Svet pozná nový portrét Mozarta

Vedci z rakúskeho Mozartovho múzea v Salzburgu koncom uplynulého týždňa oznámili, že identifikovali ďalší portrét hudobného génia Wolfganga Amadea Mozarta. Jeho podobizeň našli na miniatúrnej maľbe z 18. storočia, napísala agentúra AP. Mozart žil v rokoch 1756 až 1791, 27. januára uplynie 257 rokov od jeho narodenia. Výročie si v jeho rodnom Salzburgu od roku 1956 každoročne pripomínajú Mozartovým týždňom.

14.01.2013 12:00
debata

Zo štrnástich známych portrétov rakúskeho skladateľa je novopotvrdená maľba neznámeho autora jednou z mála, na ktorých hľadí Mozart priamo na pozorovateľa a kde je bez bielej napudrovanej parochne. Práve fakt, že Mozarta väčšinou zobrazovali s parochňou, bol jedným z dôvodov, prečo identifikácia trvala tak dlho – zahraničné zdroje uvádzajú, že nad tým, kto je na portréte, si experti lámali hlavy „storočia“ . Potvrdeniu predchádzal komplikovaný proces, v ktorom sa experti snažili hľadať zhody medzi týmto zobrazením z roku 1783 a doteraz známymi portrétmi hudobníka.

Portrét Mozarta, ktorého pravosť odborníci... Foto: SITA, AP
Austria New Mozart Portrait Portrét Mozarta, ktorého pravosť odborníci potvrdili koncom uplynulého týždňa. Portrét Mozarta, ktorého pravosť odborníci potvrdili koncom uplynulého týždňa.

Odborník Christoph Grosspietsch vysvetlil, že múzeum identifikáciu podložilo nielen skúmaním portrétu, ale aj štúdiom historických záznamov tej doby. Podobizeň, ktorá sa nachádza v mosadznom ráme na slonovinovej škatuľke na šnupací tabak, má rozmery iba trikrát dva a pol centimetra.

Na ďalšom obraze, ktorý zobrazuje chlapca s vtáčím hniezdom v rukách a doteraz sa predpokladalo, že zobrazuje Mozarta, je podľa toho istého tímu odborníkov namaľovaný niekto iný. Obraz s nápisom ,W. A. Mozart 1764, ktorý mal slúžiť ako dôkaz o jeho pravosti, získala Mozartova nadácia v rokoch 1924/1925. Teraz experti našli reštauračnú správu z roku 1928, ktorá potvrdzuje, že nápis pribudol na obraz až neskôr. Iba preto, aby zvýšil hodnotu obrazu. Pôvodne sa tiež predpokladalo, že obraz namaľoval nemecký maliar Johann Zoffany, čo experti takisto vyvrátili.

Oba obrazy predstaví od 26. januára výstava, ktorá prezentuje najdôležitejšie historické portréty skladateľa nielen z čias, keď žil, ale aj také, ktoré vznikli až neskôr po jeho smrti. Zostavovatelia výstavy uvádzajú, že podobu Mozarta, ako ju poznáme dnes, pomáhali vytvárať práve portréty, ktoré vznikli až potom, keď už nežil. Práve pri príprave tejto výstavy vznikli oba spomínané objavy.

„Biela parochňa, červený kabát – z tohto obrazu Wolfganga Amadea Mozarta sa stalo pevne stanovené klišé. Na tejto výstave predstavuje Mozartova nadácia rôznorodejší pohľad. Čo je autentické? Ktorý portrét je najbližšie k realite a ako sa vyvinula typická predstava o Mozartovej podobe?“ pýtajú sa zostavovatelia a dodávajú, že pokus o odpoveď si môže po zhliadnutí výstavy sformulovať každý sám.

Výstava v Salzburgu v dome na Makartplatz 8, v ktorom skladateľ žil, potrvá do 14. apríla. Okrem historických portrétov predstaví aj súčasný pohľad na Mozarta, ktorý ponúknu vizuálni umelci Bernhard Martin a Martin Marc Brandenburg vo foyeri sídla Mozartovej nadácie. Mozart, jeden z najväčších hudobných skladateľov všetkých čias zomrel ako 35-ročný. Zostalo po ňom zhruba 800 skladieb. Medzi nimi 41 symfónií, 21 opier alebo 28 klavírnych a päť husľových koncertov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba