Vyhlásili mená finalistov Ceny Oskára Čepana

Ako výnimočne vysokú hodnotila medzinárodná porota úroveň výtvarných diel, ktoré ich autori prihlásili do súťaže o Cenu Oskára Čepana.

06.07.2016 12:00
41 cena cepana Juraj Gabor  Zrakova 20pyramida... Foto:
Juraj Gábor: Zraková pyramída v Súľove.
debata

Výber štvorice finalistov, ktorých mená vyhlásili v priestoroch Berlinky v Bratislave v pondelok večer, preto nebol jednoduchý. Sú nimi Juraj Gábor, tandem Julia Gryboś a Barbora Zentková, Daniela Krajčová a Lucia Luptáková. „Skutočnosť, že svoje portfóliá prihlásili umelci etablovaní v domácom a medzinárodnom prostredí, ako aj značný počet umelcov, ktorí stoja na počiatku svojej kariéry a do súťaže sa prihlásili po prvý raz, svedčí o jej dôležitosti a pretrvávajúcej aktuálnosti,“ píše sa v hodnotení poroty.

Juraj Gábor, ktorý vo svojich architektonických a performatívnych inštaláciách často reaguje na konkrétne miesto, zaujal najmä inštaláciou Zraková pyramída v Súľove. „Jedným z dôvodov, prečo som sa prihlásila, bolo ukázať, že aj popri materských povinnostiach môže umelkyňa tvoriť ďalej,“ uviedla Daniela Krajčová, ktorá sa dlhodobo venuje najmä angažovanej a participatívnej tvorbe. Umelecká dvojica Julia Gryboś a Barbora Zentková zaujala odborníkov tvorbou formálne komplexných, no často osviežujúco ironických situácií, pri ktorých využívajú noisovú hudbu či nájdené predmety. Potrebou pochopiť vlastnú minulosť a dospievanie v postkomunistickej krajine sa vo svojej tvorbe zaoberá Lucia Luptáková.
Juraj Gábor: Zraková pyramída v Súľove.
Dielo finalistky Daniely Krajčovej.
+1Lucia Luptáková: Miesta kde sme boli.
Do súťaže 21. ročníka Ceny Oskára Čepana sa prihlásilo 54 umelcov a umelkýň pracujúcich naprieč širokým spektrom médií a konceptuálnych a kritických prístupov. Organizuje ju Nadácia – Centrum súčasného umenia ako možnosť rozvoja mladého súčasného umenia na Slovensku. Na víťaza čaká finančná odmena 2¤600 eur, dvojmesačný rezidenčný pobyt v New Yorku a možnosť prezentovať svoju tvorbou formou výstavy alebo inej verejnej prezentácie. Jeho meno vyhlásia v novembri v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici, v ktorej finalisti predstavia svoje najnovšie diela. Presný dátum zatiaľ nie je určený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Oskára Čepana #finalisti