Výnimočné novinky na Febiofeste: príbeh slávneho umelca, film zvnútra videohry aj život talentovaného rapera

Tento týždeň, vo štvrtok 14. marca, štartuje 30. ročník Medzinárodného filmového festivalu Febiofest, v ktorého programe sa objaví niekoľko výnimočných dokumentárnych noviniek.

13.03.2024 08:00
debata

V premiére diváci uvidia film Chýbanie venovaný najslávnejšiemu československému umelcovi začiatku tisícročia Jánovi Mančuškovi. Festival uvedie aj francúzku snímku Knit's Island, ktorá je celá nakrútená v prostredí utopickej online videohry a minulý rok rezonovala na významných zahraničných festivaloch. Krátky film Martiny Buchelovej a Debory Pastirčákovej Swaggiest of the swaggiest zas sleduje mladého rapera v jeho snahe nájsť bezpečné miesto pre seba, svoju mamu a sestru.

Chýbanie

Poetický dokument Chýbanie režiséra Štěpána Pecha stavia intímny pomník najslávnejšiemu československému umelcovi začiatku tisícročia. Ján Mančuška tragicky zahynul vo veku 39 rokov. Vystavoval v MoMA a Centre Pompidou, avšak vo svojej domovine sa zrovnateľnej pozornosti nedočkal. V rozsiahlom diele, ktoré po sebe zanechal, akoby sa snažil obrátiť čas – ale nakoniec ho obrátil proti sebe. Princíp chýbania – rozprávania tým, čo v obraze nie je — spája Mánčuškovo dielo i jeho portrét, katarzné vyrovnanie sa s mužom, ktorý zanechal devastujúcu dieru v rodine, umení a kultúrnej krajine.

Febiofest uvedie dokument o umelcovi Jánovi Mančuškovi.

„Film je postavený na niekoľkých kľúčových Jánových dielach, ktoré v prípade performancií rekonštruujeme. Divadelné predstavenia znovu inscenujeme a iné diela znovu inštalujeme. Snažíme sa jeho práce sprítomniť, opäť sa s nimi konfrontovať. Nechceme byť odkázaní len na spomínanie, ale mať možnosť jeho tvrbu znovu prežiť,“ vyjadril sa režisér Štěpán Pech, ktorý sa zúčastní aj slovenskej premiéry v piatok 15.3. o 18:20 v Kine Lumière.

Knit’s Island

Niekde na internete existuje priestor s rozlohou 250 kilometrov štvorcových, v ktorom sa jednotlivci združujú do komunity, aby simulovali fikciu prežitia. Pod maskou avatarov do tohto miesta vstupuje filmový štáb a nadväzuje kontakt s hráčmi. Kto sú títo obyvatelia? Hrajú sa skutočne?

Celovečerný dokument Knit's Island bol nakrútený v prostredí online videohry.

Celovečerný dokument Knit's Island nakrútený v prostredí online videohry patrí k filmom, ktoré minulý rok rezonovali na významných medzinárodných filmových festivaloch, počnúc svetovou premiéru a ocenením zo švajčiarskeho Visions du Réel. Jeho porota o ňom napísala: „Ponorte sa do paralelného vesmíru, ktorý hoci je virtuálny a nemá geografické hranice a bežné zákony, zaoberá sa skutočným násilím súčasnosti.“ Výnimočný zážitok akcentujú aj recenzie. Magazín FilmExplorer napríklad vyzdvihuje dramatický príbeh, kde sa stiera hranica medzi hrou a skutočnosťou.

Celovečerný dokument Knit's Island bol... Foto: Febiofest
Knits Island febiofest Celovečerný dokument Knit's Island bol nakrútený v prostredí online videohry .Ponorte sa do paralelného vesmíru, ktorý hoci je virtuálny a nemá geografické hranice a bežné zákony, zaoberá sa skutočným násilím súčasnosti. V dramatickom príbehu sa rozdiel medzi fikciou a skutočnosťou stiera.

Režiséri Guilhem Causse, Ekiem Barbier a Quentin L’helgoualc’h sa stretli na vysokej škole umenia v Montpellier. V roku 2016 vytvorili výskumnú skupinu, ktorá sa zaoberala otázkou reality v online videohrách. O rok neskôr vytvorili prvý dokument v hre GTA V Online a režírovali strednometrážny film Marlowe Drive, ktorý premietali na retrospektívnej výstave diel Davida Lyncha. V roku 2018 začali pracovať na celovečernom debute Knit’s Island, ktorý pripravili taktiež v prostredí online hry. Tentoraz si každý z nich vybral avatara vo videohre simulujúcej boj o prežitie s názvom DayZ od českého štúdia Bohemia Interactive Studio. Jej príbeh sa odohráva v nešpecifikovanej východoeurópskej krajine, v ktorej neznámy vírus zmenil väčšinu populácie na krvilačné zombie.

Swaggiest of the swaggiest

V súťaži krátkych filmov uvedie spoločnosť Film Expanded dokument Martiny Buchelovej a Debory Pastirčákovej Swaggiest of the swaggiest o mladom raperovi z britského malomesta. 16-ročný Sebastián, syn emigrantov z Česka a Slovenska, vyrástol v jednej z najdrsnejších štvrtí industriálneho Coventry. Je talentovaným spevákom, no nechce byť slávny. Chce sa stať holičom a mať pokojný život s mamou a sestrou. Pred rokom sa im podarilo ujsť od násilného otca a teraz skúšajú žiť bezpečnejšie a pokojnejšie inde.

hrdina filmu Swaggiest of the swaggiest,... Foto: Febiofest
Swaggiest of the swaggiest Febiofest hrdina filmu Swaggiest of the swaggiest, 16-ročný Sebastián je talentovaný britský raper,, syn emigrantov z Česka a Slovenska.

„Sebastiana sme prvýkrát stretli ako 13-ročného chlapca v Coventry vo štvrti s vysokou kriminalitou, kde občas chodieval do klubu pre mladých. Sebastian v tomto drsnom a nebezpečnom prostredí pôsobil zároveň detsky nevinne a zároveň akoby mal v sebe zrelosť a nadhľad. Samotné natáčanie prebehlo až o nejaký čas neskôr, po tom, čo sa s mamou a sestrou odsťahovali na bezpečnejšie miesto,“ vravia režisérky. Hlavný hrdina utiekol pred násilným otcom, snaží sa v sebe spracovať minulosť a odpovedať si na otázku: ako vyzerá dobrý život?

Swaggiest of the swaggiest je film o mladom raperovi z britského malomesta. 16-ročný Sebastián, syn emigrantov z Česka a Slovenska, vyrástol v jednej z najdrsnejších štvrtí industriálneho Coventry. Je talentovaným spevákom, no nechce byť slávny.

Film vznikal ako súčasť medzinárodného výskumného projektu, ktorý sa zameriaval na vnímanie kultúrnej identity mladých ľudí vo viacerých krajinách, pričom jednou z nich bolo aj Anglicko. Producentom filmu je Univerzita Komenského v Bratislave a výkonným producentom spoločnosť NINJA film a Michaela Kaliská.

Febiofeste uvedie Swaggie of the swaggiest vo štvrtok 14. marca o 18:00 v pásme krátkych filmov v Kine Lumière.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest