Zakvačiť si na stenu kulturistku je výzva

Už vtipný názov výstavy maliarky Kataríny Janečkovej Walshe Janečková on steroids! mnoho napovedá.

27.12.2015 12:00
debata

Hriešne erotizujúce motívy, ktorým dominovali mäkké dievčenské akty, vystriedali svalnaté fitnesky. Janečkovej koncepcia nie je náhodná, ovplyvnila ju účasť vo fitnes súťaži. Výber z najnovších diel maliarky môžete vidieť v bratislavskom Ateliéri XIII.

Janečkovej svet lemujú pastelové odtiene a hrubé ťahy štetca. Kontinuálne nadväzuje na „staré“ motívy a originálne výjavy. Aj keď v zásade zostáva verná dráždivým pózam a esteticky páčivej erotike, prichádza s novou témou.

Cecily Brownová na steroidoch

anečkovú inšpirovala diskusia s istým galeristom o tom, či je figurálna maľba stále aktuálna a má zmysel venovať sa jej. „Aj keď slávne maliarky ako Cecily Brownová či Lisa Yuskavageová sú stále dobré a držia si post, figurálnu maľbu valcujú trendy ako geometria a internet. Pri návšteve newyorskej galérie galerista polemizoval o tom, že nová figurálna maľba by mala byť niečo ako Cecily Brownová na steroidoch. Vtipné je, že som naozaj začala maľovať ženy na steroidoch, aj keď on to, samozrejme, myslel obrazne,“ vysvetľuje umelkyňa.

Skutočným dôvodom, prečo sa Janečková inšpirovala v maľbe svalnatými ženami, však bolo, že sa sama venovala fitnes. „Prišlo mi to zaujímavé a v kontexte mojej tvorby niečím iné,“ hovorí maliarka, podľa ktorej maskulínne ženy nie sú vo všeobecnosti vnímané ako sexsymbol.

„Keď som sa pripravovala na fitnes súťaž, stále som si na internete googlila inšpirácie a kulturistické rady, čo výrazne ovplyvnilo a skreslilo môj pohľad na ženskú krásu.“ Ocitnúť sa vo svete bodybuildingu bola pre maliarku bizarná skúsenosť. „Chceli od nás, aby sme v bikinách predvádzali pózy, čo bolo pre mňa absolútne neprirodzené, a zistila som, že to vôbec nie je pre mňa.“

Janečková s fitnesom začala, pretože v Texase, kde žije, nenašla vhodné podmienky na wakeboarding, ktorému sa venuje. Jedinou možnosťou fyzicky sa vybiť bola posilňovňa. Pre maliarku bola aj priestorom na socializáciu, a tak sa dostala do komunity fitnesiek.

V dielach Kataríny Janečkovej Walshe spoznáte... Foto: Ateliér XIII
34 katarina janeckova V dielach Kataríny Janečkovej Walshe spoznáte kulturistickú hviezdu, majsterku sveta Zuzanu Kořínkovú.

Medveďom zachutilo sushi

Janečková varíruje motív jedla, a aj keď japonskú špecialitu sushi servíruje na nahých ženských telách, jedlo nepredstavuje primárne erotizujúci fetiš. Janečková sa inšpirovala kultúrou samurajov, ktorí obdobným spôsobom konzumovali sushi na oslavu víťazstva. Okrem toho maliarkinu prípravu na súťaž sprevádzala prísna diéta a sushi bolo často súčasťou jej jedálneho lístka. V tomto kontexte ho teda možno považovať za symbol odriekania a zároveň uvoľnenia.

„Motív svalnatých žien bol pre mňa výzva. Moje obrazy sú sexi a sú ľahšie pochopiteľné,“ vysvetľuje Janečková, podľa ktorej majú galérie rady klasickejšiu tvorbu. Jej kulturistky z tohto rámca tak trochu vybočujú a vystavuje ich vôbec po prvýkrát, preto je sama zvedavá, ako budú ľudia reagovať.

„Bolo by na škodu maliara, keby sa snažil trafiť ľuďom do vkusu. Mňa skôr baví vymýšľať vtipné príbehy a vzťahy, ktoré si diváci môžu dosadiť. Teším sa pritom z toho, ako to dešifrujú, čo si povedia. Na predaj a vkus nemôžeš myslieť vopred, ublížilo by to obrazom,“ uzatvára maliarka.<pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Katarína Janečková #Walshe