Andrej Lieskovský: Hitmaker svojej doby

V období, keď na území Slovenska znela prevažne dychová alebo tradičná hudba, nebolo jednoduché prispôsobiť sa moderným trendom. Zásluhu na tom, že sa to podarilo, má aj skladateľ Andrej Lieskovský. A hoci je jeho meno známe skôr odborníkom, má za sebou skladby ako Až bude pokosená tráva alebo Skryl sa mesiac za obláčik. Autor vyše 170 tanečných piesní by v piatok oslávil 100 rokov.

22.11.2013 07:00
Andrej Lieskovský Foto:
Andrej Lieskovský vedel pesničku "ušiť na mieru" poslucháčom aj interpretom.
debata

„To besnenie a krviprelievanie vyčerpalo národ psychicky aj fyzicky,“ spomína na povojnové obdobie Andrej Lieskovský v rozhovore pre Nedeľnú Pravdu v roku 1994. „Ale o to s väčšou vervou a spontánnosťou sa – najmä mladí – oddávali veselosti. Zakladali sa reštaurácie, podniky, a jedným z nich bol aj Atom klub, kde sme s priateľmi hrávali.“

Spolupútnik Gejzu Dusíka a Karola Elberta priniesol do slovenskej tvorby závan modernosti. V tom období bola totiž podľa jeho slov hudba labilná a jej tvorcov bolo tak málo, že sa dali spočítať na prstoch dvoch rúk. Bez autorov nebolo skladieb a bez skladieb sa nemohla scéna posúvať vpred. Muzikant a najmä skladateľ sa stal zástancom slovenskej modernej hudby už v tridsiatych rokoch, ale jeho tvorba sa spája najmä so swingovým modelom populárnej hudby o dve dekády neskôr.

Andrej Lieskovský vedel pesničku „ušiť na mieru“ poslucháčom aj interpretom. Potvrdzuje to v publikácii Andrej Lieskovský – Nič krajšieho nepoznám aj skladateľ a odborník na slovenskú modernú hudbu Pavol Zelenay. „Andráš hral po vojne v novootvorenom Atom varieté a takto sa priamo v praxi stretával nielen s početným, ale aj rôznorodým publikom. Spoznával jeho rozmanitý vkus a nadobudol poznatky, ktoré mu mohli iní autori len závidieť.“

V päťdesiatych rokoch nebolo potrebné prekonávať len hudobné, ale aj spoločenské stereotypy. Andrej Lieskovský sa napriek tomu stal spoluzakladateľom Tanečného orchestra Čs. rozhlasu roku 1961, ktorého bol šesť rokov umeleckým vedúcim a dramaturgom. Inicializoval aj založenie Veľkého sláčikového orchestra. Ten začínal prekvapujúco bez saxofónov. Zákaz dostali iniciátori z politických dôvodov, pretože „saxofóny reprezentovali dekadentný transatlantic­ký brak“.

Autor priniesol ako prvý na Slovensko aj latinskoamerické rytmy. Skladal klasické populárne pesničky, ale venoval sa aj iným žánrom. Spolupracoval s interpretmi ako Melánia Olláryová, Gabriela Hermelyová či Zuzka Lonská. Veľký úspech dosiahol aj v sedemdesiatych rokoch svojou spoluprácou s Evou Kostolányiovou, pre ktorú zložil pieseň Až bude pokosená tráva.

„Moji súčasníci mi často vyčítali, že sa podkladám vkusu, ale ja som ten pocit nemal. Napokon čas je najprísnejší a vari aj najobjektívnejší kritik. Dodnes si myslím, že populárna pesnička žije rok-dva a potom sa stratí, a vidíte: viacero mojich pesničiek sa spieva a hrá už celé polstoročie. Zdá sa, že všetko je zložitejšie, ako sa na prvý pohľad zdá,“ hovorí v Nedeľnej Pravde.

Andreja Lieskovského si uctia aj v rodnom Hlohovci. Pri príležitosti jeho nedožitých stých narodenín mu v piatok slávnostne odhalia pamätnú tabuľu.

Z hitov Andreja Lieskovského:

  • Až bude pokosená tráva
  • Nič krajšieho nepoznám
  • Skryl sa mesiac za obláčik
  • Vám o láske spievam
  • Na dobrú noc bozk ti dám
  • Havana
  • Ty, ty, ty
  • Poľné kvety
  • Chodníček vyšliapaný
  • Stále niečo zabúdam
  • Len malú chvíľu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Lieskovský #Melánia Olláryová #Gabriela Hermelyová #Zuzka Lonská