Televízia JOJ má nové štúdio. Ako sa páči moderátorom?

Sobota 2. marca bola pre televíziu JOJ špeciálnym dňom. Okrem toho, že oslávila 22. narodeniny, prvýkrát odvysielala spravodajské relácie v novom štúdiu. Televízia z neho po novom vysiela Ranné noviny, Noviny o 12, TopStar, Krimi, Noviny TV JOJ, Šport, Najlepšie počasie a Na hrane. Čo na nové priestory hovoria moderátori Bibiana Ondrejková, Pavol Michalka, Dodo Kuriľák a Alexandra Pavlovič Hinková?

18.03.2024 07:00
nové štúdio TV JOJ, Na hrane Foto:
Záber na nové štúdio Na hrane. Po boku moderátorky Jany Krescanko Dibákovej sedia šéf spravodajskej televízia JOJ 24 Dárius Haraksin (vľavo) a generálny riaditeľ JOJ Group Marcel Grega (vpravo).
debata (2)

Bibiana Ondrejková priznala, že jej za starým štúdiom bude smutno. „Niekedy si hovorím, že sa doňho možno raz aj vrátime. Keby celé patrilo iba Ranným novinám, nemuselo by to byť zlé. Ale možno sa mi len nechce opúšťať to zabehnuté. Je to ako keď mám nejakú vec, napríklad staré auto alebo telefón, a vymením ho za novší. Hovorím, že nebudem vedieť bez toho starého žiť a mám pocit, že sa mi pri tejto zmene zrúti svet. Napokon sa stane len to, že idem do lepšieho.“

Moderátorka je zvedavá, či zvládnu všetky pohybové koordinácie. „Ak budem mať pri sebe svojich kolegov, bude to vo východiskovej pozícii jedno. A ak to naše nové štúdio bude krajšie a bude sa viac páčiť divákom, budem rada,“ dopĺňa.

Moderátori relácií TV JOJ predstavili novinárom... Foto: TV JOJ
nové štúdio TV JOJ, Parišková, Mečiar Moderátori relácií TV JOJ predstavili novinárom nové spravodajské štúdiá TV JOJ. Na fotografii sú moderátori Aneta Parišková a Ján Mečiar.

Pavlovi Michalkovi sa nové štúdio páči, cíti sa v ňom „ako doma“. „Ak sa pohybuješ v priestore, ktorý sa ti páči a je ti príjemný, o to viac vieš dať to dobré zo seba, ten príjemný pocit sa šíri aj von,“ hovorí. Pre jeho kolegu Doda Kuriľáka nie je dôležité, z akého štúdia vysiela.

„Priznám sa, že milujem všetky nedokonalosti, najmä keď sa počas vysielania stane niečo, čo nás vytrhne zo štandardu a z komfortu. Milujem, keď vypnú prúd, keď padne systém, keď niekto nepríde, keď niekto zaspí… To sú pre mňa situácie, keď ožijem o sto percent, lebo musíme inak uvažovať. A toto milujem. Dúfam teda, že nové štúdio nebude dokonalé a že sa nám postará aj o zopár takýchto momentov.“

Alexandra Pavlovič Hinková sa odkiaľkoľvek snaží podať čo najlepší výkon. „Samozrejme, čím lepšie, modernejšie, krajšie, vysvietenejšie a ligotavejšie štúdio, tým lepšie. Toto nové je úplne super.“

Moderátori relácií TV JOJ predstavili novinárom... Foto: TV JOJ
nové štúdio TV JOJ, Top Star Moderátori relácií TV JOJ predstavili novinárom nové spravodajské štúdiá TV JOJ. Na fotografii je moderátorka Top Star Saša Hinková.

Štúdio sa musí páčiť divákom

Nové štúdio so sebou prinieslo aj viacero zmien – Bibiana Ondrejková a Bruno Ciberej si v relácii Ranné noviny napríklad vymenili miesta a sedia opačne ako doteraz. V mnohých technických veciach musia byť moderátori samostatnejší, zaujímavou vychytávkou je pedál, ktorým ovládajú čítačku. „Musím vnímať scenár, hosťa, prípadne nejaké zmeny do ucha, ktoré hovorí režisér. Teraz budeme musieť sledovať a posúvať si aj čítačku, chvíľu ja, chvíľu Bruno. Ale nie je to ťažké,“ vysvetľuje Ondrejková.

Pavlovič Hinková si zasa čítačku posúva malým ovládačom, ktorý skrýva v dlani. „Musím si na to zvyknúť,“ hovorí. V rámci novej techniky oceňuje najmä robotické kamery, ktoré sa samy pohybujú po priestore. „Som pohyblivý moderátor, ktorý má potrebu chodiť a nedokáže veľmi dlho stáť. Páči sa mi to, že v tomto štúdiu mám obrovský priestor na realizáciu a tá obrovská plazma, s ktorou sa dá komunikovať, je úžasná.“

Moderátori relácie Krimi sa po novom budú môcť počas vysielania prechádzať – doteraz moderovali od stola. „Moje divadelné "ja“ sa na to už veľmi, veľmi teší," priznáva Michalka.

Moderátori relácií TV JOJ predstavili novinárom... Foto: TV JOJ
nové štúdio TV JOJ, Ranné noviny Moderátori relácií TV JOJ predstavili novinárom nové spravodajské štúdio TV JOJ. Na fotografii sú moderátori Ranných novín TV JOJ Bibiana Ondrejková a Dodo Kuriľák.

A čo je podľa moderátorov najdôležitejšie pri spustení nového štúdia? "Je dôležité, ako naše štúdio vyzerá, no záleží aj na technickom zabezpečení. Doba ide dopredu, s tým aj naša technika, obrazovky v štúdiu a to, ako vieme všetko zosynchronizovať a ukázať našim divákom v reálnom čase.

Samozrejme, dôležitý je aj obsah, ale aj chémia a energia, ktorá jednoducho musí fungovať. Niekedy sa nám vysiela dobre a máme pocit, že to istotne prechádza aj cez stenu, že to diváci cítia vo svojich obývačkách. Verím na naozajstnosť, autenticitu, energiu a pravdu, ktorú keď dávame, dostane sa k divákom," vysvetľuje Ondrejková.

Podľa Michalku je dôležité, aby sa nové priestory páčili divákom, a aby z neho cítili, že mu môžu dôverovať. „Máme obrovský tím ľudí, ktorý presne vie, čo chce, a chce hlavne to, aby sa diváci cítili čo najlepšie, aby sa im náš produkt a všetky produkty našej televízie páčili, a to je cieľom nás všetkých.“

Na predstavení nového spravodajského štúdia TV... Foto: TV JOJ
nové štúdio TV JOJ, Adamec, Ranné noviny Na predstavení nového spravodajského štúdia TV JOJ zaspieval aj Lukáš Adamec.

Dodo Kuriľák uvádza, že záleží najmä na pohode. "Určite viacerí ľudia zažili, že keď boli v psychickej nepohode a išla z nich nervozita, tak ani stroje neposlúchali. Zrazu nefunguje počítač, mrzne telefón. Jednoducho z nás musí vychádzať dobrá energia, a všetko bude fungovať.

A aj keď nebude, tak tú pohodu divák bude cítiť. Stačí, aby tu bolo svetlo, aby sme mali signál a môžeme vysielať. To, ako to tu vyzerá, a čo všetko to dokáže, beriem ako pridanú hodnotu, ako možnosti, ktoré môžeme využívať, aby to bolo zaujímavejšie, ale pohoda musí zostať."

Pre Pavlovič Hinkovú je podstatná technická výbava. „Z pohľadu diváka záleží asi na tom, ako mu moderátori do pozadia, ktoré štúdio vytvára, zapadnú.“

Záber na nové štúdio Na hrane. Po boku... Foto: TV JOJ
nové štúdio TV JOJ, Na hrane Záber na nové štúdio Na hrane. Po boku moderátorky Jany Krescanko Dibákovej sedia šéf spravodajskej televízia JOJ 24 Dárius Haraksin (vľavo) a generálny riaditeľ JOJ Group Marcel Grega (vpravo).

Muchy

Predchádzajúce štúdiá, v ktorých moderátori pracovali, mali aj svoje muchy. V jednom prípade doslova. „Prekážala mi malá muška, ktorú som vdýchla v starom štúdiu. Našťastie to bolo na záver vysielania TopStar, a tak som ešte z posledných zásob vzduchu pozdravila divákov a rozkašľala som sa,“ smeje sa Pavlovič Hinková.

Bibiane Ondrejkovej občas prekážala klíma alebo, naopak, prílišné teplo. „Alebo keď sme nestihli niečo úplne dosvietiť, alebo keď som mala pocit, že nemám dobré vlasy.“

Jej obľúbeným štúdiom je to, v ktorom šesť rokov natáčali Ranné noviny. "No a také štúdio, ktoré nie je televízne štúdio, ale vlastne je to divadelná sála, no tiež trošku štúdiová, je malá sála Domu kultúry Ružinov, ktorou teraz žijem. Rozhodli sme sa tam uvádzať náš hudobno-zábavný interaktívny program Koštovka, s ktorým sme doteraz pendlovali za divákmi po Slovensku a Česku.

Moderátori relácií TV JOJ predstavili novinárom... Foto: TV JOJ
nové štúdio TV JOJ Moderátori relácií TV JOJ predstavili novinárom nové spravodajské štúdiá TV JOJ.

Teraz sme mu však našli zázemie a z divadelného priestoru vzniklo naozaj interaktívne štúdio, zapájame do diania aj divákov. S mojím kolegom Romanom Féderom si do programu pozývame hostí – teraz 18. marca prídu skvelí herci Anna Šišková a Majo Miezga a zaspieva aj Greta Pogány, nominovaná v kategórii Objav roka v Radio Head Awards. Na Koštovke už budeme vedieť, či ocenenie získala," hovorí Ondrejková.

Pavol Michalka si nerobí rebríček obľúbených štúdií. „Všetky boli krásne, všetky štúdiá mám rád. Na mňa to pôsobí ako voda pre rybu, proste je to pre mňa niečo veľkolepé a vždy sa z toho teším.“

Pre Doda Kuriľáka je to ako s novou hračkou. „Toto je nové štúdio, ktoré je úžasné, čiže na všetky staré hračky som, samozrejme, zabudol, a toto je momentálne tá naj, kým nepríde nejaká nová (smiech).“

Alexandra Pavlovič Hinková sa v každom štúdiu, v ktorom pracovala, cítila dobre. „Páči sa mi toto štúdio, je krásne, ale páčilo sa mi aj to predtým.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ