MFF Bratislava premietne aj víťazný film z Benátok

Desiatky filmov rozdelených do desiatich sekcií, z toho troch súťažných, ponúkne tohtoročný Medzinárodný filmový festival Bratislava. V bratislavskom obchodnom centre Eurovea sa jeho 14. ročník začne v piatok 9. novembra a potrvá do štvrtka 15. novembra.

04.10.2012 16:00
pieta 69519 Foto:
Plagát k filmu Pieta, ktorý pred mesiacom zvíťazil na festivale v Benátkach a MFF Bratislava ho uvedie vo svojom programe.
debata

Film, počas ktorého si budú diváci často zakrývať oči, na konci sa však neubránia dojatiu. Aj tak niektorí opisujú najnovší kúsok kórejského režiséra Kim Ki-duka, ktorý si iba pred necelým mesiacom odniesol hlavnú cenu – Zlatého leva – z filmového festivalu v Benátkach. „Intenzívny a počas prvej hodiny nechutne násilný film, ktorý sa nečakane prehupne do dojímavej psychologickej štúdie,“ napísal magazín The Hollywood Reporter v recenzii na snímku, ktorú sa MFF Bratislava podarilo získať do svojho programu. Najnovší film režiséra diel ako Jar, leto, jeseň, zima… a jar či Golfová palica vyvolal v Benátkach veľmi protichodné reakcie.

Sex ako druh modlitby
Snímka je príbehom surového úžerníka a ženy v strednom veku, ktorá vyhlasuje, že je jeho matkou. Na jednej strane obsahuje Pieta náboženskú symboliku, ale tiež provokatívne sexuálne scény. Režisér však tvrdí, že náboženstvo aj láska, rovnako ako politika, filozofia či veda sú preňho všetko prvkami ľudskej existencie a vo svojich filmoch sa nechce zameriavať iba na jeden prvok. „Viera je veľmi silno spojená s ľuďmi a ak by mal byť tento element existencie niečím vyjadrený, mala by to byť láska. Myslím si, že sex je určitým spôsobom akýmsi druhom modlitby, takže uvažujem o týchto elementoch (náboženstvo a viera) ako o jednotnom kuse našich životov, namiesto toho, aby som ich rozdelil na dvoje,“ povedal režisér v rozhovore pre Korea Joongang Daily.

„Ako dramaturgovia festivalu máme pomerne veľkú autonómiu, ale rovnako náročné, ako film vybrať, je potom ho aj zohnať,“ poodhaľuje zákulisie festivalu jeden z jeho programových poradcov Radovan Holub. „Často nie je ľahké získať ani nenápadný film, ako napríklad Čo je to za film o láske Marka Cousinsa, čo je vlastne poloamatérsky dokument a objav karlovarského festivalu, ktorý by sme chceli v našej súťaži dokumentárnych filmov. O tomto filme však už nerozhoduje autor, ale distribučná spoločnosť, ktorá ho kúpila. A pokiaľ je to známa distribučná spoločnosť, ako napríklad HanWay Films, kladie si už rôzne podmienky a je pomerne ťažké sa s ňou dohodnúť,“ dodáva Holub.

Plejáda víťazov z Cannes
Organizátori napriek tomu získali niekoľko zaujímavých snímok, ktoré v tomto roku zažiarili na najprestížnejších európskych festivaloch. Premietať sa bude napríklad Láska Michaela Hanekeho, ktorá v Cannes získala Zlatú palmu. Cenu za scenár aj pre najlepšie herečky získal na rovnakom mieste rumunský film Za kopcami režiséra Cristiana Mungiu, ktorý festival takisto premietne. Rovnako ako film Mattea Garroneho Reality o rodine, ktorú ničí reality šou, či komédiu Kena Loacha Anjelský podiel. Takisto ich ocenili v Cannes.

Veľkú cenu poroty z Berlína má zase maďarský film Je to len vietor režiséra Benedeka Fliegaufa (Lono), ktorý zachytáva jeden deň v živote rómskej rodiny v čase množiacich sa rasistických útokov. A cenu poroty Teddy pre filmy s queer tematikou má aj francúzsky dokument Jaur?s, ktorý nakrútil Vincent Dieutre a je „akýmsi intímnym filmovým denníkom – celý je nakrútený z okna bytu, kde sa jeho autor stretával so svojou tajnou láskou“.

Premietať sa bude aj najnovší film Bernarda Bertolucciho, ktorý sa do domácich kín v Taliansku dostane iba krátko pred uvedením v Bratislave. „Veľmi nás teší, že môžeme uviesť film od tohto režiséra, ktorý je dnes na vozíku a množstvo ľudí nevie, či vôbec ešte niečo nakrúca. Myslím si, že bude patriť medzi najzaujímavejšie snímky v sekcii Antidepresíva,“ povedal Radovan Holub.

Rozhodne aj Paskaljevič
Viacero zaujímavých filmov ponúkne aj trojica súťažných sekcií, v ktorej sa o ceny festivalu budú uchádzať prvé a druhé hrané filmy, dokumenty a krátke filmy. Slovenské snímky medzi nimi nebudú, festival im však venuje zvláštnu sekciu Made in Slovakia a v premiére uvedie napríklad očakávaný dokument Jaroslava Vojteka Cigáni idú do volieb.

O víťazovi MFF Bratislava v hlavnej súťažnej kategórii bude rozhodovať porota pod vedením srbského režiséra Gorana Paskaljeviča. Na jeho počesť festival uvedie aj príbeh srbského vojnového veterána Sen zimnej noci (2004) a tiež Paskaljevičov najnovší film Kad svane dan (2012), ktorý je tohtoročným srbským národným kandidátom na Oscara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba