Anonymný umelec Banksy sa možno volá Robbie

Britská verejnoprávna vysielacia spoločnosť (BBC) našla starý rozhovor s Banksym, ktorý nikdy nebol odvysielaný celý a ktorý zrejme odhaľuje krstné meno záhadného streetartového umelca. Ten sám v dotyčnom rozhovore z roku 2003 tvrdí, že sa volá Robbie. V rozhovore, ktorý bol teraz použitý pre zvláštny diel podcastu The Banksy Story, sa novinár BBC tvorce graffiti spýtal, či jeho meno je Robin Banks, na čo umelec odpovedal: "Je to Robbie".

23.11.2023 12:00
banksy Foto:
Banksyho dielo v Ukrajine zasiahnutej inváziou ruských vojsk.
debata

Ide o jeden z mála rozhovorov, ktorý svetovo známy umelec, o ktorom sa vie, že pochádza z anglického Bristolu, poskytol rozhlasu. Banksymu, ktorý sa preslávil predovšetkým politicky angažovanými nástennými obrazmi vytvorenými potajomky vo verejnom priestore na rôznych miestach sveta, sa od začiatku kariéry darí tajiť svoju skutočnú identitu. Jeho diela sa pritom predávajú za desiatky miliónov eur. Záhada Banksyho totožnosti vyvolala mnoho špekulácií, ktoré zahŕňali aj mená Robin, Robert či Robbie. Už v roku 2008 britské bulvárne noviny Mail on Sunday tvrdili, že Banksy je výtvarný umelec Robin Gunningham z Bristolu. Odkazoval pritom na fotografiu, ktorá údajne tohto muže zachytáva pri práci na Jamajke v roku 2004. Podľa novín Bristol Live navyše Gunningham používa meno Robin Banks.

Banksy, Ukrajina Čítajte viac Banksyho pamätníky bolesti dávajú Ukrajine nádej. Pozrite si fotogalériu

Pre mnohých je horúcim kandidátom 58-ročný Robert Del Naja, ktorý tiež pochádza z Bristolu, začínal ako tvorce graffiti a preslávil sa ako člen kapely Massive Attack. Niektoré Banksyho diela vznikli pred alebo po vystúpeniach skupiny v daných mestách, napríklad v New Yorku či Melbourne. Kultúrny redaktor BBC Nigel Wrench vtedy zhruba 20-ročného umelce spovedal v júli 2003 pri príležitosti otvorenia jeho výstavy Turf War v Londýne. Rozhovor vtedy neodvysielali celý. Ale takmer o 20 rokov neskôr, keď počúval podcast o Banksym, si Wrench spomenul na svoj rozhovor s umelcom a našiel celý záznam na disku, ktorý mal doma. Banksy v rozhovoru okrem iného svoje diela prirovnává k narýchlo pripravovaným jedlám „na ohriatie v mikrovlnke“ a vyhlasuje, že za svoje diela vytvorené na verejných priestranstvách bez povolenia sa nemusí ospravedlňovať.

banksy Čítajte viac Banksy sa stal čestným občanom ukrajinského mesta Irpiň

Agentúra AFP mieni, že Banksyho by mohla prinútiť k prezradeniu totožnosti právna bitka so spoločnosťou Full Color Black (FCB), ktorá predává blahoželania inšpirované Banksyho tvorbou. Firma Full Color Black obvinila umelca a spoločnost Pest Control, ktorá ho zastupuje, z ohovárania po tom, ako Banksy na instagrame vyjadril rozhorčenie nad podobnosťou so svojimi dielami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BBC #Banksy