Prvá slovenská kunsthalle bude v Košiciach

Už od budúceho roka začne v metropole východu fungovať kunsthalle. Ako prvá na Slovensku vznikne netradične prestavbou starej krytej plavárne v Košiciach na Rumanovej ulici, ktorá doteraz roky chátrala. Budova, ktorá bola asi tridsať rokov zavretá a pustla, tak získa nové využitie, ktoré jej vdýchne život. Investícia do nej si vyžiada okolo 7,5 milióna eur a keďže ide o jeden z projektov Európskeho hlavného mesta kultúry, je financovaná najmä z finančných zdrojov Európskej komisie.

14.07.2012 14:00
47 Kunsthalle1 4X Foto:
Vizualizácia projektu prvej slovenskej kunsthalle v Košiciach.
debata (3)

Košická verejnosť nevnímala projekt príliš pozitívne, lebo celý rok bola preň odstavená aj vedľajšia nekrytá Mestská plaváreň, kam sa chodí v lete kúpať množstvo ľudí. No preto, že jej technologické zázemie je v budove starej krytej plavárne, bola odstávka nevyhnutná. Budúci rok Košičania o možnosť kúpania už neprídu, navyše sa zmodernizuje aj Mestská plaváreň, kde zrekonštruujú okrem šatní či toaliet aj techniku, ktorá je nevyhnutná na prevádzku.

Silneli aj hlasy, že prestavbu za pár mesiacov nestihnú. No stavebná firma Spoločnosť OHL ŽS, ktorá vyhrala verejné obstarávanie, tvrdí, že do konca tohto roka všetko stihne. Plaváreň si ako stavenisko prebrali už v piatok. „Na stavbe bude pracovať 60 až 80 ľudí na dve alebo aj tri zmeny, ak bude treba. Urobíme maximum pre to, aby sme to stihli do konca roka,“ sľúbil výkonný riaditeľ stavebnej firmy Dušan Chovanec.

Vedenie projektu Európskeho hlavného mesta kultúry chce, aby kunsthalle v Košiciach bola moderným polyfunkčným priestorom, ktorý nebude slúžiť iba na prezentáciu výtvarného umenia, ale aj pre zvukové a svetelné inštalácie či nové médiá. "Predovšetkým umožní priviesť na východ krajiny medzinárodných umelcov a konfrontovať tak súčasnú slovenskú umeleckú scénu so zahraničnou,“ vysvetlila projektová manažérka tímu Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 Zuzana Pacáková.

Projekt kunsthalle je navrhnutý tak, aby bola využitá počas celého roka. Budova starej krytej plavárne je v ňom riešená ako multifunkčné kultúrne centrum s viacerými priestormi, ktoré je možné navzájom technicky aj prevádzkovo oddeľovať. V podzemí bude Malá kultúrna hala, šatne pre návštevníkov, šatne pre účinkujúcich, dolný vstup, zázemie pre zamestnancov, hygienické zariadenia, zázemie pre technické vybavenie. Hlavné dianie bude väčšinou v kultúrnom priestore na prvom nadzemnom podlaží a budú tu aj dva sekundárne kultúrne priestory, vstupná hala – vstupná galéria, komunikácie, hygienické zariadenia, technické vybavenie. Na úrovni druhého nadzemného podlažia bude pokračovať hlavný kultúrny priestor – balkóny, kultúrne priestory, externé terasy, hygienické zariadenia, technické vybavenie. Na treťom podlaží bude technické zázemie.

Navyše samotný bazén zostane zachovaný a poslúži, ako je dnes moderné, prepojeniu kultúrnych akcií s vodou. No len pred vyše rokom sa uvažovalo o tom, že tu vznikne vodný svet, kde malo byť vysunuté pracovisko košickej zoo. Zo zámeru nakoniec zišlo.

Nechýbalo veľa a v 90. rokoch minulého storočia sa budova starej košickej plavárne mohla stať pamiatkovo chráneným objektom. Nakoniec sa tak nestalo pre jej schátraný stav. Starú krytú plaváreň postavili na prelome 50. a 60. rokov minulého storočia na okraji Mestského parku. Autorom projektu je košický architekt Ladislav Greč, ktorý bol prvým hlavným architektom Košíc. Výtvarnú výzdobu interiéru dostala na starosť výtvarníčka Herta Ondrušová-Viktorínová.

Pre budovu však bolo osudným zrušenie Mlynského náhonu pred asi štyridsiatimi rokmi, keď jeho koryto prestavali na štvorprúdovú komunikáciu. Malo to takmer zničujúce dôsledky pre plaváreň. V 80. rokoch došlo dokonca k poškodeniu obvodového plášťa budovy a priesakom bazéna. Ten zatvorili a niekoľko rokov tu existovali len prevádzky maséra a vlasového štúdia. Už pred rokom 1989 sa uvažovalo o komplexnej rekonštrukcii plavárne, ku ktorej nakoniec nedošlo. Od roku 1992 je budova uzatvorená a až doteraz chátrala.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba