Zomrela Lenka Zogatová, hýbateľka kultúrnej scény v Brne aj Bratislave

Dôležitá postava českej nezávislej kultúry a brnianskej scény, organizátorka kultúrnych podujatí a riaditeľka Českého centra v Bratislave zomrela v pondelok 1. decembra vo veku 58 rokov.

02.12.2014 16:23
Lenka Zogatová Foto:
Lenka Zogatová
debata

Lenka Zogatová patrila v 80. rokoch medzi odvážnych organizátorov koncertov kapiel z neoficiálnej hudobnej scény. „Kapely nesmeli vystupovať bez pečiatky, takže som ich rôznymi spôsobmi zháňala,“ povedala pred niekoľkými rokmi pre idnes.cz. Aby unikla pozornosti úradov, koncerty organizovala nielen v Brne, ale aj v sálach dedinských pohostinstiev v jeho okolí.

„Ťažko povedať, koľko som urobila undergroundových koncertov mimo oficiálnej scény. Pracovala som v kultúrnom stredisku a po práci, vtedy sa tomu hovorilo záujmová umelecká činnosť, som organizovala koncerty, ktoré som nemohla robiť v práci. V Brne vtedy bola neskutočná atmosféra a liaheň hercov, výtvarníkov, muzikantov, kde bolo toľko dobrých kapiel. Druhá polovica 80. rokov bola krásna a spojená aj s tým rizikom, bol to adrenalín, mohlo to dopadnúť zle, trochu som sa bála, ale dalo sa to robiť,“ povedala Zogatová v nedávno premiérovanom dokumente Českej televízie Hviezdy za železnou oponou.

Medzi najpamätnejšie koncerty, ktoré Zogatová organizovala, patrí ilegálne vystúpenie speváčky Nico v pohostinstve v Kníničkách v roku 1985. Jej koncert kamuflovala ako vystúpenie jihlavskej kapely so speváčkou, ktorá spieva po anglicky. „Ten koncert bol pre nás vtedy neskutočná udalosť. Do poslednej chvíle nikto neveril, že naozaj bude počuť speváčku zo skupiny Velvet Underground. Keby vtedy prišli Rolling Stones, hádam by to pre nás nebola väčšia udalosť,“ zaspomínala si pred niekoľkými rokmi Zogatová, ktorá stála v roku 1988 aj za koncertom newyorskej punkovej skupiny Swans.

Po rozpade Československa, od roku 1994, Zogatová niekoľko rokov pôsobila ako dramaturgička Českého centra v Bratislave, pod ktorého hlavičkou pripravila množstvo kultúrnych akcií. Neskôr sa presunula naspäť do Brna, aby sa v roku 2012 vrátila ako riaditeľka Českého centra v Bratislave. Zogatová spolupracovala aj s viacerými divadlami a filmármi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrie #České centrum v Bratislave #Lenka Zogatová