Hudbou ožije dvadsiatka miest

Viac ako 70 podujatí najrôznejších žánrov ponúkne v poradí už tretí ročník akcie Noc hudby. Začne sa v piatok 20. júna o 9. h na dvore bratislavského Hudobného centra na Michalskej ulici programom Cirkus muzikus a najrôznejšie hudobné podujatia sa odohrajú v dvadsiatke slovenských miest, medzi ktorými sú okrem krajských sídiel aj Hanušovce nad Topľou, Humenné, Kremnica, Levice, Poprad, Ružomberok, Trstená či Veľký Biel.

20.06.2014 09:00
Noc hudby, Peter Lipa Foto:
Peter Lipa zaspieva na Jazzovej noci hudby, ktorá sa na bratislavskom Primaciálnom námestí začne v piatok 20. júna o 18. h.
debata

"Našou snahou je, obrazne povedané, vyzliecť hudbu z rób a frakov a priblížiť ju aj tým, ktorí na koncerty zvyčajne nechodia,“ povedala Oľga Smetanová, riaditeľka Hudobného centra, ktoré Noc hudby zastrešuje. "Tento rok sa nám podarilo priviesť na Noc hudby aj hosťa zo zahraničia – renomovaného amerického bubeníka a skladateľa Petra Erskina, ktorý si spolu s Ľubošom Šrámkom, Petrom Lipom či slovenskými džezovými zoskupeniami NikiStein Jazz Sextet či obľúbenými Bratislava Hot Serenaders zahrá na bratislavskom Primaciálnom námestí v rámci večernej sekcie programu, na Jazzovej Noci hudby,“ dodala Smetanová.

V Bratislave Noc hudby ponúkne aj premiérové uvedenie diel Ľubice Čekovskej, Lukáša Borzíka, Andreja Slezáka a ďalších autorov v podaní Melos Ethos Ensemble pod taktovkou kórejského dirigenta Chungkiho Mina. Koncert sa v Primaciálnom paláci začne o 17. h. Pripravená je aj exkurzia, na ktorej Zuzana Godárová predstaví bratislavské zákutia spojené s hudbou (Hudobné centrum, 15. h). Spojenie tritisíc rokov starých textov so súčasnou hudbou zaznie v premiére v Koncertnej sieni Klarisky o 20. h. Skladby štrnástich skladateľov pre spev a gitaru na texty biblických žalmov zaspievajú Eva Šušková, Jana Pastorková či Terézia Kružliaková v sprievode gitaristov Ondreja Veselého, Martina Krajča a ďalších.

Do Noci hudby sa zapojili aj viaceré kluby, ktoré sa rozozvučia klezmerom (V-klub), kanálovým rock-rapom (Hlava XXII) či reggae (Café Scherz).

Talianske šlágre Voulez Vous Danser, Che sará, Perché ti amo či Mamma Maria zaznejú v Poprade vo vonkajšom areáli tamojšieho Aqua City. Zaspievať ich sem prídu hviezdy 70. a 80. rokov Ricchi e Poveri. V Košiciach hudbou ožijú kasárne Kulturpark aj Dom umenia. Vranov nad Topľou, Humenné aj Hanušovce nad Topľou sa do Noci hudby zapoja Vranovskými zborovými slávnosťami a vo viacerých mestách sa s hudobným programom predstavia aj domáce základné umelecké školy.

Bohatý program pripravili aj v Banskej Bystrici. Na Námestí SNP sa začne o 16. h slovenským finále súťaže vo frankofónnej piesni; rytmy, spevy a piesne západnej Afriky tu predstaví formácia Bakuruba (20. h) a francúzsku hudbu s prvkami džezu, cigánskeho swingu či šansónu zahrajú Les gars d'en bas. Hudobný program je pripravený aj v Barbakane, Záhrade, v Klube 77 a na viacerých ďalších miestach. Hudobné átrium a Literárne a hudobné múzeum ŠVK na Lazovnej 9 pripravilo viacero akcií, medzi nimi aj hudobnú burzu (od 15.30 h).

Noc hudby môžete zažiť aj v pohodlí domova, Rádio Devín bude totiž od siedmej večer až do šiestej ráno vysielať iba hudbu a hudobné programy. Kompletný program Noci hudby nájdete na www.hc.sk v sekcii projekty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Noc hudby #hudobné podujatie #celoslovenské podujatie