Svetové aj slovenské hviezdy pozývajú na stretnutie s džezom

Jubilejný, 40., ročník Bratislavských jazzových dní sa už vo štvrtok 23. októbra začne netradične v Starej tržnici prehliadkou hviezd slovenského džezu. Prvý večer festivalu ukončí britské zoskupenie James Taylor Quartet.

23.10.2014 12:00
James Taylor, hudobník Foto:
Prvý večer festivalu ukončí britské zoskupenie James Taylor Quartet. Na snímke je James Taylor.
debata

Vystúpi namiesto formácie Lesa McCanna a Javona Jacksona, ktorá pre chorobu zrušila európske turné. James Taylor je hráč na hammond organe uznávaný v celej džezovej obci. James Taylor Quartet je britská džezfunková legenda, spolu s The Brand New Heavies, US3 a Jamiroquai patrila medzi najväčšie britské hviezdy tohto žánru.

Okrem britského hosťa ponúkne dnešná prehliadka slovenského džezu dvanásť domácich kapiel a projektov, medzi nimi aj Petra Lipu, Adrienu Bartošovú, Mila Suchomela či Pacora Trio. Špeciálne upravené pódium bude rozdelené tak, aby mohli súbory hrať bez prestávky na prípravu nástrojov. Každá zo slovenských kapiel, ktoré vystúpia v Starej tržnici, dostane 10–15 minút. "Každoročne sa snažíme dávať veľký priestor slovenským kapelám, či už na hlavnom pódiu, alebo v súťaži mladých talentov, ktorú organizujeme už piaty rok. Tento rok však festival oslavuje 40. ročník, a to je dôvod na oslavu nielen Bratislavských Jazzových Dní, ale aj slovenského džezu!“ uviedol Pavel Daněk, spoluorganizátor festivalu.

Piatkový hlavný program v Inchebe odštartuje víťaz minuloročného Pódia mladých talentov – slovenská gypsydžezová skupina Maringotka. Ďalší program bude pestrý, napríklad hudbu čierneho kontinentu predstaví juhoafrický hráč na trúbke Hugh Masekela. Vrcholom večera bude špičková bluesová kapela Robert Cray Band, ktorá je s posledným albumom In My Soul aktuálne na čele amerického bluesového rebríčka.

V sobotu sa na hlavné pódium postaví hneď päť súborov. K najviac očakávaným patrí John Scofield Trio. Legendárny americký gitarista Scofield si do Bratislavy privezie muzikantskú extratriedu: Steva Swalova, ktorý zahrá na base a bubeníka Billa Stewarta. Vášeň a horúce rytmy prídu na pódium s kubánskou speváčkou a klaviristkou Bellitou, jej sprievodná skupina si hovorí Jazztumbatá.

Na nedeľu organizátori prichystali vystúpenie hneď dvoch superhviezd z USA: gitaristu Mika Sterna so skupinou a basgitaristu Victora Wootena. Wooten si v sprievodnej skupine privezie dvoch bratov, tiež uznávaných džezových muzikantov.

Do súťaže Pódium mladých talentov postúpili Cieľová skupina, Miloš Biháry Trio (obe zahrajú v piatok), Jana Gavačová Quartet, JV Quartet (predstavia sa v sobotu), Jazz&Moore a Groove Hub (súťažiť budú v nedeľu). nesúťažne sa na druhom festivalovom pódiu deň po dni predstavia Mark Whitfield & AMC Trio, Michal Motýľ Tentet a skupina Kavorka.

Na festivale bude mať tiež premiéru dokument, ktorý k 40. výročiu BJD pripravila verejnoprávna televízia. Film Peter a Pavel a džezáky si môžu fanúšikovia pozrieť v piatok a v sobotu v Inchebe o 18.10 h. V nedeľu, keďže sa festival tradične začína už o 18. h, sa dokument začne premietať o 17.10 h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bratislavské Jazzové Dni #džez #koncerty