Kvóty pre rádiá - nová slovenská hudba môže byť aj stará

Je pieseň Žijeme len raz, ktorú pred tromi rokmi nahrali raper Ego a Robert Burian, novou slovenskou hudbou? Odpoveď znie áno - až do roku 2017. Aspoň podľa návrhu novely zákona, ktorý zavádza minimálne kvóty na slovenskú hudbu v rádiách a v stredu ho schválila vláda.

28.05.2015 09:52
Marek Maďarič Foto: ,
Novelu zákona, ktorá zavádza minimálne kvóty na slovenskú hudbu v rádiách a predložil ju minister kultúry Marek Maďarič, musí ešte schváliť parlament.
debata (3)

Podľa novely zákona o vysielaní a retransmisii by súkromné rádiá mali od apríla budúceho roka v čase od šiestej ráno do polnoci hrať dvadsať percent domácej produkcie a od roku 2017 až 25 percent slovenských skladieb mesačne. Vo verejnoprávnom rozhlase má byť podľa novely podiel slovenskej hudby ešte vyšší – na budúci rok má tvoriť 30 percent playlistov a od roku 2017 až 35 percent.

Dvadsať percent z tejto kvóty by pritom mala tvoriť nová slovenská hudba. Pôvodný návrh ju definoval ako skladby, od ktorých prvého verejného uvedenia neuplynulo viac ako dva roky. V materiáli, ktorý schválila vláda, sa táto hranica posunula na päť rokov. Spomínaná pieseň Žijeme len raz, ktorá svojho času patrila k najhranejším piesňam v slovenských rádiách, mala premiéru začiatkom leta 2012 a „novou“ skladbou tak bude až do leta 2017. Aktuálne najhranejšou domácou skladbou v rádiách je svojská diskotéková verzia piesne Jara Filipa a Milana Lasicu Čerešne v podaní Mafia Corner a ďalších hudobníkov. Ako novú skladbu ju podľa zákona budú môcť rádiá hrať až do jari 2020. A do roku 2019 bude novou skladbou aj Mandolína Adama Ďuricu.

Odporcovia zákona argumentovali, že slovenskej hudbe kvóty nepomôžu, iba zvýšia počet opakovaní skladieb interpretov, ktorých rádiá hrajú už dnes. Práve to mala aspoň do istej miery obmedziť dvadsaťpercentná hranica novej hudby, nie staršej ako dva roky.

Slovenské hudobné dielo novela zákona definuje ako dielo s textom alebo bez textu, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo textu má alebo mal trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Za takéto dielo sa považuje aj skladba predvedená najmenej jedným výkonným umelcom, ktorý má alebo mal trvalý pobyt na území Slovenska, a tiež dielo s textom v slovenskom jazyku. Z návrhu vypadla definícia domáceho diela na základe štátneho občianstva SR.

Novelu zákona, ktorú predložil minister kultúry Marek Maďarič, musí ešte schváliť parlament.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #novela zákona o vysielaní a retransmisii #rádiá #kvóty na slovenskú hudbu