Nečakané prekážky skomplikovali rekonštrukciu SNG

Doslova ako štrbavé bude onedlho vyzerať Premostenie Slovenskej národnej galérie.

20.01.2017 12:00
Miloš Alexander Bazovský Foto:
Miloš Alexander Bazovský: Bez názvu, 1930 - 1945
debata

„Opláštenie pôjde dole a obnaží, čo všetko za ním je vybúrané. Vnútri neostala stena na stene,“ povedala riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Posledných pár mesiacov sa zdalo, že práce na rekonštrukcii sa prerušili. Dôvod? Podujatia súvisiace s naším predsedníctvom v Rade Európskej únie, ktoré sa konali v neďalekej Redute.

„Požiadali nás, aby sme nerobili extrémny hluk a zamedzili prácu na plášti Premostenia, ale pracovalo sa na ostatných objektoch – administratívnej budove, depozitárnom dome, Vodných kasárňach aj knižnici. Stavba vytrvalo napreduje,“ pokračovala. Stavebný ruch utíchol len na päť dní počas vianočných sviatkov.

Nejde len o opravu chátrajúcich budov, ale o komplexný reštart. Na konci by mala byť hotová moderná verejná inštitúcia 21. storočia, ktorá bude slúžiť nielen ako priestor na výstavy a kultúrne podujatia. Pasáže ju otvoria okoloidúcim, ktorým skrátia cestu centrom Bratislavy, a nádvorie s Letným pavilónom ponúkne miesto na oddych a zábavu.

Ako výrazne zasiahli „nečakané prekážky“ do harmonogramu prác na rekonštrukcii, modernizácii a dostavbe areálu SNG, ktoré sa začali minulý rok, sa v tejto chvíli ešte presne nevie. „Na presnom vyčíslení spolupracujeme so stavebným dozorom a naše investičné oddelenie pripravuje podklady,“ vysvetlila riaditeľka SNG. Stále však dúfam, že termín dokončenia – teda koniec roka 2018 – sa posúvať nebude. Z plánovaných takmer 49 miliónov eur sa doteraz preinvestovalo vyše 4,5 milióna.

Magnet? Sen x skutočnosť

Mimoriadnym ťahákom je výstava Sen x skutočnosť / Umenie & propaganda 1939 až 1945. Za necelé dva mesiace si expozíciu pozrelo vyše 12-tisíc návštevníkov. „Keď vidíte, čo všetko sa okolo nás deje, je upokojujúce vedieť, že ľudí táto výstava zaujíma. Chcú si urobiť vlastný názor na obdobie Slovenského štátu. Aj keď k nám chodia veľmi rôzni návštevníci, v knihe návštev nemáme žiadne vulgárne zápisy, ani sme sa nestali obeťou osočovania,“ spomenula Alexandra Kusá.

Na výstavu, ktorá prináša svedectvá doby, ale nevynáša o kontroverznej dobe morálne súdy, prichádzajú plné autobusy študentov z rôznych kútov Slovenska. Sami tvorcovia výstavy sú prekvapení, kto všetko má o ňu záujem. Keďže potrvá do 26. februára, počet návštevníkov ešte nie je konečný.

V roku 2016 navštívilo expozície a podujatia SNG vyše 92-tisíc ľudí. Návštevnosť nepokorila rekord z roku 2014, keď bol bezplatný vstup novinkou. Vtedy „zaknihovali“ vyše 98-tisíc záujemcov. V porovnaní s rokom 2015 sa však počet návštevníkov zvýšil takmer o 10-tisíc.

Bazovský, ako ho nepoznáte

Nech šije! Výstava, ktorá mapuje slovenskú módu v rokoch 1945 až 1989, bude jedným z najväčších tohtoročných výstavných projektov SNG. Priblíži, ako fungoval „módny stroj“ pod diktátom totality v podmienkach reálneho socializmu. A nasvieti prísne strážené cesty a zákruty, ktorými v odevnej tvorbe, jej prezentácii a propagácii „pani Móda“ prešla. Prvou výstavou bude koncom marca veľká retrospektíva všestranného neo-avantgardného umelca Milana Adamčiaka, ktorého náhle úmrtie v stredu zasiahlo slovenskú kultúrnu scénu. Ako si želal sám autor, prehliadka bude multimediálna a priamo v nej sa budú konať rôzne sprievodné podujatia.

Ako výtvarník je Miloš Alexander Bazovský, jeden zo zakladateľov modernej slovenskej maľby, dobre známy. Málokto však pozná jeho fotografické dielo. „Bol prvým, kto dokázal byť moderným výtvarníkom a moderným fotografom súčasne. Fotoaparát používal ako jeden z ďalších výtvarných prostriedkov a komponoval priamo v jeho hľadáčiku,“ uviedol kurátor Aurel Hrabušický.

Takmer pol stovky gotických oltárnych triptychov, tabúľ, skulptúr a grafických listov predstaví výstava Majster z Okoličného a umenie Spiša okolo roku 1500. „Rovnakú dôležitosť ako originálom pripisujeme prezentácii nových poznatkov vyplývajúcich z reštaurovania oltárnych tabúľ či stavebno-historických výskumov priamo v Okoličnom,“ pripomenul zvláštnosť výstavy kurátor Dušan Buran.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #SNG #alexandra kusá #Milan Adamčiak