Čínsky umelec Li Geng ponúka prírodné scenérie a svet zvierat a lesov

Li Geng Nekonečná krajina - pod týmto cudzojazyčným hlavolamom sa skrýva meno čínskeho maliara a výstava jeho obrazov, ktorú sprístupnili v banskobystrickej Galérii v podkroví v priestoroch v Štátnej vedeckej knižnice.

21.10.2016 10:03
Li Geng Foto:
Banskobystrická Galérii v podkroví poskytla priestor výstave čínskeho výtvarníka Li Genga.
debata

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici nadviazala v roku 2014 spoluprácu s Čínskou akadémiou kultúry, maľby a kaligrafie. Tento počin prináša do umeleckého života nielen Banskobystričanov nový rozmer. Pohľad na kultúru a umenie krajiny, ktorá je pre nás zdanlivo cudzia. Výstava Nekonečná krajina ponúka pohľady na život a prírodu formou tradičnej čínskej krajinomaľby a pri pohľade na scenériu prekrásnych prírodných zákutí, máte pocit, že to predsa nemôže byť tak ďaleko, veď to máme aj my, tu za rohom.

Akademický maliar Li Geng je synom a zároveň aj žiakom uznávaného čínskeho výtvarníka a umeleckého pedagóga 20. storočia Li Kerena. Pôsobí ako profesor na Kjótskej univerzite umenia a dizajnu, je výkonným riaditeľom Výtvarnej akadémie Li Kerena a výskumným pracovníkom Čínskej národnej výtvarnej akadémie. Je známy ako „básnik tušu“. Venuje sa predovšetkým krajinomaľbe. Okrem svojich výtvarných aktivít sa zaoberá aj výskumom japonskej maľby a maliarstva dynastie Tchang, ako aj západnému maliarstvu a rozvoju skorej renesancie.

Li Geng: Nekonečná krajina Foto: Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici
Li Geng Li Geng: Nekonečná krajina

Očarujúce prírodné scenérie kombinujú svet zvierat a zalesnených zákutí formou čínskej tradičnej maľby fauny a flóry. Obrazy Li Genga zachytávajú zrázy burácajúcich vodopádov, spôsobom, ktorý evokuje zdanie, že ste priamo na mieste, kde sa tento zhluk tečúcej vody nachádza. A potom zastanete pred obrazom veľkého stromu, na ktorom trilkuje malý slávik. Taká bohatá je výstava čínskeho umelca Li Genga na ktorej spolupracovali Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici, Výtvarná akadémia Li Kerena a Čínska akadémia kultúry, maľby a kaligrafie v Pekingu. Výstava bude verejnosti prístupná do 6. novembra 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici #krajinomaľba #Li Geng