Navštívil moravskú dedinu mimozemšťan?

Sme vo vesmíre sami? A čo ak sú náhodou medzi nami? Rudolf Havlík, režisér úspešných komédií Po čom muži túžia 1 a 2 a Ostrov, posiela hrdinov malej moravskej dediny pátrať po záhade vo svojej novej komédii Franta Mimozemšťan.

11.02.2024 09:00
Franta mimozemšťan, Jakub Prachař Foto:
Jakub Prachař na zábere z komédie Franta mimozemšťan.
debata

Jakub Prachař, tentoraz v netradičnej dvojúlohe a Terezou Ramba, ako jeho manželka, opäť tvoria ústrednú partnerskú dvojicu. V ďalších úlohách sa predstavia Filip Březina, Kateřina Marie Fialová, Vasil Fridrich, Erika Stárková, Jiří Langmajer, Leoš Noha, Petra Hřebíčková, Petr Vančura, Oldřich Navrátil, Pavel Kikinčuk a Jan Teplý ml.

Pokojný život malej moravskej dediny narušia zvláštne úkazy. Amatérsky astronóm Blažej (Filip Březina) je presvedčený, že návšteva z vesmíru je tu. Lenže nikto mu neverí. Starosta Picek (Vasiľ Fridrich) má plné ruky práce s dotáciami a miestna policajtka Marková (Erika Stárková) rozbieha pátranie po ukradnutej cisterne.

Prečo sa však sused Franta (Jakub Prachař) zrazu správa zvláštne? Akoby ho niekto vymenil! Celá dedina tvrdí, že Franta bol vždy tak trochu z inej planéty, ale toto správanie je príliš aj na jeho manželku Boženu (Tereza Ramba). Keď sa v dedine objaví Rebeka (Kateřina Marie Fialová) a s ňou neúprosný generál Sokol (Jiří Langmajer), miestni obyvatelia sa rozhodnú prísť záhade na koreň. Po svojom!

Komédia Franta Mimozemšťan sa pohráva so situáciami, ktoré si nevieme vysvetliť, možno sa ich dokonca bojíme, ale musíme nájsť spôsob, ako sa s nimi vyrovnať.

Jakub Prachař mal za úlohu hrať dve postavy – skutočného Frantu a mimozemšťana Franťana. Majú niečo spoločné? „Určitá podobnosť tu je. Inak sú úplne odlišní, pretože mimozemské civilizácie na rozdiel od tej našej nepijú alkohol. To je veľký rozdiel. Franta pije alkohol. A má ho rád,“ hovorí Jakub Prachař. „Výkony všetkých hercov sú absolútne skvelé. Som z nich nadšený a Kuba je absolútne fenomenálny,“ chváli režiséra Rudolf Havlík.

"Mám veľmi rád sci-fi filmy. Vždy som ich mal rád, vyrastal som na E.T. a všetkých ďalších, ktoré prišli po ňom, a keďže mám rád komédie a humor, rozhodol som sa, že sa pokúsim poňať toto sci-fi zábavným spôsobom, ktorý mi bol blízky.

Myslím, že od nášho filmu môžete očakávať hlavne humor a situácie, ktoré vychádzajú z toho, čo by sa stalo, keby mimozemšťan náhodou pristál v Čechách namiesto v Amerike. Čo je samo o sebe zábavné. Akonáhle som začal písať a zobrazovať české reálie a postavy a spôsob, akým sa správame k sebe, k prírode a k mimozemšťanom, tak sa mi to zapáčilo. Vďaka tomu môžeme od Frantu mimozemšťana očakávať zábavu a vtip," dodáva režisér Rudolf Havlík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sci-fi #film #komédia #Franta mimozemšťan