Arthur Fleischmann spoznával nepoznané

Už desať rokov sa v meštiackom dome na Bielej ulici v centre Bratislavy nachádza múzeum, vďaka ktorému sa jeho návštevníci zoznamujú so životom a dielom Arthura Fleischmanna. Pri príležitosti tohto výročia na Slovensko pricestovala z Londýna so skupinkou britských umelcov aj žena slávneho bratislavského rodáka a možnosť prezentovať sa dostali tiež žiaci základných škôl.

19.11.2012 12:00
Muzeum Arthura Fleischmann Fleischmannová Foto: ,
Počas desiateho výročia Múzea Arthura Fleischmanna prišla do Bratislavy aj vdova po autorovi Cecile Joy Fleischmannová (vľavo).
debata

Podujatie s názvom Pocta Arthurovi Fleischmannovi, ktoré prebiehalo vo štvrtok a v piatok, bolo však najmä príležitosťou, ako si uznávaného umelca pripomenúť.

Stvárnil pápežov aj kráľovnú
Sochár svetového mena, priekopník tvorby z plexiskla zomrel už v roku 1990, ale jeho tvorba naďalej patrí medzi klenoty nielen slovenského umenia. I keď bol vyštudovaným lekárom, pracoval a tvoril na niekoľkých kontinentoch a v niekoľkých krajinách, napríklad v Afrike, Austrálii či Británii, kde sa neskôr aj usadil.

"Bol to veľmi silný človek a mal úžasnú charizmu,“ spomína si na svojho manžela Cecile Joy Fleischmannová. "Od iných umelcov sa líšil aj tým, že nikdy nebol deprimovaný. Stále hľadal nové motívy, idey, technológie a nebál sa experimentovať. To bol aj dôvod, prečo rád objavoval nové svety a často cestoval. Potreboval spoznávať nepoznané.“

Arthur Fleischmann vytvoril sochy štyroch pápežov ešte za ich života a bustu Jána Pavla II. môžu návštevníci obdivovať práve v bratislavskom mú­zeu autora. Umelecky stvárnil aj veľkorozmerné diela pre svetové výstavy EXPO a osobne sa stretol s anglickou kráľovnou, ktorej vytvoril dielo pri príležitosti 25. výročia jej pôsobenia na tróne.

Budovať vzťah k umeniu
"Mnohí ľudia, ktorí prišli vo štvrtok na odbornú prednášku, tu boli vôbec po prvýkrát, čo nás veľmi mrzelo, lebo je to naozaj nádherné miesto,“ vysvetľuje Beata Husová, autorka programu. Za jednu z príležitostí, ako nenápadný dom na Bielej ulici zviditeľniť, považuje práve pedagogickú činnosť. Žiaci základných škôl s múzeom spolupracujú a inak to nebolo ani počas Pocty Arthurovi Fleischmannovi. "Deti zo Základnej školy Matky Alexie vytvorili autorovi poctu svojimi vlastnými dielami, čo oslovilo aj pani Fleischmannovú. Je potrebné vzťah k umeniu u detí budovať a som rada, že sa to podarilo tomuto múzeu.“

Program aj desiate výročie múzea pozitívne hodnotí autorova manželka Cecile Joy Fleischmannová. "Môj muž už nemal príležitosť vrátiť sa nazad do Bratislavy, čo mňa aj môjho syna trápilo. Chceli sme niečo spraviť, aby sa sem dostal aspoň cez svoje umenie. Ani sme nevedeli, aké šťastie budeme mať. Som naozaj veľmi spokojná, chytili sa toho úžasní ľudia. Kombinácia profesionálneho prístupu a spontánnych nápadov sa mi veľmi páči a tento jubilejný ročník bol svojimi oslavami a detskou tvorbou naozaj najkrajší.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba