Archív režiséra Tarkovského vydražili Rusi. Lars von Trier neuspel

Vzácny archív významného ruského filmára Andreja Tarkovského (1932 – 1986) získal v stredu pri dražbe v Londýne ruský gubernátor z umelcovho rodného kraja. Preplatil aj dánskeho režiséra Larsa von Triera. Materiály poputujú do múzea Tarkovského v Jurjevci v európskej časti Ruska.

30.11.2012 10:00
TARKOVSKY Andrej Tarkovskij Foto: ,
Andrej Tarkovskij
debata

Podľa ruskej agentúry Interfax dražba trvala 18 minút a cena archívu sa vyšplhala až na 1,3 milióna libier (1,6 milióna eur). Experti ju označujú za veľmi vysokú. Aukčná sieň Sotheby's zbierku pôvodne odhadla na 80– až 100-tisíc libier.

Archív obsahuje tisíce listov, fotografií a záznamov z posledných dvadsiatich rokov režisérovho života. Medzi predmetmi je napríklad koncept listu sovietskemu vodcovi Leonidovi Brežnevovi. Tarkovskij v ňom na konci 70. rokov Brežneva vyzýva na zrušenie zákazu premietania filmu Andrej Rublev z roku 1966. Je to dôkaz sporu filmára s úradmi kvôli cenzúre, ktorá ho nakoniec prinútila odísť do exilu, kde strávil posledné štyri roky života.

Vzácny archív dosiaľ patril filmovej kritičke Olge Surukovej, ktorá žije v Holandsku. Niekoľkokrát sa ho údajne snažila do Ruska predať za 12-tisíc dolárov (asi 9 200 eur).

Ruské ministerstvo kultúry a regionálna vláda teraz podľa gubernátora Michaela Manu robili všetko preto, aby zburcovali čo najviac mecenášov, ktorí by na kúpu prispeli. Ich mená zverejnia neskôr. Verejnosť Tarkovského pozostalosť po prvý raz uvidí na ďalšom ročníku ruského medzinárodného festivalu Tarkovského Zrkadlo.

Andrej Tarkovskij (1932–1986) je považovaný za jedného z najväčších filmových režisérov 20. storočia a za druhého najvýznamnejšieho ruského filmára po Sergejovi Ejzenštejnovi. Medzi jeho slávne snímky okrem Andreja Rubleva patrí Ivanovo detstvo, Solaris, Zrkadlo a Stalker.

debata chyba