentne presvitajú stratégie tých, ktorí vojnu riadia a rozhodujú, koľko mužov umrie. Vezmete zbraň, vodu, svetlicu a po dňoch čakania v zákopoch sa vyberiete naprieč neprebádanou krajinou v ústrety takmer zaručenej smrti. Film ponúka podobnú emocionálnu skúsenosť ako sledovanie niekoho druhého pri hraní bojovej počítačovej hry (napríklad Counter Strike), až na to, že filmovú realitu nemáte možnosť zmeniť.

Príbeh je lineárny a filmový čas totožný s reálnym, čo je vlastné spomínaným akčným počítačovým hrám. Nepretržitý tok času je aj vo filme Saulov syn a na predkamerovú realitu koncentračného tábora nahliada od chrbta protagonistu, z perspektívy „hráča“. László Nemes sa však nespolieha na žánrové schémy, optikou snímania a spôsobom rozkrývania situácie, v ktorej divákovi zamedzuje orientáciu, prevteľuje ho do pozície väzňa. Nevieme presne, čo sa deje. Vidíme len úkosom to, čo protagonista, a predsa sme v príbehu až po uši. Pri 1917 sa tento akt absolútneho stotožnenia nekoná. Mendesovo opisovanie vojny je umelo plagátové. Je to vojnový film, od ktorého môže mať divák konkrétne očakávania a budú naplnené.

Napätie s dobrou kamerou

Keď je reč o vojnovom filme, nemožno opomenúť Dunkirk (2017) Christophera Nolana, ktorý je – a o to sa usiluje aj 1917 – veľkolepým zážitkovým kinom. Obdobná zmyslová satisfakcia sa však pri filme 1917 nekoná. Nolan okrem napätia či šikovného výberu a zosynchronizovania výrazových prostriedkov a filmovej reči zosobňuje pocit vojny a napätie vyviera z neustálej prítomnosti smrti. Divák z hodín dejepisu totiž vopred vie, ako príbeh dopadne. Cieľom je vyrušovať a dráždiť zmysly – dronovou elektronickou hudbou Hansa Zimmera či širokouhlými zábermi na pláže Nolan experimentuje s naráciou, jeho zobrazenie výseku reality je striktne odosobnené a kameru ani diváka k hrdinom nepripustí.

Mendesov spôsob rozprávania je tradičný, v mnohom čerpá napríklad zo žánru roadmovie. Dominantou je neustále sa pohybujúca kamera, ktorá kopíruje nepretržitý časopriestor filmu a šikovne pracuje s neviditeľným strihom. Kameraman Roger Deakins, spolupracovník bratov Coenovcov a držiteľ Oscara za film Blade Runner 2049, si cenu akadémie za prácu na Mendesovej dráme zaslúži.

Film premenil oscarovú nomináciu práve v tejto kategórii, čo definuje jeho hlavné prednosti. V konečnom dôsledku je 1917 priemerný výpravný film, ktorý síce sprítomňuje extrémnu situáciu, no jeho pohľad na vojnu zostáva pohľadom reprodukujúcim monotónne stereotypy. Divák môže vopred vytušiť, čo a za akých podmienok príbeh prinesie. Náplasťou na ranu však môže byť napätie a prenesenie sa do uniformy anglického desiatnika.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté glóbusy #Sam Mendes #1917