Mladý talent zo Slovenska chváli aj Quincy Jones

Ešte ani nedosiahol plnoletosť, a už má za sebou závideniahodnú kariéru. Rodák z južného Slovenska Andreas Varady stihol vystúpiť na jednom pódiu s Bonom aj so Stevie Wonderom a jeho mentorom nie je nikto iný ako uznávaný Quincy Jones. Mimoriadne nadaný gitarista sa predstaví 11. októbra s rodinným triom v Ateliéri Babylon v Bratislave.

01.09.2014 12:00
43 hore varady Foto:
Talentovaný hudobník zavíta späť na Slovensko 11. októbra.
debata (1)

Quincyho miláčik

„Andreas Varady je jedným z najtalentova­nejších ľudí tejto planéty, ktorý hudbu vracia na miesto, kam patrí,“ vyhlásil Quincy Jones. Dvadsaťsedemnásobný držiteľ sošky Grammy, ktorý stál aj za úspechom Michaela Jacksona, nechváli len tak do vetra. Jones sa dokonca podpísal pod produkciu Varadyho eponymného albumu z augusta tohto roku. Ten nahral pod záštitou nahrávacej spoločnosti Verve, rovnako ako napríklad Ella Fitzgeraldová, Charlie Parker, Lester Young, Billie Holidayová, Count Basie, Art Tatum, Dizzy Gillespie a ďalší.

Mladík rómskeho pôvodu začal hrať na gitare už ako štvorročný. Dozor mu robil otec, s ktorým do dnešných dní koncertuje. Zo Slovenska sa však rodina vysťahovala, keď mal Andreas deväť rokov a ich domovom sa stal írsky Limerick. Tam hrával najskôr na uliciach, neskôr začal koncertovať a čoraz častejšie aj za hranicami. Ako trinásťročný sa stal najmladším vystupujúcim umelcom v prestížnom londýnskom Ronnie Scott’s Jazz Club. Spolupracoval s hudobníkmi ako Martin Taylor, Tommy Emmanuel či Louis Stewart. V roku 2012 vystúpil na International Montreux Jazz Festivale.

Namiesto X-boxu gitara

Minulý rok mladý gitarista vystúpil na narodeninách svojho mentora v Las Vegas. Quincy Jones osemdesiatku oslavoval spoločne s hercom Michaelom Cainom a dvojicu prišli okrem Varadyho na pódiu potešiť aj Bono, Stevie Wonder, Whoopi Goldbergová či Snoop Dogg. Chlapcovým splneným snom sa však stala spolupráca s jeho idolom, gitaristom, skaldateľom a desaťnásobným víťazom Grammy – Georgeom Bensonom. Ten sa rozhodol s Andreasom spolupracovať a angažoval ho ako svojho predskokana na turné po Európe a Severnej Amerike.

Andreas Varady napriek úspechom stále pôsobí ako typický sedemnásťročný chlapec. Ako píše britský denník The Times: "Varady, ktorý vyzerá ako akýkoľvek iný teíndežer v rifliach a topánkach značky Converse, spustí sólo dychberúcej virtuozity a rýchlosti, s dojmom pohody a rozptýlenia, ktoré zažívajú iní chlapci v jeho veku, keď trávia popoludnia hraním sa na X-boxe.” Samozrejmosť, s akou mladík hrá, a emócia, ktorú svojou hrou vyvoláva, mu vyniesli pozitívne recenzie v prestížnych magazínoch. Objavil sa aj na titulnej stránke časopisu Guitar Player magazine. Mnoho kritikov mu predpovedá budúcnosť svetovej džezovej špičky. O jeho mimoriadnosti sa môžu presvedčiť aj Slováci.

Talentovaný hudobník zavíta späť na Slovensko vďaka koncertnému cyklu City Sound už 11. októbra. V rámci projektu organizátori plánujú aj ďalšie koncerty svetových hudobníkov ako Branford Marsalis (17. 11.) či Cassandra Wilson (11. 12.). Lístky na Varadyho koncert sú k dispozícii aj v sieti Ticketportal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #džez #Andreas Varady #Quincy Jones