Zomrel spevák Joe Cocker, podľahol boju s rakovinou

Vo veku 70 rokov zomrel britský spevák Joe Cocker. Jeho úmrtie potvrdil Cockerov manažér Barrie Marshall.

22.12.2014 19:30 , aktualizované: 19:58
Joe Cocker Foto:
Spevák Joe Cocker na archívnej snímke.
debata (8)

„Joe bol jednoducho jedinečný,“ uviedol Marshall pre BBC a doplnil, že bude „nemožné vyplniť prázdne miesto, ktoré svojím odchodom zanechal v srdciach svojich fanúšikov“. Manažér speváka, ktorý má na konte ceny Brit Awards či Grammy, však odmietol špecifikovať dôvod úmrtia.

Spevák a hudobník Joe Cocker s Rádom britského...
Hudobník Joe Cocker na archívnom zábere z roku...
+3Spevák a hudobník Joe Cocker na jazzovom...

Spravodajský portál televíznej stanice ITV však uvádza, že Cocker vo veku 70 rokov podľahol boju s rakovinou pľúc.

Cocker sa narodil 20. mája 1944 v britskom Sheffielde. V hudobnej kariére sa mu podarilo preraziť relatívne skoro – prvý veľký úspech si pripísal na konto ako dvadsiatnik roku 1964, pričom bol známy predovšetkým ako spevák coververzií. Pieseň With a Little Help from my Friends, pôvodne od Beatles, zaznamenala v jeho podaní taký úspech, že bodovala v hitparáde, stala sa serálovou zvučkou a Cocker s ňou vystúpil v roku 1969 aj na festivale vo Woodstocku.

Veľký festivalový úspech spravil v tom čase z Cockera žiadaného speváka na live vystúpeniach, vyrazil na turné po USA, účinkoval aj v niekoľkých televíznych šou. Ako mnohým jeho hudobným rovesníkom, ani Cockerovi sa nepodarilo v tom čase vyhnúť démonom menom drogy a alkohol. Pre držbu marihuany ho napríklad zatkli v Austrálii, neskôr dokonca začal užívať heroín a jeho vystúpenia boli čoraz problematickejšie. Hoci s tvrdými drogami prestal, alkoholu sa nedokázal zbaviť oveľa dlhšie. Aj s ním však vznikol jeden z jeho najväčších hitov – ďalšia coververzia – skladba You're so beautiful od Dennisa Wilsona a Billyho Prestona. Vyšla na albume v roku 1974 a Cockerovi zabezpečila návrat na hudobné výslnie. V súkromí však prežíval ťažké obdobie a pre svoju závislosť upadol do dlhov.

Situácia sa zlepšila až príchodom 80-tych rokov. Už ich úvod sa niesol pre britského speváka v znamení veľkého medzinárodného úspechu. Za pieseň Up where we belong, ktorú nahral s Jennifer Warnesovou, získali spoločne cenu Grammy a tiež Oscara za najlepšiu filmovú pieseň. Skladba zaznela vo filme Dôstojník a džentlmen. Nasledoval hit You can leave your hat on (Ďalší filmový hit – zaznel v erotickej dráme 9 1/2 týždňa) či Unchain my heart. Následne produkoval takmer každé dva roky nový album a keďže miloval pódium, na turné vyrážal s prestávkami až do roku 2013. Vidieť ho mohli aj slovenskí diváci – Cocker im spieval v rokoch 2007 v Košiciach aj v Bratislave a v roku 2011 už len v hlavnom meste.

Jeho posledný štúdiový album Fire it up vyšiel v roku 2012. Aj k nemu absolvoval turné, pričom vystúpil aj na jazzovom festivale v Montreaux. V septembri tohto roka počas vystúpenia v Madison Square Garden však jeho kolega a blízky priateľ Billy Joel uviedol pred publikom, že Joe Cocker sa necíti momentálne veľmi dobre a lobboval za jeho uvedenie do Rock'n rollovej siene slávy.

Ak sa ho dočká, bude to, bohužiaľ, už len in memoriam…

Výber z diskografie Joea Cockera:

– With a Little Help from My Friends (1969)
- I Can Stand a Little Rain (1974)
- Jamaica Say You Will (1975)
- Sheffield Steel (1982)
- Civilized Man (1984)
- Unchain My Heart (1987)
- Have a Little Faith (1994)
- Across from Midnight (1997)
- Respect Yourself (2002)
- Hymn for My Soul (2007/US: 2008)
- Fire It Up (2012)

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #rakovina #Legenda #Joe Cocker