Trenčín ožije francúzskymi filmami

Festival francúzskych filmov v Trenčíne predstaví v rámci 12 filmových projekcií deväť titulov. V poradí už ôsmy ročník odštartuje v piatok (30. 11.) v Artkine Metro a potrvá do stredy 5. decembra. "Počas festivalu sú pripravené aj dopoludňajšie projekcie pre školy, o ktoré je veľký záujem,“ informoval Branislav Hollý zo združenia LampART, ktoré festival spoluorganizuje.

30.11.2012 05:00
39 festival fr film 4x Binoche Overená kópia... Foto:
Za úlohu obchodníčky so starožitnosťami vo filme Overená kópia, ktorý v Trenčíne premietnu v nedeľu, získala Juliette Binoche cenu pre najlepšiu herečku na festivale v Cannes.
debata

Otváracou projekciou festivalu bude film Minister, ktorý získal tri francúzske národné filmové ceny César a tiež cenu FIPRESCI v sekcii Un Certain Regard na festivale v Cannes. Vstup pre verejnosť je na tento film voľný.

V sobotu sa priaznivci francúzskej kinematografie môžu tešiť na tri filmy – drámu Andalúzia, vojnové Tajomstvo a snímku Tí, ktorí zostávajú. Tá je príbehom učiteľa, ktorý sa už niekoľko rokov stará o svoju ťažko chorú ženu, stretnutie s energickou Lorrain ho však postaví pred dilemu.

V nedeľu festivalový program pokračuje filmami Ruky vo vzduchu s Valeriou Bruni Tedeschi v jednej z hlavných úloh a snímkou Overená kópia režiséra Abbasa Kiarostamiho, za ktorú získala Juliette Binoche cenu pre najlepšiu herečku na festivale v Cannes.

Pondelkový večer bude patriť láske v jej rozličných podobách. Po sociálnej dráme Prvý, koho stretne odľahčí program komédia Dievča z Monaka. Po utorkových reprízach festival uzatvorí dráma Drahá Prudence o osamelom sedemnásťročnom dievčati, ktoré sa svoju samotu snaží vymeniť za pocit slobody v nebezpečnej parížskej štvrti Rungis.

Festival francúzskych filmov je jedným z výsledkov priateľských a partnerských vzťahov medzi mestami Trenčín a francúzskym Cran-Gévrier. Okrem filmového festivalu si partnerské mestá pravidelne vymieňajú nielen svoju kultúru, ale robia aj najrôznejšie výmenné pobyty. Festival sa koná raz za dva roky. Od roku 1996, keď vznikol, si takmer 19-tisíc divákov pozrelo na 133 predstaveniach spolu 87 filmov. Na revanš sa zase každé dva roky koná vo francúzskom Cran-Gévrier festival slovenských filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba