Pod dvojkrížom bojovali Slováci aj proti sebe navzájom. Nová výstava prekvapí

Nová výstava s názvom Dvojkríž na Bratislavskom hrade pútavou formou predstavuje príbeh slovenskej štátnej symboliky. Dvojkríž však zdobil i stredoveké kachlice, medovníkové formy, modrotlač, umelecké diela, športové dresy aj extrémistické tlačoviny. Na rovnomennej výstave návštevníci spoznajú tento symbol v často prekvapujúcich historických súvislostiach, otvorená je do konca júna budúceho roka. Viac prezradil autor výstavy Radoslav Ragač.

20.12.2023 08:00
debata
Dvojkríž vie Slovákov zjednotiť aj rozoštvať. Nová výstava prekvapí
Video
O zaujímavej histórii symbolu štátnosti hovorí autor výstavy Dvojkríž na Bratislavskom hrade Radoslav Ragač. / Zdroj: TV Pravda

Čo sa o dvojkríži dozvedia návštevníci rovnomennej výstavy?

Pre mnohých bude asi prekvapením, že dvojkríž nie je len slovenská štátna symbolika, od stredoveku bol uhorskou štátnou symbolikou a postupom času okrem duchovného symbolu spojeného s kresťanstvom a osobitne s dejinami Uhorska bol dvojkríž častým symbolom aj v mestskej heraldike. V roku 1848 pod týmto symbolom bojovali slovenskí dobrovoľníci, neskôr ho používali mnohé spolky v bývalom Československu ako Masarykova liga či Letecká liga, ale aj politické strany alebo hasiči. Mnohí mali vo svojom znaku dvojkríž, nebola to len štátna symbolika, ale aj cirkevná, spolková, dynastická. Okolo dvojkríža sa prelínalo množstvo vplyvov. Dvojkríž totiž zdobil stredoveké kachlice, medovníkové formy, predmety zo skla, modrotlač, súčasné umelecké diela, športové dresy, reklamné predmety, ale aj extrémistické tlačoviny.

Dvojkríž ako symbol

Dvojkríž vie Slovákov zjednotiť aj rozoštvať. Nová výstava prekvapí

Fotogaléria
Dnes je dvojkríž známy z dresov hokejistov.
Kedysi však dvojkríž používali napríklad aj hasiči
+9Dvojkríž používala obec sokolská v bývalom...

Aj dnes tak ako v minulosti sa tento symbol často spája s extrémizmom, súčasne je však štátnym symbolom. Výstava predstaví celú históriu dvojkríža?

Áno, od najstaršieho použitia v stredoveku v 10. storočí na byzantskom solide (historické platidlo, minca, pozn. red.), lebo dvojkríž je spojený už s Byzantskou ríšou. Máme tu množstvo ukážok použitia dvojkríža ako štátnej a dynastickej symboliky. Dvojkríž majú v mestskom znaku mnohé starobylé slovenské mestá ako Zvolen, Žilina, Levoča, Topoľčany a ďalšie. Do 20. storočia v interpretácii a používaní dvojkríža žiadny konflikt nie je. No potom pod dvojkrížom viackrát bojovali Slováci aj proti sebe navzájom.

To asi niekoho zaskočí – pripomeniete kedy?

Československí legionári proti rakúsko-uhorskej armáde, československá armáda v zahraničí proti nacizmu a oproti nej slovenská armáda slovenského štátu. Dvojkríž je živý a mnohoznačný symbol nielen v znaku štátu a nie je iba slovenský. Počas štyroch dekád komunizmu nedošlo k vyrovnaniu sa s históriu dvojkríža. Pre komunistov bol tento symbol zastaraný a niesol pečať spojenia s fašizmom a stále sa nám to v spoločnosti nepodarilo vydiskutovať a vyriešiť. Dvojkríž je však štátny symbol spojený s politikou rôzneho typu a zároveň aj občiansky symbol. Aj dnes, keď Slováci vyjdú na námestia, nesú so sebou vlajky so slovenským znakom, či už sú stúpencami koalície, alebo opozície, a často sa to mení. Tento symbol bol na námestiach aj v novembri 1989, aj v roku 1968, počas vojny aj pred ňou, ako aj v roku 1918 – žije s nami a my žijeme s ním.

Vo svojej symbolike využívala dvojkríž česko -... Foto: Ivan Majerský
výstava Dvojkríž, Vo svojej symbolike využívala dvojkríž česko - slovenská dohoda o vzniku spoločného štátu, ale aj fašistický slovenský štát.

Ste autorom výstavy a históriou dvojkríža sa zaoberáte už dlho, prekvapilo vás niečo pri koncipovaní výstavy?

Viete, že áno? Som heraldik a tejto téme sa venujem pomerne dlho, ale vždy sa nájde niečo nové a prekvapujúce aj pre mňa. Zistili sme napríklad, že medovnikári vyrábali medovníky s uhorským dvojkrížom a arpádovskými brvnami. Našli sme dokonca modrotlač potlačenú patriotickými motívmi aj sklené predmety so znakom dvojkríža. Dnes vie dvojkríž Slovákov zjednotiť najmä pri hokeji, ako symbol mal však mnoho vrstiev a pestré využitie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #história #SNM - HIstorické múzeum