Onkológ Jozef Dolinský o vernisáži umeleckých diel na konzuláte Eswatinského kráľovstva. Naozaj umenie lieči?

MUDr. Jozef Dolinský je primárom Národného onkologického ústavu a zároveň honorárny konzul Eswatinského kráľovstva v SR. Vo videu vysvetľuje, ako sa tieto činnosti prepájajú a prečo zorganizoval výstavu diel súčasných umelcov na konzuláte v Bratislave. Hovorí o tom, ako umenie lieči.

11.11.2023 07:00
Jozef Dolinský, výstava umenia v konzuláte... Foto:
MUDr. Jozef Dolinský, honorárny konzul Eswatinského kráľovstva v SR a J. E. Sibusisiwe Mngomezulu, veľvyslanec Eswatinského kráľovstva pri Belgicku a Európskych spoločenstvách na vernisáži výstavy
debata
Onkológ Jozef Dolinský o vernisáži umeleckých diel na konzuláte Eswatinského kráľovstva. Naozaj umenie lieči?
Video
MUDr. Dolinský hovorí o vernisáži výstavy na konzuláte Eswatinského kráľovstva v SR. / Zdroj: TV Pravda

Vo štvrtok 9. novembra sa v barokovom Pálffyho paláci na Ventúrskej ulici v Bratislave (kde v roku 1762 ako šesťročný koncertoval W. A. Mozart) konala vernisáž výstavy na počesť návštevy J.E. Sibusisiwe Mngomezuluho, veľvyslanca Eswatinského kráľovstva pri Belgicku a Európskych spoločenstvách na honorárnom konzuláte v Bratislave. Na výstave sa zúčastnili významní súčasní umelci združení v spoločnosti Spectrum ART Jana Brisudová, Juraj Čutek, Stano Kiča, Milan Lukáč, Róbert Viktor Němeček, Ivan Pavle, Ľubica Skusilová a vdoda po zosnulom vystavujúcom umelcovi Alexejovi Vojtáškovi.

Uznávaný onkológ Jozef Dolinský pôsobí ako primár Oddelenia klinickej onkológie E v NOÚ, je fundraiser a milovník umenia, od 2. septembra 2022 je honorárnym konzulom Eswatinského kráľovstva v SR. MUDr. Dolinský sa zoznámil s veľvyslancom Mngomezulum v roku 2018 na zdravotníckej konferencii v Bruseli · Hlboký vzťah MUDr. Dolinského k umeniu pramení aj z jeho práce pre Združenie priateľov Národného onkologického ústavu, ktoré založil v roku 2009 na podporu chodu nemocnice.

Okrem toho, že nemocnicu združenie podporuje finančne, MUDr. Dolinský stojí aj za celkovou koncepciou nemocnice „Umenie lieči“, z ktorej vyšli mottá „Umenie liečiť, umenie pomáhať“. Spoločne s umelcami zo združenia Spectrum ART pretvorili NOÚ na „umeleckú nemocnicu“ v súlade s filozofiou „healing environments“ (teda že aj prostredie, v ktorom sa liečime, má zásadný vplyv na výsledky liečby). V NOÚ je už šesť umeleckých galérií s viac ako 330 umeleckými dielami – väčšina je práve od umelcov zo Spectrum ART.

V časoch, keď bol MUDr. Dolinský riaditeľom NOÚ zažívalo najväčšiu popularitu aj baletné gala predstavenie „Umenie pre život“, na podporu priateľov, podporovateľov, ale aj pacientov NOÚ v spolupráci so SND · Hlavné poslanie konzulátu je posilniť vzťahy Eswatini s Európou, najmä v oblasti hospodárstva, zdravotníctva, cestovného ruchu a kultúry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Jozef Dolinský #Eswatinské kráľovstvo