Chytľavý protipól popu v podaní Dva

Máloktorý interpret z nášho regiónu zarezonoval v posledných rokoch v zahraničí tak ako české duo Dva. Manželom Kratochvílovcom sa to podarilo aj vďaka ich zanieteniu. Ustavične koncertujú, nahrávajú albumy, tvoria hudbu pre filmy, počítačové hry, mobilné telefóny, divadelné predstavenia a majú vlastné vydavateľstvo. K nemu sa pridalo aj jedno zámorské a tak novinka, tretí "plnohodnotný“ album Nipomo, má dvere do sveta otvorené naplno.

15.04.2014 12:04
Dva Foto:
Česká formácia Dva sa v najbližších dňoch predstaví na viacerých slovenských koncertoch.
debata

Nie div, že Dva na svojom novom albume stavili na ešte väčšiu medzinárodnosť. Niežeby ich vymyslený jazyk, oscilujúci na prvé počutie medzi škandinávskymi jazykmi, angličtinou a zvieracími zvukmi, nebol sám osebe dobrou vstupenkou do sveta. Album sa nespája so žiadnou geografickou lokalitou, je dokonale kreatívny, nadnárodný a dostatočne priateľský nato, aby si ho adoptoval ktokoľvek.

Dva pritom nezliezli z cesty. Ich charakteristický zvuk je možno menej infantilný, no je stále mimoriadne hravý. A zdá sa, akoby hyperaktívne výboje k všetkým menovaným smerom doterajšej práce Dva ukázali dvojici, ako presne namiešať ingrediencie pre vydarenú platňu. Výsledok prekvapí, znie nečakane a zároveň sa po niekoľkých vypočutiach melódie z nahrávky okamžite zapisujú do podvedomia. Nadžánrový a pestrý album s prílivom pozitívnych emócií v neidentifiko­vateľnom jazyku je vlastne absolútnym protipólom popu, nebyť práve priamočiarej chytľavosti.

V niekoľkých recenziách aktuálnej nahrávky Nipomo rezonovala aj myšlienka, či Dva môžu opätovne využívať tú istú formulu a nevyčerpať sa. Novinka však skôr koncentruje najlepšie momenty ich doterajšej nahrávacej kariéry a stláča ich do vyvážených štyridsiatich mi­nút.

Dva: Nipomo Foto: HomeTable/Northern Spy
Dva: Nipomo Dva: Nipomo

V dňoch a týždňoch po vydaní Nipoma sú Dva v Spojených štátoch, kde krstili nový album, koncertovali a kde tiež hrali na slávnom festivale SXSW. Preraziť za morom je ťažké, napriek tomu, z pohľadu Európana za sociálnou sieťou, majú k tomu Dva momentálne najbližšie zo všetkých interpretov z okolia našej nezávislej scény. Nebola za tým ani náhoda, ani kŕčovitá snaha o angličtinu, ani veľký vydavateľ. O to viac sa taký úspech cení. Hudbu českého dua Dva si tento týždeň môžete vypočuť aj vo viacerých slovenských mestách, ktoré navštívia v rámci svojho turné.

Hodnotenie Pravdy: 5/5

Dva: Nipomo, HomeTable/Northern Spy, 2014

Slovenské turné skupiny Dva

Bratislava, A4, utorok 15. apríla

Košice, Tabačka Kulturfabrik, streda 16. apríla

Prešov, Christiania, štvrtok 17. apríla

Topoľčany, Nástupište 1–12, piatok 18. apríla

Trenčín, Klub Lúč, sobota 19. apríla

Žilina, Stanica Záriečie, nedeľa 20. apríla

Hudobné novinky

Inheritance: Distances

Inheritance, 2014

Trojčlenný postrockový projekt Inheritance vznikol na osi medzi Brnom a Prešovom ako stávka, že traja členovia dokážu vymyslieť materiál a zahrať takmer bez skúšky celý koncert. Podarilo sa, výsledkom je inštrumentálne EP Distances, na ktorom sa stretáva prepracovaná gitarová technika s citlivým klavírom a vygradovanými bicími. EP vychádza aj na vinyle.

Manon Meurt: Manon Meurt

Manon Meurt, 2014

Mladá štvorica z českého Rakovníka začína tam, kde sa pred dvadsiatimi rokmi skončila jedna kapitola existencie známych The Ecstasy of Saint Theresa. Ich prvý album ponúka sladký gitarový shoegaze s výraznými skladbami, ktoré podkresľuje jemný dievčenský vokál. Album vychádza na gramofónovej platni aj vďaka crowdfundingovej kampani, v ktorej sa vyzbieralo na nahrávanie a vydanie viac ako 60-tisíc českých korún.

Prodavač: Malý ráje

Deadred/Starcastic, 2014

Slovensko-česká vydavateľská únia Deadred / Starcastic vydala dlhohrajúci debut ďalšieho člena dnes už neexistujúcich Sporto. Po raperovi Bonusovi tak vychádza aj album skupiny s obskúrnym názvom Prodavač. Platňa Malý ráje je ukážkou sviežeho a moderného prístupu k popu v rámci nezávislej scény s výraznými textami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudobné novinky #Dva