Súdružka Kim letí. Na filmovom festivale v Severnej Kórei

V severokórejskej metropole sa vo štvrtok začal medzinárodný filmový festival, ktorý raz za dva roky ponúka Severokórejčanom prakticky jedinú možnosť vidieť na veľkom plátne širokú škálu zahraničných snímok, okrem iného z Británie alebo Nemecka, nie však zo Spojených štátov amerických. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej je to zároveň jediná príležitosť, keď majú cudzinci možnosť ísť do kín v KĽDR spoločne s miestnymi ľuďmi.

21.09.2012 16:00
North Korea Film Festival Na festivale... Foto: ,
Na festivale premietnu aj film Súdružka Kim letí, ktorý vznikol v koprodukcii Belgicka, Veľkej Británie a Severnej Kórey.
debata (4)

Tento rok budú mať filmoví fanúšikovia možnosť vidieť dva výpravné filmy natáčané v KĽDR: romantickú komédiu Comrade Kim Goes Flying (Súdružka Kim letí) v severokórejsko-európskej produkcii a snímku Meet in Pyongyang (Stretli sa v Pchjongjangu) nakrútenú v koprodukcii Severnej Kórey a Číny.

Zahraničná časť zahŕňa jeden z dvojice nových filmov o Sherlockovi Holmesovi a romantickú komédiu Náhradníčka z Veľkej Británie, kung-fu akčné fantasy Long Men Fei Jia (Lietajúce meče Dračej brány) s Jetom Li, francúzsky hit Les Femmes du 6eme étage (Ženy zo 6. poschodia) o komunite španielskych emigrantov v Paríži a dva zamilované príbehy z Iránu.

Aj keď je pravdou, že domáca severokórejská filmová produkcia nevyhnutne tiahne ku komunistickej propagande, nijako to nemení skutočnosť, že KĽDR patrí medzi krajiny veľkých milovníkov filmov. Dobre situovaní obyvatelia platia až 500 wonov (podľa oficiálneho kurzu asi päť dolárov – teda necelé 4 eurá), aby videli posledné novinky z vládou riadeného Kórejského filmového štúdia, rovnako ako snímky dovezené z Ruska a Číny.

Tí, ktorí nemajú peniaze na chodenie do kina, sledujú televízny kanál Mansute, ktorý cez víkendy vysiela prevažne čínske a východoeurópske filmy. V poslednom čase sa tak k divákom dostal napríklad oscarový Tiger a drak. Jediným západným filmom, ktorý v posledných rokoch štátna televízia vysielala, bola v roku 2010 britská futbalová komédia Blafuj ako Beckham.

Festival v Pchjongjangu potrvá do 27. septembra a má niekoľko sekcií vrátane súťaže hraných, dokumentárnych a krátkych filmov. Organizátori neskrývajú, že hlavným cieľom festivalu je propaganda. „Naše filmy majú odlišný účel ako snímky vyrobené v iných krajinách. Nakrúcame ich s cieľom ideologického vzdelávania,“ povedal agentúre AP hovorca severokórejských filmových štúdií Čoe Hung Ryol. „Ak budete sledovať veľa filmov zo Severnej Kórey, budete veľa plakať. Ak pri nich neplačete, iste ste človekom bez emócií.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba