Z rebelanta Matta Dillona už je šesťdesiatnik

Americký herec a režisér Matt Dillon, ktorý sa narodil 18. februára 1964, patril v 80. a 90. rokoch v úlohách vzdorovitých rebelantov k idolom dospievajúcej mládeže. Neskôr sa jeho herecký register rozšíril, za vedľajšiu úlohu policajta v kriminálnej dráme Crash (2004) ho nominovali na Oscara. Vlani sme ho mohli vidieť v snímke Wesa Andersona Asteroid City, v roku 2019 v sci-fi Proxima s Evou Greenovou.

19.02.2024 08:00
Člen festivalovej poroty, herec Matt Dillon. Foto: ,
Člen festivalovej poroty, herec Matt Dillon.
debata

Dillon, ktorý má írskych, škótskych a nemeckých predkov, sa narodil v New Rochelle v štáte New York. Pred kamerou debutoval snímkou Over the Edge (1979). Prvýkrát na seba výraznejšie upozornil v dráme Tex (1982), kde stvárnil jedného z dvojice bratov, ktorí vyrastajú bez rodičov. Šéfa kriminálnych gangov si zahral v snímkach Ztracenci (1983) a Dravé ryby (1983), ktoré nakrútil slávny režisér Francis Ford Coppola. V psychologickej snímke Gusa Van Santa Flákač (1989) stvárnil hlavnú úlohu narkomana, ktorý so svojimi kumpánmi vykráda lekárne.

V 90. rokoch si vyskúšal aj komediálne úlohy, objavil sa napríklad v romantických komédiách Pán Báječný (1993), Nádherné dievčatá (1996) a Svadba naruby (1997). V čase nakrúcania komédie Niečo na tej Mary je (1998) bola jeho partnerkou predstaviteľka hlavnej úlohy Cameron Diazová. V roku 2002 sa predstavil aj ako režisér, keď nakrútil exotický triler Mesto duchov.

V roku 2005 stvárnil v snímke Faktótum Henryho Chinaskiho, literárne alter ego známeho amerického undergroundového spisovateľa Charlesa Bukowského. „Bol som jeho veľkým fanúšikom, prečítal som všetky jeho poviedky i novely, ale nikdy mi nenapadlo o sebe uvažovať ako o postave z týchto kníh. Keď ma producenti oslovili, chcel som len vedieť, ako si to predstavujú. Nechceli žiadnu napodobeninu a ja som začal mať pocit voľnosti,“ uviedol Dillon v roku 2005 ako hosť Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

V posledných rokoch zaujal napríklad hlavnou úlohou sériového vraha v snímke Jack stavia dom (2017) kontroverzného dánskeho režiséra Larsa von Triera.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Matt Dilon