Virtuóz s nadhľadom

Ironické texty, muzikantská virtuozita a nenapodobiteľné skladateľské know-how Marka Knopflera urobilo z Dire Straits jednu z najúspešnejších kapiel 80. rokov. Knopfler nahráva a koncertuje aj takmer dvadsať rokov od jej rozpadu. Dvanásteho augusta oslávi 65 rokov.

09.08.2014 05:00
Mark Knopfler Foto:
Mark Knopfler
debata

„Túlal som sa, bral všemožné práce v skladoch či kanceláriách a moja hudobná kariéra nikam nenapredovala,“ zaspomínal si pre magazín Guitar Player jeden z najuznávanejších svetových muzikantov na neľahké začiatky dospelosti.

Napokon sa s osudom predsa neminul. Zažiaril ako člen Dire Straits aj ako multitalentovaný sólista. Jeho skladby Sultans of Swing, Romeo and Juliet, Water of Love, Grammy ocenená skladateľská spolupráca so Stingom Money for Nothing, ale napríklad aj Private Dancer, ktorá sa neskôr stala comebackovým hitom Tiny Turner, znejú hojne z rádií dodnes. A dodnes majú Knopflerovi fanúšikovia aj pravidelnú možnosť vypočuť si jeho umenie na živo – v rámci vlaňajšieho turné sa dokonca zastavil aj v Bratislave. V súčasnosti si však od koncertovania dáva pauzu. Sústredí sa na dokončenie ôsmeho sólového albumu.

Prvú gitaru dostal ako 15-ročný. Hudobné školy nenavštevoval, svedomito cvičil pri počúvaní svojich obľúbencov a čoskoro začal rozvíjať svoj charakteristický štýl, pri ktorom namiesto brnkadla používa na dosiahnutie zložitých harmónií výlučne vankúšiky prstov (sám tvrdí, že inak hrať nedokáže). Rodený Brit s maďarsko-židovským pôvodom od malička tiahol k typicky „americkej“ muzike – k bluesu, folku či country. Od hudby ho načas odklonili štúdiá žurnalistiky a literatúry, popri prednáškach však opäť začal hrávať s barovými kapelami.

Jedna z nich už od začiatku ostatné kvalitou aj ambíciami predstihla – vznikla v roku 1977 a volala sa Dire Straits. Knopfler v nej strávil nasledujúcich 18 rokov. Okrem neho sa v nej vystriedalo ďalších 9 členov, medzi nimi aj jeho brat David. Už niekoľko mesiacov od vzniku mala kapela v rukách zmluvu na nahrávanie s vydavateľstvom Vertigo, ktoré produkovalo aj albumy Black Sabbath či Def Leppard. Eponymný debut dosiahol úspech až o rok neskôr vďaka americkej reedícii.

Kapela zažívala lepšie aj horšie chvíle, ale stabilnú fanúšikovskú základňu aj obdiv kritikov si udržala naprieč celou existenciou. Vydala šesť štúdiových albumov, z ktorých najúspešnejší bol predposledný s názvom Brothers in Arms. Pochádza z neho aj slávna Money for Nothing, ktorá patrila k najhrávanejším na práve sa rozbiehajúcej MTV. Už v tomto čase však Knopfler hľadal únikovú cestu. Najskôr to bola len pauza, v roku 1995 kapelu rozpustil na dobro. Odvtedy už stihol vydať 7 vlastných nahrávok a spolupracovať s mnohými slávnymi kolegami – Bobom Dylanom, Ericom Claptonom či Emmylou Harrisovou.

Je tretíkrát ženatý a má dve dcéry aj dvoch synov, ktorí sa taktiež venujú muzike. Hoci už nenosí svoju povestnú čelenku a tvár mu zdobia vrásky, pohodová charizma muža s nadhľadom, ktorý zostal aj napriek úspechom vždy nohami na zemi, z neho vyžarovať neprestala.

3 x Mark Knopfler

  • okrem muziky obľubuje aj autá. Je ich zberateľom a rád aj preteká.
  • paleontológovia po ňom pomenovali dinosaura – Masiakasaura knopfleriho objavili pri počúvaní jeho hudby.
  • Zatiaľ posledný album Privateering vydal v roku 2012. Pracuje však už na ďalšom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Mark Knopfler #Dire Straits