Festival Self opráši aj socialistický dizajn Československa

Bratislavský festival Self, ktorý sa začne v piatok a pre verejnosť bude otvorený v sobotu a nedeľu, nesie prívlastok festival autorských projektov. Čo si však pod tým predstaviť? Viac prezradila spoluorganizátorka prvého ročníka akcie Mária Rišková.

06.09.2012 16:00
self Festival Self pripomenie aj československý... Foto:
Festival Self pripomenie aj československý priemyselný dizajn.
debata

„Pojem ,autorský' je samozrejme dosť široký, môže ísť o literárne či hudobné diela a podobne, ale akcia je iniciatívou dizajnérky Ľubice Segečovej, a preto sa autorské projekty, ktoré tu prezentujeme, zameriavajú na dizajn. Napriek tomu sme sa rozhodli, že termín autorský v prívlastku festivalu necháme, pretože autorstvo je dosť výraznou zložkou nášho festivalu. Navyše, ak sa nám to podarí, chceme pripraviť aj ďalšie ročníky festivalu, ktoré by sa mohli zameriavať na iné oblasti, napríklad architektúru,“ vysvetlila Rišková.

Prvý ročník festivalu má podtitul „vlastným nákladom“ a rovnako sa volá aj výstava, ktorá je nosnou súčasťou programu. „Jednou zo základných ideí, prečo sme festival začali organizovať, je podpora ľudí, ktorí sú schopní z vlastnej iniciatívy vytvoriť nejakú ideu, dať jej formu a svoj projekt aj zrealizovať,“ povedala Rišková s tým, že na výstave sa predstaví 14 slovenských projektov, prevažne z oblasti dizajnu. Podľa organizátorky dnes ľudia často vnímajú dizajnéra iba ako niekoho, kto dodá vizuálnu alebo materiálnu zložku nápadu niekoho iného. „A náš festival chce byť práve o dizajnéroch, ktorí s tým nápadom prídu sami.“

Okrem výstavy ponúkne Self aj viacero zaujímavých sprievodných podujatí, medzi nimi napríklad poradňu Ostblok. Rovnomennú iniciatívu tvoria ľudia, ktorí popularizujú a pripomínajú dizajn priemyslových výrobkov z povojnového a socialistického Československa. „Ľudia im nosia veci, ktoré majú možno už dlhé roky niekde zaprášené doma. Oni ich vyčistia, zreštaurujú a ak vedia, povedia tomu človeku viac informácií o tom výrobku, kto je autor a podobne,“ vysvetlila Rišková s tým, že podobne to bude prebiehať aj na festivale Self. Svoje veci dostanú ľudia späť zreštaurované a očistené a iniciatíve Ostblok zase zostane fotodokumentácia zaujímavých dizajnových kúskov, ktoré už dnes len tak ľahko nevidno.

Ďalšími sprievodnými akciami festivalu budú burza, workshopy Freestyle print lab či Poézia namiesto reklamy, prednášky aj prezentácie. Festival bude prebiehať v priestoroch galérie Photoport a ateliéru Trivjednom na Pražskej 11 v Bratislave. Kompletný program festivalu nájdete na www.self-x.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba