Nová výstava v Galérii Tower 5: V zimnej záhrade fantázie Víta Bojňanského a Milana Lukáča

V Galérii Tower 5 na Kalinčiakovej ulici v Bratislave otvorili novú, už sviatočne ladenú výstavu dvoch významných výtvarníkov – sochy Víta Bojňanského sa snúbia s obrazmi Milana Lukáča. Obe vystavené kolekcie pripomínajú pohľady do sveta rastlín, niektoré doslova, iné s fantáziou, ktorú v divákovi uvoľnia. V predvianočnej atmosfére sa návštevník bude cítiť ako v zimnej záhrade, kde to kvitne, vonia i vädne.

19.12.2023 07:00
vystava Vít Bojňanský, Milan Lukáč Foto: ,
Jeden z obrazov Milana Lukáča na výstave v Tower 5.
debata

Vystavené diela veľmi dobre spolu korešpondujú, je v nich cit pre prírodu, ale aj intelektuálny vklad, dokonca aj humor či naivita. Na Lukáčových obrazoch sú napríklad kvety v kvetináčoch na okennom parapete, ktoré sú celkom realisticky nakreslené a pôsobia mimoriadne vitálne a pôvabne. Milý výjav pripomína priam detské kresby, ktoré však prerastajú na ďalších exponátoch do abstraktných botanických snov, v ktorých sa námet tvarovo aj myšlienkovo modifikuje a stáva sa originálnym nahliadnutím do sveta slobodnej predstavivosti.

Výstava sôch Víta Bojňanského a obrazov Milana Lukáča
Video
Pozrite si, ako to vyzerá na výstave dvojice Bojňanský-Lukáč v bratislavskej galérii Tower 5. / Zdroj: TV Pravda

Podobne je to aj so sochami Víta Bojňanského. Ušľachtilý materiál, kov aj kameň, má miestami hravú formu, v ktorej nachádzame príbeh (napr. objekty pripomínajúce planétu s hravými postavičkami) alebo tu nájdeme tajuplnú metaforu, a inde sa zasa plastiky zmenia na vizuálne posolstvá rôznych možných obsahov. Všetko to má estetickú silu! Prechádzka touto záhradou fantázie na troch poschodiach Galérie Tower 5 je skrátka pôžitkom pre oči, vizuálnym rébusom a azda aj odpoveďou. Možností je veľa – však svet sa nám raz ukazuje ako milý domov, ako miesto pre radosť a inokedy ako zložité bludisko a nehostinný kút. Výtvarníci to vedia a snažia sa to spravodlivo stvárniť.

Obaja umelci sú dobre zohratí, veď – ako nám potvrdil Vít Bojňanský – poznajú sa ešte z detstva. Odvtedy ich spája kamarátstvo aj záujem o výtvarné umenie. Výstava je teda výsledkom jednak dlhoročného kamarátstva a jednak umeleckého porozumenia (a iste aj rozporov). Vedú spolu vlastne určitý filozofický dialóg, ktorý je na výstave dobre čitateľný.

Priestory Galérie Tower 5 poskytujú na to dobré podmienky. Divák môže sledovať diela, sólovo, ale aj v inštalácii formou „ostrovčekov“, kde sa dajú vnímať spoločne. Tam vynikne, že sochy často tiež pripomínajú prírodné tvary, ako keby to boli rastliny či dreviny, ale majú aj iné, už spomínané možné obsahy.

V predvianočnom čase budeme ale asi vnímať to, čo je v dielach sviatočné, pozitívne, hravé, poetické. Výstava je výbornou príležitosťou oboznámiť sa s tvorbou týchto dvoch vynikajúcich umelcov a oboznámiť sa s ďalšími faktami o nich. Sú to už šesťdesiatnici, majú za sebou kus práce, ale práve sú na vrchole tvorby. Obaja absolvovali Vysokú školu výtvarných umení a svedčia o vysokej úrovni absolventov tejto školy, ako aj slovenského výtvarného umenia, ktoré stojí za povšimnutie nielen na Vianoce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #výtvarné umenie #Tower 5 #Vít Bojňanský #Molan Lukáč