Metallica sa naživo fanúšikom len tak nezunuje

Hoci úvodné tóny stredajšieho koncertu vo viedenskej Krieau aréne pochádzali z dielne Ennia Morriconeho, prítomný dav to zmiasť nemohlo. Práve jeho filmová kompozícia Ecstasy of Gold je totiž tradičným štartérom koncertov ich obľúbenej heavymetalovej formácie Metallica.

10.07.2014 17:09
Britain Glastonbury, james Hetfield, Metallica Foto:
James Hetfield predviedol skvelú formu aj náladu.
debata

Americké legendy svojou šou By Request kráľovsky zavŕšili sedemhodinový program akcie Krieau Rocks, počas ktorej sa takmer šesťdesiattisícové publikum mohlo vyskákať aj na kapely Alice in Chains, Children of Bodom a Kvelertak. Metallica predviedla energiu, profesionalitu a veľkoleposť, ktorá potvrdila jej zaslúžený štatút jednej z najväčších kapiel všetkých čias.

Niektorí z návštevníkov viedenského koncertu videli Metallicu už pätnásty raz. Nemožno sa im čudovať. Koncerty kultovej kapely, ktorá dokázala, že aj poctivý metal môže byť „pop“ (a nemusí sa za to hanbiť), sú totiž také dobré, že ešte neprestali baviť ani samotných hudobníkov. Inak si nemožno vysvetliť ochotu odohrať v rámci aktuálneho turné desiatky dvojhodinových šou, ktorých setlisty pozostávajú z ich najznámejších – no zároveň najobohranejších hi­tov.

Skladby si vyberali samotní fanúšikovia prostredníctvom internetovej ankety, ako aj esemeskovým hlasovaním, ktoré vyvrcholilo tesným súbojom vo finále samotnej šou. Podľa očakávaní v setliste dominovali „klasiky“ ako Master of Puppets, Wherever I May Roam, For Whom the Bell Tolls, Seek and Destroy, Sanitarium či úvodná Battery. Pochádzajú z 80. a 90. rokov a tak ich Metallica musela naživo odohrať už nespočetnekrát. Očakávateľnú „únavu materiálu“ však na jej členoch nebolo badať dokonca ani pri vybrnkávačke Nothing Else Matters, ktorú vďaka nekonečnej rotácii v rádiách iste aj nejeden skalný fanúšik bez váhania označí za „najotravnejšiu“ z ich repertoára.

Spevák James Hetfield, gitarista Kirk Hammett, bubeník Lars Ulrich a najnovší člen partie basgitarista Robert Trujillo boli v stredu vo výbornej forme aj nálade. Publiku zo seba odovzdali, čo sa len dalo. Na členenom pódiu sa prestriedavali tak, aby si ich mohli poobzerať aj tí v najvzdialenejších radoch, nešetrili prídavkami, rozhadzovanými brnkadlami ani slovami vďaky za priazeň. Dúfajme, že Viedeň nevynechajú ani počas budúcich koncertných šnúr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Viedeň #Metallica #By Request