Režisér Top Gunu Tony Scott spáchal samovraždu, skočil z mosta

Posledný skaut, Nepriateľ štátu, Top Gun, Dni hromu alebo Policajt z Beverly Hills 2 - to je len niekoľko známych snímok z bohatej filmografie režiséra a producenta Tonyho Scotta. Pôvodom britský filmár, ktorému sa podarilo presadiť sa v Hollywoode, spáchal v nedeľu samovraždu.

20.08.2012 06:42 , aktualizované: 18:57
Tony Scott Foto: ,
Režisér Tony Scott spáchal samovraždu. Skočil z mosta.
debata (1)

„Bolo skvelé poznať ťa, kámo. Vďaka za inšpiráciu, rady, povzbudenia a desaťročia skvelej zábavy,“ napísal v reakcii na smrť na Twitteri režisér Robert Rodriguez. „Je to strašné. Tony bol naozaj úžasný chlap, ktorý ma zobral pod svoje krídla a zapálil vo mne vášeň pre nakrúcanie filmov,“ napísal zase režisér Duncan Jones.

V tieni brata Ridleyho
Scott skočil z mosta Vincenta Thomasa v San Pedre v okrese Los Angeles. Denník Los Angeles Times píše, že podľa viacerých svedkov Scott v nedeľu pol hodiny po poludní zaparkoval svoje auto na moste. Potom sa vyšplhal na zhruba trojmetrový plot a bez váhania skočil z výšky asi 56 metrov. Bezvládne telo režiséra, ktorý v júni oslávil 68. narodeniny, našla polícia o necelé tri hodiny neskôr. Scott mal zanechať aj list na rozlúčku, jeho obsah však nezverejnili. Filmárova hovorkyňa Katherine Rowová vydala iba stručné stanovisko: „Môžem potvrdiť, že Tony Scott naozaj zomrel. Rodina v tejto chvíli žiada o rešpektovanie jej súkromia,“ píše sa v ňom. Scott po sebe zanechal svoju tretiu manželku Donnu a dvoch nedospelých synov dvojčatá.

A tiež staršieho brata – režiséra Ridleyho Scotta. Hoci aj Tony Scott má vo svojej filmografii viacero titulov, ktoré sú dnes už notoricky známe, sčasti zostával v tieni popularity Ridleyho, ktorý nakrútil Votrelca, Blade Runnera či Thelmu a Luise. „Napriek ich rovnakej technickej dokonalosti, celková filozofia ich filmov nemôže byť odlišnejšia: Ridleyho nihilistická a pesimistická perspektíva je v priamom rozpore s Tonyho bujným optimizmom. Jeden bojuje za smutné konce, druhý za šťastné,“ porovnával ich tvorbu pred rokmi denník Daily Variety.

Tony Scott sa pôvodne chcel venovať dokumentu, Ridley ho však presvedčil, aby to skúsil v jeho produkčnej spoločnosti. „Poď pracovať pre mňa a o rok máš Ferrari,“ sľúbil mu podľa wikipedie. Tony začínal ako režisér reklám. Jeho filmovým debutom bol romantický horor Hlad v hlavných úlohách s Catherine Deneuve a Davidom Bowiem v roku 1983.

O dva roky neskôr prišla ponuka od producentského dua Don Simpson a Jerry Bruckheimer, aby nakrútil Top Gun. Mix akcie a romantiky, ktorý bol zároveň náborovou armádnou agitkou, spravil z predstaviteľa hlavnej postavy Toma Cruisa definitívne sexidol.

Cruisovi scenár netreba
S Cruisom sa Scott spojil aj v príbehu automobilového pretekára, ktorý sa musí vyrovnať s ťažkou haváriou, Dni hromu (1990). „Problém bol, že sme začali bez scenára. Tom Cruise bol už súčasťou filmu, keď ma pribrali a povedali: Tom môže len tak sedieť za volantom pretekárskeho auta, fajčiť cigaretu a tento film nám zarobí majlant,“ citoval Scottove spomienky portál magazínu Empire. „Scenárista Robert Towne písal jednotlivé scény po nociach a my sme ich ráno nakrúcali. Bol to nebezpečný spôsob práce,“ povedal Scott s tým, že boli naozaj presvedčení, že kombinácia pretekárskych áut a Toma Cruisa nemôže sklamať. Vo filme navyše hrala Nicole Kidmanová, ktorá s Cruisom už v tom čase tvorila pár.

Medzi najvyššie hodnotené Scottove snímky patrí aj akciou nabitá komédia Posledný skaut (1991), v ktorej sa Bruce Willis v úlohe cynického detektíva stará o spŕšku kultových hlášok. Podľa scenára Quentina Tarantina vznikla o rok neskôr Pravdivá romanca s Christianom Slaterom a Patriciou Arquette. V Scottovej filmografii sú aj snímky ako Policajt z Beverly Hills 2 (1986) s Eddiem Murphym či Krvavý príliv (1995) s Denzelom Washingtonom. Práve s ním Scott v posledných rokoch často spolupracoval – obsadil ho do niekoľkých filmov vrátane posledného – akčného filmu Nezastaviteľný (2010).

Scott pracoval aj ako filmový producent. V úlohe výkonného producenta napríklad nedávno dokončil prácu na prvom americkom filme kórejského režiséra Park Chan-wooka Stoker, ktorý bude mať premiéru v marci. Ako producent sa mal Scott podľa imdb.com podieľať aj na pokračovaní sci-fi hitu svojho brata Ridleyho Prometheus.

1 debata chyba